Programma van Studiedag Magazines: kom binnen met een magazine dat je lezer raakt

Beeldmateriaal Leuven Magazine Contentplanning
2023 04 dec

Studiedag Magazines: kom binnen met een magazine dat je lezer raakt

Programma van Studiedag Magazines

 1. Van 10:00 tot 10:45

  Boekvoorstelling 'Kom binnen: maak een magazine dat je lezer raakt'

  Door Luc Van Loon, Marthe Pannecoucke
  Luc Van Loon
  Marthe Pannecoucke

  De kracht van magazines? Het komt binnen! Het blijft liggen in de huiskamer of op het toilet. Het raakt je lezer in hoofd en hart. Als je het goed inzet tenminste. Maar hoe doe je dat? 

  Marthe Pannecoucke (Kortom vzw) en Luc Van Loon (Directeur MarCom bij Stad Sint-Niklaas) gingen op zoek naar de basisingrediënten voor een succesvol magazine. Ze gidsen je stap voor stap doorheen het proces van magazines maken: van context en concept over creatie en evaluatie. Hoe zet je een magazine strategisch in? Welke taken komen erbij kijken, en hoe verbeter je het magazine naar de mening van de lezer? Met behulp van dit boek haal jij het beste uit jouw blad. 

  Op de studiedag stellen ze hun boek voor. Ze vertellen je hoe het boek tot stand kwam en waar de accenten liggen. Tijdens de sessies van de studiedag verdiep je je in thema's uit het boek. 

 2. Van 11:15 tot 12:15

  Strategisch nadenken over het magazine: wat is de meerwaarde?

  Door Luc Van Loon
  Luc Van Loon

  In deze sessie gaan we in op de eerste vragen die je je kan stellen als je over een magazine begint te dromen. Heeft mijn organisatie een magazine nodig? Wat willen we daarmee bereiken? Welke magazinekracht willen we inzetten? Wie willen we wat vertellen? Hoeveel geld en middelen hebben we daarvoor over? Deze vragen fungeren als een trechter die jou droom langzaam maar zeker vormgeeft en concreter maakt hoe jouw magazine er uiteindelijk zal uitzien.

  Tijdens deze interactieve workshop gaat Luc Van Loon samen met jou aan de slag om een antwoord te vinden op deze vragen. Denk je mee strategisch na over het magazine? Dan is deze sessie iets voor jou!

 3. Van 11:15 tot 12:15

  Het bouwplan van je magazine

  Door Marlies Nachtergaele
  Marlies Nachtergaele

  Hoe maak je een magazine? Alles begint met een weldoordacht bouwplan. Een sterk blad bouw je op een fundament van strategische bladpijlers. Daarop monteer je stevige rubriekblokken en verrassende formats en leg je clevere leidingen naar je diensten en andere communicatiekanalen. Tot slot bewaak je de vlotte circulatie ofte prettige leesflow.
  We overlopen stap voor stap hoe je jouw magazine kan opbouwen. Daarnaast gaan we ook even ‘binnenkijken’ in de constructies van enkele inspirerende magazines.

 4. Van 11:15 tot 12:15

  101 schrijftips die je moest missen op school

  Door Mark Van Bogaert
  Mark Van Bogaert

  Begin een zin nooit met 'En'! 

  Vergeet in een opsomming de puntkomma's niet!

  Schrijf niet twee keer 'ook' in één alinea!

  Heb je dat ook op school geleerd? Dan krijg je tijdens deze sessie een ontwenningskuur.

  Mark Van Bogaert schreef een boek boordevol schrijftips met positieve woorden. Tijdens deze sessie en in zijn boek krijg je eerder tips dan verkrampte regels die streng openen met 'nooit', 'niet' of 'geen'. Schrijftips met meer vraagtekens dan uitroeptekens. Met meer groene dan rode balpen.

  De oude schoolregeltjes mogen loslaten, werkt bevrijdend. Of zelfs emanciperend. Schrijven kan heel plezierig zijn.

 5. Van 13:15 tot 14:15

  De wedergeboorte van magazines

  Door Elke Lahousse
  Elke Lahousse

  Elke Lahousse kreeg 17 jaar geleden bij Knack Weekend haar eerste job als journalist en maakte sindsdien de ups en downs mee van de magazinesector. Vandaag schrijft ze voor Knack Weekend nog altijd human interest reportages en coördineert ze reisverhalen – maar anders dan toen. Ze gelooft dat print niet dood is, maar magazines zichzelf wél moeten heruitvinden, onder meer door op andere manieren in te spelen op de noden van hun lezers.

 6. Van 14:45 tot 15:45

  Hoe versterk je de visuele identiteit van je magazine met de juiste beeldtaal?

  Door Ingrid Cops
  Ingrid Cops

  De beeldtaal van een magazine gaat veel verder dan louter de keuze van beeld, kleur en lettertype. In deze sessie focust Ingrid Cops op alle aspecten die bijdragen aan een sterke visuele identiteit van je magazine. Ze gaat dieper in op alle vormen van beeldtaal die je in magazines kan tegenkomen en hun belang om de tekst te ondersteunen en de lezer te triggeren om vooral verder te blijven lezen.

  Naast veel inspirerende voorbeelden uit diverse magazines uit binnen- en buitenland krijg je ook praktische tips om…

  • de beeldtaal voor jouw magazine vast te leggen net zoals je de tone of voice van je magazine vastlegt.
  • fotografen/illustratoren een goede briefing te geven zodat jij het juiste materiaal krijgt om je verhaal te ondersteunen.
  • met een beperkt budget je lezer toch visueel te kunnen boeien.

  Of je nu een redacteur, communicatiemedewerker of gewoon een liefhebber van magazines bent, deze sessie biedt inzichten, tips en houvast om je magazine visueel naar een hoger niveau te tillen.

 7. Van 14:45 tot 15:45

  Evaluatie van het stadsmagazine 'Info Halle'

  Door Eric Goubin, Jellina Vanderheijden
  Eric Goubin
  Jellina Vanderheijden

  De resultaten van het communicatieonderzoek bij de Stad Halle liegen er niet om, het infomagazine is een van de belangrijkste communicatiekanalen van de stad. Daarom namen ze dat belangrijke kanaal nog eens extra onder de loep. 

  Onder begeleiding van onderzoeker Eric Goubin (Thomas More en Kortom vzw) ging het communicatieteam aan de slag met een focusgroep. Ze bevroegen een aantal Hallenaars naar hun mening over het magazine. Het resultaat: heel wat bruikbare info voor een vernieuwde editie. 

  Jellina Vanderheijden (Stad Halle) en Eric Goubin lichten toe hoe zij de evaluatie aanpakten, wat de resultaten waren en hoe het magazine een nieuw jasje kreeg. 

 8. Van 14:45 tot 15:45

  Twee magazines voor het cultuurcentrum Ter Dilft: wat zijn de kansen en uitdagingen voor de redactie?

  Door Heleen Van Aken
  Heleen Van Aken

  Het cultuurcentrum Ter Dilft maakt twee verschillende magazines. Met Ter Dilft Magazine zetten ze de smoel van het cultuurcentrum en die van de bib in de kijker. Het UiT in Bornem magazine bundelt het vrijetijdsaanbod van de gemeente. 

  Twee magazines, telkens wordt er niet door een, maar door verschillende diensten aan gewerkt. Voor beide magazines neemt het cultuurcentrum het voortouw. Vanwaar de keuze voor twee magazines? En hoe vlot zo'n samenwerking? 

  Beide magazines vereisen een andere aanpak en dat brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee. Heleen Van Aken van CC Ter Dilft licht de werking van beide magazines toe. 

 9. Van 15:45 tot 16:00

  Uitreiking: de mooiste cover

  Tijdens de studiedag reiken we een prijs uit voor de mooiste cover onder de deelnemers.  Lees hier het wedstrijdreglement

Op maandag 4 december :
9:30 - 10:00 Onthaal en koffie
10:00 - 10:45 Boekvoorstelling 'Kom binnen: maak een magazine dat je lezer raakt' Door Luc Van Loon, Marthe Pannecoucke
Luc Van Loon
Marthe Pannecoucke
10:45 - 11:15 Koffiepauze
11:15 - 12:15
12:15 - 13:15 Lunch
13:15 - 14:15 De wedergeboorte van magazines Door Elke Lahousse
Elke Lahousse
14:15 - 14:45 Koffiepauze
14:45 - 15:45
15:45 - 16:00 Uitreiking: de mooiste cover
16:00 - 17:00 Receptie

Praktische informatie

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

maandag 4 december 2023
09:30 - 16:00 uur
Lid € 125,00
Niet-lid € 195,00

De deelnameprijs is vrijgesteld van btw.

Het boek 'Kom binnen', documentatie, drank en broodjeslunch zijn inbegrepen.

Hoe inschrijven? Lees hier het stappenplan.

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • LOGO_VP.jpeg
 • 234_2imagine.png
 • logo-og.png
Bedrijfsleden