Programma van Congres De Helden van Kortom

2023 09 mei

Congres De Helden van Kortom

Programma van De Helden van Kortom

 1. Van 10:00 tot 11:00

  Communicatie als bindkracht. 10 uitdagingen voor de toekomst

  Door Eric Goubin
  Eric Goubin

  Het communicatieklimaat is voortdurend in beweging. Artificiële intelligentie, online polarisatie of het klimaatdebat. Er zijn heel wat uitdagingen met een belangrijke impact op jouw job als communicatieprofessional. Daarom denk je vooraf best goed na: Waarom communiceren we eigenlijk? Wat willen we bereiken?

  Eric Goubin maakt een synthese van de 10 belangrijkste communicatie-uitdagingen. Hij schetst een aanpak voor duurzame en inclusieve communicatie en licht toe hoe je met communicatie de democratie sterker maakt. Net als in het gelijknamige nieuwe trendboek heeft hij het ook over het belang van beleving in communicatie en hoe je de hele organisatie communicatief sterker kan maken.

 2. Van 10:00 tot 11:00

  Luisteren naar ruis

  Door Harrie Van Rooij
  Harrie Van Rooij

  Soms lijkt een overheid een massieve muur waar burgers stuk op lopen. Harrie Van Rooij onderzocht daarom hoe ambtenaren betekenissen ontwikkelen terwijl ze met elkaar praten, lezen en schrijven. Hij benadert communicatie daarom als interacties tussen mensen, niet als een stuk informatie dat je overbrengt.

  Harrie Van Rooij verdedigde onlangs zijn proefschrift Luisteren naar ruis, over de manier waarop organisaties via communicatie spanningen reduceren. Hij pleit voor overheidsorganisaties die beter praten: dat doe je door conflicten vruchtbaar te maken en spanningen te bespreken in alle openheid. Dat betekent ook luisteren naar wie je moeilijk verstaat. En dan neem je de ruis er ook bij.

 3. Van 10:00 tot 11:00

  Fans zijn fantastisch

  Door Wil Michels
  Wil Michels

  Fans zijn topinfluencers in hun omgeving. Ook jouw organisatie heeft ambassadeurs en fans, die worden alleen te weinig geactiveerd. Let wel: fans zijn geen doelgroep, ze zijn een deel van jouw organisatie. Daarom begin je altijd bij de eigen medewerkers. Je informeert ze maar je werkt er vooral mee samen.

  Geef fans het gevoel dat zij speciaal zijn. Laat ze ervaren dat de organisatie hen koestert. De fans geven er veel energie voor terug. Fanstrategie gaat om persoonlijke aandacht, gedeelde herinneringen en samen plezier maken. Wil Michels geeft je een pure energieboost, nieuwe modellen en verrassende inzichten.

 4. Van 10:00 tot 11:00

  Inclusief communiceren in de stad Antwerpen

  Door Jana Thiers
  Jana Thiers

  Antwerpen is bij uitstek een diverse stad. Inclusieve en toegankelijke communicatie helpt om een grotere en meer diverse doelgroep te bereiken en te betrekken. Zo kan iedereen zich 100% Antwerpenaar voelen.

  Hoe communiceer je inclusiever? Hoe wordt inclusieve communicatie ingebed in de huisstijl en merkstrategie van een organisatie? Jana Thiers (stad Antwerpen) vertelt hoe de stad Antwerpen communicatiedrempels stap voor stap wegwerkt, in samenwerking met verschillende partners.

 5. Van 11:30 tot 12:30

  De kunst van het gedrag ontwerpen

  Door Astrid Groenewegen
  Astrid Groenewegen

  Hoe kan je gedrag van mensen beïnvloeden? Gedragsverandering is vaak moeilijk te verklaren maar als je begrijpt hoe mensen beslissingen nemen, heb je goud in handen. Hoe maken wij keuzes? Hoe geef je impulsen tot ander gedrag? Wat triggert ons om in actie te komen? En wat houdt ons juist tegen?

  Astrid Groenewegen leidt je rond in de wereld van de toegepaste gedragswetenschap via de Behavioural Design Method©, een methode die al tien jaar lang succesvol wordt toegepast in organisaties wereldwijd. Je leert welke principes en mechanismes je kunt inzetten om gewenst gedrag te stimuleren via een toegankelijke methode.

 6. Van 11:30 tot 12:30

  Online polarisering: trollen, hartluchters en meelezers

  Door Baldwin Van Gorp
  Baldwin Van Gorp

  Sociale media brengen mensen dichter bij elkaar, maar zijn ook een open riool met haatberichten en nepnieuws. Baldwin Van Gorp onderzocht, samen met Bart Vyncke en Michaël Opgenhaffen, de oorzaken van schadelijke polarisering en mogelijke pistes om er constructief mee om te gaan.

  De onderzoekers onderscheiden verschillende types gebruikers zoals disputanten, hartluchters, meelezers en trollen. Ze brengen ook in kaart wat de kans op aanvallende of vijandige commentaren kan verhogen. Baldwin Van Gorp (KU Leuven) licht de belangrijkste conclusies van het onderzoek toe en geeft je handvaten om slimmer om te gaan met haatspraak.

 7. Van 11:30 tot 12:30

  Een taalbeleid zorgt voor betere verbinding en meer bereik

  Door Yolanda Couvreur
  Yolanda Couvreur

  Zonder taal kan je niet communiceren. Een bewust taalbeleid helpt om meer mensen te verbinden en te bereiken, ook wie laaggeletterd of taalarm is. De stad Oostende ontwikkelde daarom een taalbeleidsplan met principes en praktische afspraken om beter te communiceren met burgers en medewerkers.

   Hoe implementeer je aandacht voor taal in je organisatie? Hoe ga je om met dialect? Hoe versterk je het Nederlands van anderstalige collega’s? Yolanda Couvreur schetst doelstellingen en prioriteiten maar illustreert ook met voorbeelden van verschillende taalacties. Leer hoe ook jouw organisatie met taalrichtlijnen een toegankelijker en breder communicatiebeleid voert.

 8. Van 11:30 tot 12:30

  Hier communiceert een scout!

  Door Jan Van Reusel
  Jan Van Reusel

  Meer dan 90.000 leden komen wekelijks samen in ruim 500 scoutsgroepen. Ook bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, één van de grootste Vlaamse jeugdbewegingen, is niet enkel een brede én doordachte communicatievisie nodig maar ook volharding en overtuiging om dit dagelijks in de praktijk te brengen.

  Jan van Reusel en het team dat het communicatiebeleid in handen heeft, lichten de communicatiestrategie en de aanpak naar uiteenlopende doelgroepen toe: de kinderen en jongeren, hun ouders, leiding maar ook personeel op het nationaal secretariaat, klanten in de verblijfscentra of de Hopper-winkels. Je hoort meer over de inzet van sociale media én print en de aanpak van crisiscommunicatie.

 9. Van 13:30 tot 14:30

  Nieuwe ontwikkelingen in interne communicatie

  Door Huib Koeleman
  Huib Koeleman

  Interne communicatie is één van de succesfactoren om een organisatie goed te laten draaien. Het groeiend belang van thuiswerk maar ook de toenemende druk op de arbeidsmarkt doen organisaties nadenken over hun interne communicatie.

  Huib Koeleman schetst de impact van deze ontwikkelingen op de organisatiecultuur en de interne communicatie. Hij toont de mogelijkheden, ook voor de communicatiemedewerker, om mee te bouwen aan een prettige werkcultuur waar elke medewerker zich welkom en betrokken voelt.

 10. Van 13:30 tot 14:30

  City- en regio branding. For the love of place

  Door Martin Boisen
  Martin Boisen

  Van Oslo tot Amsterdam. Van de Sontregio tot de Veenkoloniën. Martin Boisen wil als gerenommeerd Deens geograaf plaatsen beter maken voor alle gebruikers. Hij geeft advies aan steden en regio’s en helpt hen om zich beter te positioneren.

  Hoe kan je de identiteit van een plaats uitdragen via branding en storystelling? Martin Boisen vertelt meer over een vraaggestuurde manier om plekken te beheren, geselecteerde doelgroepen aan te spreken en keuzes te beïnvloeden.

  Martin Boisen is Deens maar ook perfect Nederlandstalig. Deze lezing gebeurt dus ook in het Nederlands. Aansluitend kan je in de volgende keuzeronde deelnemen aan de startvergadering van het Netwerk Citybranding.

 11. Van 13:30 tot 14:30

  Communiceren over duurzaamheid. Zorgen voor morgen?

  Door Eric Goubin, Grete Hellemans, Sophie Verbrugghe, Ewoud Monbaliu
  Eric Goubin
  Grete Hellemans
  Sophie Verbrugghe
  Ewoud Monbaliu

  Aan een meer duurzame wereld moet iedereen meewerken. Om het brede publiek mee te krijgen in een blijvende gedragsverandering is er beleid én communicatie nodig. Toch is het niet evident want we willen gewoon prettig leven en niet te veel opofferen.

  De energiecrisis toont dat vaste gedragspatronen wel door nieuwe inzichten kunnen doorbroken worden. Het is een eerste basisstrategie om mensen goed te informeren door doelgroepen actief te benaderen en door informatie makkelijk vindbaar, overzichtelijk en verstaanbaar te maken.

  Eric Goubin gaat in gesprek over het snijpunt tussen duurzaamheid en communicatie met Grete Hellemans, Ewoud Monbaliu en Sofie Verbrugghe.

 12. Van 13:30 tot 14:30

  Genderinclusieve communicatie

  Door Anke Strubbe
  Anke Strubbe

  Wat is het verschil tussen cisgender, transgender en non-binair? Hoe definieer je geslacht, gender en seksualiteit? De vele begrippen bemoeilijken vaak een klare kijk op gender en op de manier waarop je genderinclusief kan communiceren.

  Anke Strubbe zet wegwijzers uit die je hierbij helpen en toont met voorbeelden wat je als communicatiemedewerker wél kan doen om genderinclusief te communiceren. Ze gaat onder meer in op het gebruik van genderneutrale voornaamwoorden en toont de mogelijkheden om genderstereotypen te doorbreken in jouw communicatie.

 13. Van 13:30 tot 14:30

  Unisono over auteursrechten

  Door Kevin Vandevelde, Vincent Van Beek
  Kevin Vandevelde
  Vincent Van Beek

  Een fuif in de parochiezaal? Muziek spelen in een horeca- of handelszaak? Theater in het cultuurcentrum? Daarvoor betaal je auteursrechten én een billijke vergoeding voor de uitvoerders en de muziekproducenten. Via Unisono regel je dat eenvoudig met één licentie.

  Hoe informeer jij jouw doelgroep correct over auteurs- en naburige rechten? Kevin Vandevelde en Vincent Van Beek overlopen de belangrijkste principes en geven tekst en uitleg over de werking van Sabam en Unisono. Je krijgt de nodige handvaten om hierover correct te communiceren via je eigen kanalen.

 14. Van 15:00 tot 16:00

  ChatGPT & co: AI-tools voor elke communicatieprofessional

  Door Brecht Vanderstraeten
  Brecht Vanderstraeten

  ChatGPT krijgt als eerste chatbot heel wat aandacht, maar is slechts het topje van de ijsberg. Er is een golf van nieuwe toepassingen met artificiële intelligentie op komst. Wat kunnen zulke tools betekenen voor jou als communicatieprofessional? Spoiler alert: énorm veel.

  Brecht Vanderstraeten zet de mogelijkheden op een rij. Wat is er zoal op de markt? Wanneer, waarom en hoe zet je AI in? Wat zijn de pro's en contra's? En ten slotte: wat kunnen we nog verwachten? Hij toont hoe bots nu al een grote bijdrage leveren bij jouw dagelijkse to do's.

 15. Van 15:00 tot 16:00

  Verbinding in je organisatie

  Door Jochanan Eynikel
  Jochanan Eynikel

  Het belang van werkverbondenheid werd nooit zo sterk ervaren als tijdens de Covidpandemie. Ook thuiswerkers willen deel uitmaken van een groep collega’s. Persoonlijke connectie met je job, je team en de organisatie is bepalend voor de motivatie en het welzijn van medewerkers.

  Wat zorgt voor meer verbondenheid in je organisatie? Hoe kan jij als communicatiemedewerker bijdragen aan een ‘culture of connection’? Jochanan Eynikel (ETION) onderstreept het toegenomen belang van verbinding in een organisatie. Hij vertelt hoe je daarmee aan de slag gaat en hoe interne communicatie en storytelling daarin belangrijke katalysators vormen.

 16. Van 15:00 tot 16:00

  Help! Nog een crisis

  Door Katrien Jansseune, Yves Stevens
  Katrien Jansseune
  Yves Stevens

  Klimaat- en energiecrisis. Coronapandemie. Oorlog in Oekraïne. Soms lijkt het of we in een permanente crisissituatie zitten. In de voorbije jaren was het nationaal crisiscentrum geregeld het epicentrum van risicobeheersing en crisiscommunicatie. Wat kan jij leren uit de expertise van het nationaal crisiscentrum?

  Katrien Jansseune en Yves Stevens lichten de werking van het crisiscentrum toe en schetsen de inhoudelijke en organisatorische ontwikkelingen van de voorbije jaren. Ze gaan in op belangrijke maatschappelijke uitdagingen met een impact op jouw communicatiejob en bundelen tips voor wie zich nog beter wil voorbereiden op een crisis.

 17. Van 15:00 tot 16:00

  Vilvoorde is van jou. Een participatietraject in 8 wijken

  Door Willem Scheire, Shirley Tasker, Wouter Versmissen
  Willem Scheire
  Shirley Tasker
  Wouter Versmissen

  Na de vernieuwing van het stadscentrum wil stad Vilvoorde ook haar 8 wijken beter en mooier maken. Het participatietraject ‘Vilvoorde is van jou. Maak er iets van.’ nodigt wijkbewoners uit op ideeënmarkten, panels en een openluchtexpo om samen te werken aan betere wijken.

  Willem Scheire, Shirley Tasker en Wouter Versmissen gaan in op de communicatie in elke fase, van bewonersbrieven tot wijkkranten en nieuwsbrieven. Ze trekken de belangrijkste lessen uit dit traject: over het omgaan met verwachtingen, communiceren met moeilijk bereikbare doelgroepen of aan de slag gaan met ideeën.

 18. Van 15:00 tot 16:00

  Netwerk Citybranding: startoverleg

  Door Bregt Vermeulen, Melanie De Vocht
  Bregt Vermeulen
  Melanie De Vocht

  Hoe kan je je als stad of regio beter positioneren? Hoe zet je als lokaal bestuur in op marketingcampagnes, gericht op specifieke doelgroepen, vertrekkend vanuit je eigen merk, vanuit het DNA van je stad of gemeente? Aansluitend op de lezing van Martin Boisen nodigen we alle geïnteresseerde collega’s uit om hierover ervaringen met elkaar uit te wisselen.

  We polsen ook naar jouw behoefte aan een meer gestructureerd overleg rond place branding (merkmanagement) in Vlaanderen en een mogelijke opstart van een Netwerk Citybranding. Bregt Vermeulen (citymarketeer Stad Roeselare) en Melanie De Vocht (place brand manager Stad Gent) modereren dit overleg.

 19. Van 17:00 tot 20:00

  Tuinbarbecue

  Na de receptie kan je opnieuw aanschuiven voor een unieke barbecue in de tuin van het provinciehuis. Het ideale moment om nieuwe en vertrouwde collega's te ontmoeten in een informele sfeer.

Op dinsdag 9 mei :
10:00 - 11:00
11:30 - 12:30
13:30 - 14:30
15:00 - 16:00
17:00 - 20:00 Tuinbarbecue

Praktische informatie

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

dinsdag 9 mei 2023
10:00 - 16:00 uur
Lid Kortom € 175,00
Lid Kortom + tuinbarbecue € 220,00
Niet-lid € 250,00
Niet-lid + tuinbarbecue € 295,00
Spreker Gratis
Student € 65,00

Prijzen zijn vrijgesteld van btw.

Hoe inschrijven? Lees hier het stappenplan.

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • 234_2imagine.png
 • LOGO_VP.jpeg
 • logo-og.png
Bedrijfsleden