Programma van Najaarscongres #Kortom

2022 17 nov

Najaarscongres #Kortom

Programma van Najaarscongres

 1. Van 10:00 tot 11:00

  Act human. Investeer in langdurige relaties

  Door Jonathan Verheire
  Jonathan Verheire

  Communicatie vertrekt altijd vanuit diepere menselijke drijfveren en speelt in op de relaties tussen mensen. Ook een organisatie heeft de kenmerken van een mens. Nieuwe organisatiemodellen ontwikkelen of digitalisering zijn geen doel op zich, maar het zijn krachtige instrumenten om langdurige relaties te bouwen.

  Hoe pak je dit aan? Jonathan Verheire (Callebaut Collective) schetst het denkkader van ‘Act Human’. Hij toont waar het nu fout loopt, hoe je - als Human Activator – kan investeren in langdurige relaties en hoe communicatie nog meer een collectieve opdracht wordt.

 2. Van 10:00 tot 11:00

  Grafici en communicatiemedewerkers: samen aan het werk

  Door Thomas Van Ryckeghem, Tim Vandervaeren
  Thomas Van Ryckeghem
  Tim Vandervaeren

  Je moet regelmatig grafische vormgevers aansturen? Je wilt beter communiceren over lay-out en vormgeving met specialisten? Een gemeenschappelijke taal helpt je om met grafici beter te communiceren over designnoden.

  Thomas Van Ryckeghem en Tim Vandervaeren schetsen het perspectief van opdrachtgevers én designers. Ze gaan in op de basisprincipes van vormgeving en de aanpak van grafisch sterk werk. Je krijgt tips en tricks om jouw grafische ontwerpen nog beter te maken.

 3. Van 10:00 tot 11:00

  Digitaal landschap van stad Antwerpen: de klant centraal

  Door Kirsten Gysels
  Kirsten Gysels

  Jouw internationaal paspoort verlengen? Een selectie van interessante vrijetijdsactiviteiten op maat? De stad Antwerpen zet in op de digitale toekomst en werkt aan één overzichtelijke ‘native app’, het continu verbeteren van antwerpen.be en aan een consistent en geconnecteerd digitaal landschap met de klant centraal.

  Kirsten Gysels en Saskia Videler (stad Antwerpen) vertellen hoe de stedelijke websites en de app vorm krijgen. Ze onderstrepen het belang van content design, UX en gebruikersonderzoek als basis om de digitale strategie te vertalen in toepassingen met een directe meerwaarde. Ook geven ze concrete tips over hoe je dit kan aanpakken, zelfs met een klein team of een eenpersoons-team.

 4. Van 11:30 tot 12:30

  Word meesterframer

  Door Lindi Boeije
  Lindi Boeije

  Kondig je de reorganisatie aan als een bezuinigingsmaatregel of als een investering in mensen? Ga je feesten met vrienden of is het tijd om je sociale contacten aan te halen? Als je mensen wilt overtuigen, dan doe je het beter direct goed.

  In de keuze van de juiste woorden schuilt een belangrijke kracht. Ook jij kunt leren hoe je taal inzet om een boodschap krachtig en duidelijk te laten overkomen. Lindi Boeije (Taalstrategie) helpt je om een inhoudelijk verhaal met een krachtig frame te communiceren.

 5. Van 11:30 tot 12:30

  Video in Halle & Virtuele rondleiding in Oudenaarde

  Door Jellina Vanderheijden, Nathalie Lievyns, Eva Roels
  Jellina Vanderheijden
  Nathalie Lievyns
  Eva Roels

  Beelden zeggen meer dan woorden. Daarom werkt de stad Halle stapsgewijs aan een communicatiebeleid met meer plaats voor video en reportages. Hoe pak je dat aan met beperkte middelen? Wie doet wat en met welk resultaat?

  Jellina Vanderheijden (stad Halle) vertelt hoe video’s belangrijker worden om te communiceren naar burgers. Ze licht ook het vernieuwingsproces van het stadsmagazine Info Halle toe. Nathalie Lievyns en Eva Roels (stad Oudenaarde) geven meer toelichting bij de virtuele rondleiding langs de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad, een combinatie van 360° foto’s en levendige dronebeelden

 6. Van 11:30 tot 12:30

  Een nieuw provinciehuis: van bouw tot verhuis - rondleiding

  Door Hilde Verhelst
  Hilde Verhelst

  We zijn met dit congres te gast in het nieuwe provinciehuis in Antwerpen. Het gebouw is niet enkel het neusje van de zalm op vlak van energie, comfort en toegankelijkheid. Het inspirerende gebouw is ook een visitekaartje voor een efficiënte en digitale organisatie.

  De bouw van het nieuwe provinciehuis en de verhuis van de diensten vergde heel wat communicatie. Tijdens een rondleiding hoor je van Hilde Verhelst meer over de manier waarop omwonenden en personeel – via verhuisambassadeurs - werden geïnformeerd over en voorbereid op het nieuwe provinciehuis.

 7. Van 11:30 tot 12:30

  TOPgeMERKt. 7 stappen naar een sterke klantbeleving

  Door Katlijn Voordeckers
  Katlijn Voordeckers

  Voor kleine organisaties klinken theorieën over merken en klantgerichtheid vaak hol en onbereikbaar. Toch kan je ook zonder grote communicatiedienst kleine en doordachte stappen zetten om de dienstverlening naar jouw burgers, klanten of stakeholders te verbeteren.

  Katlijn Voordeckers (Opmerkelijk) vertaalt de theorie in een behapbare en concrete aanpak die de connectie met jouw doelgroepen opmerkelijk kan verbeteren. Aan de hand van 7 uitdagingen leert ze je om een betere klantbeleving te creëren, op maat van kleine organisaties die groots willen zijn.

 8. Van 13:30 tot 14:30

  De power van post. Print blijft relevant in een digitale wereld

  Door Tatjana Raman, Katrien Merckx
  Tatjana Raman
  Katrien Merckx

  Iedereen wil gezien en gehoord worden. Is het ouderwetse drukwerk daarbij niet stilaan een anachronisme? Willen mensen nog brieven ontvangen? Ondanks het toenemende belang van digitale communicatie is de kracht van papier nog niet verdwenen.

  Welke plaats kan drukwerk innemen in jouw communicatiestrategie? Tatjana Raman en Katrien Merckx leggen uit en tonen voorbeelden van hoe je printmail inzet voor een maximale impact, ook bij jongeren.

 9. Van 13:30 tot 14:30

  Energiezuinig leven! Maakt communicatie het verschil?

  Door Jorn Craeghs, Karim Cherroud
  Jorn Craeghs
  Karim Cherroud

  De energieprijzen swingen de pan uit en het einde is nog niet in zicht. Steeds meer organisaties willen dat hun medewerkers of doelgroepen energiezuiniger gaan leven en zetten communicatie-acties op om te informeren en te stimuleren tot ander gedrag.

  Hoe kan je communicatie inzetten om energiezuiniger te leven? Is het zinvol om interne of externe energiecampagnes te voeren? Hoe pak je dat aan? We gaan hierover in gesprek met Jorn Craeghs en Karim Cherroud.

 10. Van 13:30 tot 14:30

  Meer aandacht voor communicatie zorgt voor een beter beleid

  Door Machteld Weyts, José Ling
  Machteld Weyts
  José Ling

  Hoe breng je stakeholders in kaart en betrek je hen bij de besluitvorming? Op welke manier kan je communicatie meer structureel inbouwen in het beleid? Eenvoudige antwoorden zijn er niet. Maar, het zijn wel belangrijke vragen bij de opmaak van een meerjarenplan of bij complexe beleidsprocessen.

  Machteld Weyts (Billie Bonkers) en José Ling (Spilter) gaan met jou in gesprek over de aanpak van stakeholdersmanagement en communicatie in beleidsprocessen. Je hoort meer over CB-link en ‘De versnellingskamer’ als instrumenten waar je ook zelf mee aan de slag kan gaan.

 11. Van 15:00 tot 16:00

  Inclusieve communicatie. Bereik een divers publiek

  Door Hanan Challouki
  Hanan Challouki

  De samenleving wordt steeds diverser: onze communicatie vraagt daarom ook om meer variatie en diversiteit. Inclusieve communicatie is een strategische keuze om relevant te blijven in een superdiverse samenleving, om nieuwe doelgroepen beter te leren kennen en de eigen communicatiedoelstellingen te verbeteren.

  Evolueert jouw communicatie ook mee? Hanan Challouki toont de mogelijkheden en opportuniteiten om beter te communiceren in een samenleving in verandering. Ze toont inspirerende voorbeelden die inclusieve communicatie haalbaar en effectief maken.

 12. Van 15:00 tot 16:00

  Politieke vs. overheidscommunicatie: de spanning stijgt – panelgesprek

  Door Eric Goubin, Reinout Van Zandycke, Dave Sinardet, Julie Clément
  Eric Goubin
  Reinout Van Zandycke
  Dave Sinardet
  Julie Clément

  De spanning tussen overheids- en politieke communicatie is in de voorbije jaren toegenomen. Mandatarissen contacteren zelf journalisten of communiceren via de eigen sociale media. Pas nadien komt er officiële communicatie vanuit de organisatie. Zeker tijdens de COVID-crisis werd er nadrukkelijk en veel gecommuniceerd door politici.

  Dit zorgt vaak voor fouten maar vooral voor frustratie. Journalisten en volgers zijn soms vlugger op de hoogte van beslissingen dan communicatiemedewerkers. Julie Clément modereert hierover het gesprek met Reinout Van Zandycke, Eric Goubin en Dave Sinardet. Hoe evalueer je dit spanningsveld? Welke aanpak en afspraken zijn er nodig? Is dit wel haalbaar?

 13. Van 15:00 tot 16:00

  Meer regionaal nieuws op de nationale omroep?

  Door Tine Van Hauteghem, Roeland Gelade
  Tine Van Hauteghem
  Roeland Gelade

  Eind augustus kondigde de VRT aan dat de vijf regionaal gepresenteerde ochtendprogramma’s van Radio 2 worden vervangen door één ochtendshow met Peter Van de Veire. Dat nieuws viel niet in goede aarde: gouverneurs en burgemeesters trokken aan de alarmbel. Er werd daarover heel wat gezegd en geschreven, 

  Tine Van Hauteghem en Roeland Gelade (VRT) brengen een genuanceerd verhaal over de toekomst van regionale berichtgeving bij radio2 en VRT NWS. Ze benadrukken hoe de openbare omroep wil blijven inzetten op sterke regionale verankering en verslaggeving. Dit is de aanleiding voor een gesprek met jou over regionale media en de wisselwerking tussen communicatiemedewerkers en journalisten.

Op donderdag 17 november :
10:00 - 11:00
11:30 - 12:30
13:30 - 14:30
15:00 - 16:00

Praktische informatie

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

donderdag 17 november 2022
10:00 - 16:00 uur
Lid Kortom € 175,00
Lid Vonk-netwerk of Logeion € 175,00
Niet-lid € 255,00
Spreker Gratis
Student € 65,00

Prijzen zijn vrijgesteld van btw.

Hoe inschrijven? Lees hier het stappenplan.

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • LOGO_VP.jpeg
 • 234_2imagine.png
 • logo-og.png
Bedrijfsleden