Programma van Basisopleiding Communicatie voor socialprofitorganisaties

2024 23 apr

Basisopleiding Communicatie voor socialprofitorganisaties

Programma van Basisopleiding Communicatie voor socialprofitorganisaties

 1. Van 9:30 tot 16:30

  Communicatiebeleid

  Door Eric Goubin
  Eric Goubin

  Locatie: De Ambrassade, Brussel

  Hoe kan een socialprofitorganisatie zijn communicatiebeleid beter aanpakken? Eric Goubin (Thomas More hogeschool & Kortom) schetst een denkkader voor communicatiemedewerkers.

  Hij onderstreept het belang van een missie/strategie en bespreekt de mogelijkheden om de resultaten van doelstellingen en acties te meten. Nadien gaat hij in op de communicatiemix en de verhouding tussen digitale en papieren communicatiekanalen.

  Er is bijzondere aandacht voor de communicatie met vrijwilligers, de rol van interne communicatie in een socialprofitorganisatie met afdelingen en de communicatie naar moeilijk bereikbare doelgroepen.

  Tijdens deze opleidingsdag krijg je gouden tips voor jouw communicatiepraktijk. 

  Eric licht de opdracht toe bij de voorstelling van jouw praktijkcase tijdens de laatste opleidingsdag.

 2. Van 9:30 tot 16:30

  Communicatieplanning

  Door Eric Goubin
  Eric Goubin

  Locatie: De Ambrassade, Brussel

  Een communicatieplan is een belangrijke basis en een handig werkinstrument voor het communicatiebeleid van elke organisatie.

  Eric Goubin (Thomas More hogeschool & Kortom) vertelt hoe je stapsgewijs een communicatieplan opstelt. Hoe peil je naar behoeften van jouw doelgroepen en hoe maak je werk van strategische doelstellingen? Welke communicatiemix zet je in? We luisteren ook naar jouw ervaringen.

 3. Van 9:30 tot 12:30

  Socialemediastrategie

  Door Sofie Verhalle
  Sofie Verhalle

  Locatie: Beplairegebouw, Brussel

  Heel wat socialprofitorganisaties zijn actief aanwezig op sociale media, vaak met meerdere accounts die spontaan zijn ontstaan. Om echt doelgericht te communiceren heb je ook een strategie nodig. Sofie Verhalle geef je praktische tips om jouw sociale media nog beter en effectiever in te zetten.

 4. Van 13:30 tot 16:30

  Mediabeleid

  Door Sigrid Somers
  Sigrid Somers

  Locatie: Belpairegebouw, Brussel

  Een overvloed aan persberichten garandeert geen media-aandacht. Een gerichte aanpak en een goede relatie met journalisten leveren vaak meer op. Hoe creëer je bondgenoten? Hoe maak je een boodschap op maat van een medium? Hoe genereer je aandacht voor jouw boodschap?

  Sigrid Somers geeft je na de middag tips en tools voor een betere aanpak van mediarelaties.

 5. Van 0:30 tot 12:30

  Diversiteitscommunicatie

  Door Claire Van Trimpont
  Claire Van Trimpont

  Locatie: De Ambrassade, Brussel

  We leven in een hyperdiverse samenleving. Burgers gericht aanspreken vraagt meer van organisaties dan ooit tevoren. Hoe leggen we de brug naar diverse burgers en gebruikers die (digitaal) allemaal verbonden zijn met elkaar?

  Claire Van Trimpont (Het Connectief) schetst aan kader voor diversiteitscommunicatie, geeft tips en toont cases die je houvast geven om meer aansluiting te vinden bij iedereen van jouw doelgroep.

 6. Van 13:30 tot 16:30

  Scanbaar schrijven

  Door Mark Van Bogaert
  Mark Van Bogaert

  Locatie: De Ambrassade, Brussel

  Hoe kijkt je lezer? Hoe leest je kijker? Als je scanbaar schrijft maak je je teksten professioneler en lezersvriendelijker, ook voor lezers met weinig tijd. Je kiest voor een geschikt lettertype, voor goede illustraties en voor blikvangers die blijven hangen.

  Mark Van Bogaert (zelfstandig tekstschrijver en schrijftrainer) toont hoe je het de lezer zo gemakkelijk mogelijk maakt met de KRANT-methode. Zijn tips zijn bruikbaar voor al je teksten: van e-mail tot webtekst, van verslag tot persbericht.

 7. Van 9:30 tot 16:30

  13 juni of 14 juni: Oefening & presentatie

  Locatie: De Ambrassade, Brussel

  Geen theorie zonder praktijk. We luisteren naar jouw ideeën om één of meerdere communicatieproblemen in jouw organisatie beter aan te pakken.

  Eric Goubin geeft tijdens de eerste opleidingsdag toelichting bij deze opdracht. Je dient tijdens de tweede opleidingsdag jouw onderwerp in, individueel of in groep.

  We mikken op een praktische gerichte probleemstelling die een directe meerwaarde geeft aan de communicatie van jouw organisatie.

  We bespreken jouw praktijkcase samen met de andere deelnemers en enkele externe deskundigen. Een groep licht zijn presentatie toe op donderdag 13 juni, de tweede groep is welkom op vrijdag 14 juni. Bij inschrijving maak je al de keuze tussen één van beide dagen.

Dag 1, dinsdag 23 april
9:30 - 16:30 Communicatiebeleid Door Eric Goubin
Eric Goubin
Dag 2, dinsdag 30 april
9:30 - 16:30 Communicatieplanning Door Eric Goubin
Eric Goubin
Dag 3, dinsdag 14 mei
9:30 - 12:30 Socialemediastrategie Door Sofie Verhalle
Sofie Verhalle
13:30 - 16:30 Mediabeleid Door Sigrid Somers
Sigrid Somers
Dag 4, dinsdag 28 mei
0:30 - 12:30 Diversiteitscommunicatie Door Claire Van Trimpont
Claire Van Trimpont
13:30 - 16:30 Scanbaar schrijven Door Mark Van Bogaert
Mark Van Bogaert
Dag 5, donderdag 13 juni
9:30 - 16:30 13 juni of 14 juni: Oefening & presentatie

Praktische informatie

Je kunt je nog aanmelden. Kom je ook?

dinsdag 23 april 2024
09:30 uur tot vrijdag 14 juni 2024 16:30 uur
Lid van Kortom, FARO, Socius of De Ambrassade € 450,00
Niet-lid € 575,00

Documentatie, drank en broodjeslunch zijn inbegrepen. Je ontvangt ook een exemplaar van het boek ‘Tante Mariette en haar fiets’, hét handboek over communicatie op maat van socialprofitorganisaties.

Wil je maar een of twee vormingsdagen volgen? Mail dan naar info@kortom.be. Wie de volledige opleiding volgt krijgt voorrang.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • logo-og.png
 • 234_2imagine.png
 • LOGO_VP.jpeg
Bedrijfsleden