Over Hoe pak je polarisatie aan?

Leuven Inspraak en participatie
2023 05 dec

Hoe pak je polarisatie aan?

Omgaan met polarisatie

Nog nooit waren er zoveel tools en platformen om je mening te delen. Wat goed is, verschillende meningen voeden de democratie. Maar, wat als die meningen escaleren in bedreigingen en het een wij-versus-zij wedstrijdje wordt? Dan draaien die meningen uit tot gevaarlijke polarisatie waarbij geen meningen, maar mensen tegenover elkaar komen te staan.

Als communicatiemedewerker zie je vaak vanop de eerste rij toe hoe polarisatie escaleert. Online verschijnen reacties die niet door de beugel kunnen. Al is het niet enkel online een probleem, ook tijdens fysieke bijeenkomsten krijg je te maken met polariserende situaties. Waar trek je de lijn? Hoe ga je om met polarisatie zodat zowel on- als offline omgevingen aangenaam worden en/of blijven voor iedereen?

Dat leer je tijdens deze opleiding. Marjan Verplancke (Hannah Arendt Instituut) en Fri De Keyser (Agentschap Integratie en Inburgering) leren je toxische polarisatie herkennen en reiken je tools aan om hier beter voorbereid en constructief mee om te springen. 

Tijdens de opleiding ga je zelf aan de slag. Aan de hand van oefeningen leer je gepast reageren op toxische polarisatie en werk je aan een beleid om polarisatie aan te pakken.  

Wat leer je tijdens de opleiding?

  • Polarisatie is niet altijd schadelijk. Je leert een onderscheid maken tussen democratische en toxische vormen van polarisatie. 

  • Je krijgt inzicht in de dynamieken die aan de basis liggen van polarisatie. 

  • Je maakt kennis met de mogelijke strategieën die zijn om met polarisatie om te gaan. We gaan aan de slag met verschillende kaders en aanpakken. 

  • We focussen ook op de online verschijningsvormen van polarisatie. Daarnaast nemen we ook een zijsprong naar fysieke polariserende situaties

  • Je leert de do's en don'ts bij het aanmaken van een beleid rond online polarisatie. 

  • Je oefent op manieren om niet-polariserend te communiceren om depolariserend te reageren

  • Je leert strategieën om je eigen sociale mediakanalen veiliger te maken door te modereren en wanneer en waar je kan en moet rapporteren

Hoe bereid je je voor?

Wie zich inschrijft voor de opleiding, vragen we alvast de vier Reconnect-fiches op voorhand door te nemen. Zo kunnen we tijdens de vorming meteen starten met oefenen. Na je inschrijving vind je de fiches onder het tabje 'Materiaal'. 

Praktische informatie

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

dinsdag 5 december 2023
09:30 - 16:30 uur
Lid € 195,00
Niet-lid € 295,00

De deelnameprijs is vrijgesteld van btw.

Documentatie, drank en broodjeslunch zijn inbegrepen.

Hoe inschrijven? Lees hier het stappenplan.

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • LOGO_VP.jpeg
  • logo-og.png
  • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden