Hoe werk je met formats?

Hoe werk je met formats?

Elk onderwerp op dezelfde manier in je magazine brengen, kan al rap vervelen. Telkens een ellenlang artikel lezen vergt veel energie van de lezer en uiteindelijk haakt die af. Met verschillende formats zoek je naar manieren om verhalen afwisselend te brengen. Dat zorgt voor variatie en maakt het boeiend voor de lezer. Maar wat zijn formats en hoe ga je ermee aan de slag? In dit artikel inspireren we je aan de hand van voorbeelden. Als je op de foto klikt, ga je naar de website van het magazine.

Wat is een format?

Een format is een manier om je verhaal op te bouwen. Dat kan gaan van een lang interview tot korte stukjes nieuws, een vox-pop, kalender, een grote foto met wat uitleg … De mogelijkheden zijn eindeloos. Een format kan je vergelijken met een blauwdruk voor een artikel. Een onderwerp giet je in een bepaald format om op een specifieke manier het verhaal te brengen.  

Welk format je kiest, is ook afhankelijk van:

 • Wat je wil vertellen
 • Wat past bij het onderwerp
 • Wat je met het artikel wil bereiken
 • Welke invalshoek je kiest

Zorg binnen je blad voor een goede afwisseling tussen verschillende formats. Formats met meer tekst die wat diepgaander op een onderwerp ingaan, wissel je af met hapklare, kortere formats, of formats waarin beelden de hoofdrol spelen.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk? Aan de hand van voorbeelden tonen we hoe eenzelfde topic op verschillende manieren wordt gebracht. Wanneer je op de afbeelding klikt, kan je het voorbeeld meer in detail bekijken.

Een plaats in de kijker

Verschillende organisaties hebben heel wat moois te bieden als het gaat om omgeving of natuur. Die plekjes willen ze dan ook maar al te graag delen in het magazine. Daarvoor zijn verschillende formats om die mooie plaatsen in de kijker te zetten.

De favoriete plek

Provincie Vlaams-Brabant wijdt zowel de backcover van hun magazine als een artikel aan de favoriete plek van een lezer. Achteraan het magazine tonen ze een mooie foto van de plek, in het magazine lees je waarom dit het favoriete plekje is.

Het format van de backcover is simpel: de foto eist de meeste aandacht op, in een kadertje geven ze wat extra uitleg bij de foto.

In het artikel kiezen ze voor een ander format. De foto neemt hier de helft van de pagina in beslag en in een kort artikeltje licht de lezer toe waarom dit het favoriete plekje is. Daarnaast reikt de provincie een manier aan om deze plek te ontdekken, en krijg je instructies om er een wandeling te maken.

Artikel over favoriete plek  Backcover provincie vlabra

Vroeger en nu

Bij lokaal bestuur Leuven pakken ze het anders aan. Op de backcover van hun magazine kiezen ze voor een format waarin je een foto van vroeger en een recente foto te zien krijgt van een bepaalde plaats. Een unieke manier om de lezer mee te nemen in de geschiedenis van de stad en bijzondere plaatsen in de kijker te zetten.

format vroeger en nu

Frequently asked questions

Frequently asked questions, kortweg FAQ’s, zijn veelgestelde vragen aan de organisatie. Dat kunnen vragen zijn die binnenkomen via mail, aan het onthaal of via de telefoon en waarvan je weet dat meerdere mensen ermee zitten. Dat is stof voor het magazine.

Stappenplan

Ziekenfonds CM krijgt ook heel wat vragen binnen. Zo ook: wat als je in het ziekenhuis belandt? Om die FAQ te behandelen in hun magazine Leef, kiezen ze een format waarin ze aan de hand van een stappenplan kort en helder uitleggen wat er tijdens elke fase van het ziekenhuisbezoek te gebeuren staat.

stappenplan leef

Lezersvraag

Een vraag over hetzelfde topic beantwoordde Okra in hun ledenmagazine (editie september 2023). Zij kiezen voor het format van lezersvragen. Daarin pikken ze er een vraag uit die ze vaak krijgen en stellen die voor zoals die wordt ingestuurd. Daarna geeft Okra uitgebreid antwoord.

lezersvraag okra

Informatie

Een van de doelstellingen die je magazine vervult, is informeren. Je krijgt er de plaats om een onderwerp meer in de diepte uit te werken. Bijvoorbeeld, over de nieuwe recyclageparken. Zowel in het magazine van gemeente Destelbergen als in dat van stad Halle verscheen een artikel over de recyclageparken. Je zou denken: eenzelfde onderwerp, dus een gelijkaardig artikel. Maar niets is minder waar: beide lokale besturen pakten het op een andere manier aan.

Overzicht

De gemeente Destelbergen kiest voor een helder artikel waarin ze de belangrijkste informatie, wat er veranderde en wat je als inwoner moet weten over het recyclagepark. Kortom, in het artikel worden de belangrijkste vragen beantwoord.

destelbergen artikel deel 1 artikel destelbergen deel 2

Interview

Stad Halle kiest voor een interview als format in hun Info Halle (editie juni 2023). In het artikel laten ze een van de medewerkers op het recyclagepark aan het woord. Via het interview beantwoorden ze de belangrijkste vragen van de lezers. Daarnaast komt een kolom met alle praktische informatie op een rijtje.

interview stad halleinterview stad halle 2

Activiteiten

Om en bij je organisatie valt vast veel te beleven. Het arsenaal aan evenementen en activiteiten is soms groot. Ook dat is iets wat mensen graag lezen in een magazine (al werkt een volledige catalogus van elke activiteit beter online). Die activiteiten kan je op verschillende manieren presenteren.

Kalender

Wat je vaak ziet, is een kalender van de belangrijkste activiteiten die te gebeuren staan. Ook een kalender is een format waarin je je informatie giet. Hiervoor maak je wel een selectie van de activiteiten die je brengt, tenzij het aantal activiteiten voor je organisatie eerder beperkt is. Met foto's en illustraties maak je het overzicht aantrekkelijk. Door korte kopjes toe te voegen, is het artikel scanbaar.

Bijvoorbeeld, stad Geraardsbergen brengt zo’n kalender met een selectie van een aantal activiteiten.

agenda geraardsbergen

agenda geraardsbergen 2

Evenement in de kijker

Bij de gemeente Puurs-Sint-Amands kozen ze ervoor om Pukema, de jaarlijkse kermis in Puurs, in de kijker te zetten naar aanleiding van het 50-jarig bestaan. Met dit format triggeren ze de lezer aan de hand van foto’s. Naast die foto’s lees je over de highlights van het evenement.

pukema

Geïnspireerd om zelf aan de slag te gaan met verschillende formats? Doe nieuwe ideeën op door magazines van andere organisaties te lezen.

Gerelateerde blogs

 1. 12/6/2024Met welke verplichtingen moet je rekening houden?
 2. 12/6/2024Hoe maak je een coverconcept?
 3. 12/6/2024Wie doet wat in het creatieteam? Enkele voorbeelden ter inspiratie.
 4. 12/6/2024Hoe maak je een goede backcover?
 5. 12/6/2024Hoe vat je de visie achter het magazine samen? TEMPLATE
 6. 12/6/2024Hoe stel je matrixen voor je magazine op? Leer uit het voorbeeld van 'Leven'.
 7. 12/6/2024Hoe verwerk je huisstijlelementen in het magazine? Enkele voorbeelden
 8. 12/6/2024Hoe zet je magazinecontent op andere kanalen in?
 9. 12/6/2024Hoe vind je de 'why', oftewel de drijfveer van je organisatie?
 10. 12/6/2024Hoe pak je een brainstorm aan? Zo deden ze dat bij de Gemeente Pelt.

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • 234_2imagine.png
 • LOGO_VP.jpeg
 • logo-og.png
Bedrijfsleden