Programma van Dag van de Digitale Communicatie

Podcasts Sociale media Website DDC
2022 19 sep

Dag van de Digitale Communicatie

Programma van Dag van de Digitale Communicatie

 1. Van 10:00 tot 11:00

  Wat is Metaverse?

  Door Jeroen Baert
  Jeroen Baert

  Vorig jaar werd Facebook een ‘metaverse-bedrijf’. We weten wel dat ‘metaverse’ verwijst naar een virtuele wereld met avatars, augmented reality en 3D maar toch kunnen we er ons weinig concreets bij voorstellen. Wat is het? Waarom horen we er nu zoveel over? Wat zijn gevaren? Wat betekent dat voor ons?

  Voor zo’n vragen is er gelukkig Jeroen Baert, ingenieur en computerwetenschapper maar ook comedian en een vat vol meningen. Op een toegankelijke manier ontsluiert hij het omvattend virtueel universum van de metaverses en wijst hij op de impact op jouw job.

 2. Van 10:00 tot 11:00

  Podcasts voor beginners

  Door Pieter Blomme
  Pieter Blomme

  Bijna 1 op de 3 Vlamingen luistert maandelijks naar een podcast. Met een gesproken verhaal heb je een grotere impact en kan je een unieke band opbouwen met je doelgroep. Daarom denken steeds meer organisaties erover na om zelf een podcast te ontwikkelen.

  Waarom zou je een podcast beginnen?  Wat komt er kijken bij een podcastproductie? Wat zijn goede podcast-verhalen? Welk materiaal heb je nodig? Pieter Blomme leidt je binnen in de wondere wereld van de podcasts en geef je argumenten om er zelf al dan niet mee te beginnen.

 3. Van 10:00 tot 11:00

  Ben jij klaar voor de 'Single Digital Gateway'?

  Door Stefanie Kerkhof
  Stefanie Kerkhof

  Op 12 december 2022 moet elk lokaal bestuur voldoen aan de vereisten van de Europese verordening over de ‘Single Digital Gateway’. Deze verordening verplicht onder meer dat de informatie over sommige producten en diensten in het Engels wordt aangeboden.

  Hoe maak je jouw lokaal bestuur op korte termijn SDG-proof? Stefanie Kerkhof (Agentschap Binnenlands Bestuur) licht de uitgangspunten van de SDG-verordening toe. Ze toont hoe de Interbestuurlijke Producten- en Dienstencatalogus (IPDC) je daarbij helpt en welke stappen je zelf nog moet ondernemen.

 4. Van 10:00 tot 11:00

  Instagram UZ Leuven en de Facebookgroep Iedereen Leest

  Door Marthe Van Loy, Kathleen Cortens
  Marthe Van Loy
  Kathleen Cortens

  Volg jij UZ Leuven al op Instagram? Marthe Van Loy toont hoe het ziekenhuis er uitstekend in slaagt om patiënten, bezoekers en medewerkers centraal te stellen op hun Instagram-kanaal, met nuttige informatie voor iedereen én leuke take-overs op InstaStories.

  De Facebookgroep van Iedereen Leest is een hechte community waar lezerservaringen worden gedeeld. Kathleen Cortens toont hoe zo’n groep als een prima communicatie- en conversatiekanaal met gelijkgestemden wordt uitgebouwd.

 5. Van 11:30 tot 12:30

  Nooit Nog Normaal

  Door Laurence Jacobs
  Laurence Jacobs

  De wereld verandert in een duizelingwekkend tempo. De coronapandemie heeft de digitale versnelling verder versterkt. Wat is de impact van deze doorgedreven digitalisering op onze samenleving en communicatie?

  Niets lijkt nog normaal te worden. Voor Laurence Jacobs hoeft dit niet onheilspellend te zijn: met een ondernemende houding en zin voor initiatief wordt digitalisering een hefboom om meer mens binnen te brengen in alle domeinen van onze samenleving.

 6. Van 11:30 tot 12:30

  Jezelf en je organisatie beter profileren via LinkedIn

  Door Veerle Van Aken
  Veerle Van Aken

  Meer dan 3 miljoen Belgen hebben een profiel op LinkedIn, één van de meest gebruikte sociale media. LinkedIn is meer dan een rekruteringskanaal, het is het netwerkkanaal bij uitstek. Jouw LinkedIn-profiel is het vertrekpunt want de profilering van jouw organisatie begint bij jou als medewerker.

  Welke berichten werken het best? Hoe zit dat met hashtags op LinkedIn? Helpt jouw aanwezigheid op LinkedIn om te scoren op Google? Veerle Van Aken (I Like Media) toont hoe je LinkedIn best gebruikt om het profiel van jezelf en jouw organisatie te versterken.

 7. Van 11:30 tot 12:30

  Geef je meer invloed aan influencers?

  Door Anke Berckmans, Nele Bollen, Timon Verbeeck en Elias Verwilt
  Anke Berckmans
  Nele Bollen
  Timon Verbeeck en Elias Verwilt

  Influencer-marketing is hot. Steeds meer organisaties zetten bewust ambassadeurs in om hun boodschap tot bij de juiste doelgroep te krijgen. Heeft zo’n influencers wel echte impact of is het een gimmick? Hebben influencers ook een meerwaarde voor jouw organisatie?

  We gaan hierover in gesprek met de influencers en TikTokkers Timon Verbeeck en Elias Verwilt. We polsen ook naar de ervaringen van Anke Berckmans (Kom op tegen Kanker) en Nele Bollen (Vlaamse Stichting Verkeerskunde). Zij zetten geregeld influencers in voor hun campagnes. We distilleren hieruit de belangrijkste leerpunten voor jouw organisatie.

 8. Van 11:30 tot 12:30

  Mijn Burgerprofiel: nu ook als app

  Door Siri Craen
  Siri Craen

  Drie op vier lokale besturen maken nu al gebruik van ‘Mijn Burgerprofiel’, dé digitale plek om alle contacten met de overheid te regelen. Digitaal Vlaanderen breidde het aanbod onlangs verder uit met een gemeente-app.

  Siri Craen (Digitaal Vlaanderen) toont hoe je de website én de app ‘Mijn Burgerprofiel’ kan inzetten als portefeuille om certificaten, attesten of identiteitsdocumenten veilig te bewaren. We polsen graag naar jouw ervaringen en ideeën over de functionaliteiten van ‘Mijn Burgerprofiel’.

 9. Van 13:30 tot 14:30

  Gebruik artificiële intelligentie, ook als je schrijft

  Door Laurens Vreekamp
  Laurens Vreekamp

  Vliegensvlug beelden zoeken in je eigen archief. Automatisch transcripties maken van verschillende geluidsopnames tegelijk. De mogelijkheden van artificiële intelligentie zijn eindeloos, ook als je teksten schrijft of creatief bezig bent. Ben je bang voor de techniek of de gevolgen van AI? Kun je niet programmeren? Waag je je liever niet aan statistiek? Kom dan vooral naar deze lezing.

  Laurens Vreekamp geeft een toegankelijke introductie in kunstmatige intelligentie. Hij leert je wat je er allemaal mee kunt doen maar wijst ook op de valkuilen. Hij toont je applicaties die je helpen bij de verschillende fasen van creatieve producties en tools die je direct kunt inzetten voor onderzoek, idee-ontwikkeling, productie en distributie.

 10. Van 13:30 tot 14:30

  TikTok & Instagram Reels

  TikTok is razend populair. Maandelijks posten er meer dan 2 miljard (vooral) kinderen en jongeren muziek- en playbackvideo’s van 15 seconden. Maar ook steeds meer volwassenen vinden de weg naar de app. Je kan er gemakkelijk korte video’s mee maken en ontdekken. Je vindt er ook heel wat content op maat van volwassenen.

   Waarom moet jij TikTok volgen? Wat zijn de mogelijkheden van Instagram REELS? Lobke Gielkens (I Like Media) toont de mogelijkheden en vertelt hoe je deze kanalen kan inzetten in jouw communicatiemix. Zo kan jij beter inschatten of jouw organisatie op deze sociale media moet inzetten.

 11. Van 13:30 tot 14:30

  Sociale media strategie: stop met scrollen

  Door Dora Gasia
  Dora Gasia

  Sociale media zijn er bij overvloed maar hoe zet je die in op een doordachte manier? Wat zorgt ervoor dat je beoogde gebruiker even stopt met scrollen bij jouw stukje content? Je denkt vooraf na over de doelen die je wilt bereiken, de boodschappen die je wilt meegeven en de kanalen die je inzet.

  Dora Gasia (This is not an agency) gebruikt vooral voorbeelden, ook uit jouw praktijk, en toont hoe je een duidelijke lijn steekt in de vele content en kanalen van jouw organisatie. Ze gaat ook even in op het nut en de mogelijkheden van online adverteren.

 12. Van 13:30 tot 14:30

  Digitale schermen in de publieke ruimte

  Door Andrew Vande Moere
  Andrew Vande Moere

  Je vindt steeds meer digitale schermen en LED-walls langs straten en aan gevels. Technologische vernieuwingen bieden veel mogelijkheden voor intelligente informatieverspreiding en interactie. Kijken passanten naar digitale schermen? Wat willen ze zien? Hoe presenteer je de informatie optimaal?

  Andrew Vande Moere (KU Leuven) toont hoe je ook beeldschermen ook kunt gebruiken voor burgerparticipatie: om voorbijgangers te laten stemmen of om hun verhalen te capteren. We luisteren naar zijn én jouw ervaringen over het innovatief gebruik van beeldschermen in de publieke ruimte.

 13. Van 15:00 tot 16:00

  Digitale storytelling

  Door Anneleen Ophoff
  Anneleen Ophoff

  We maken allemaal content voor uiteenlopende communicatiekanalen. Het is vaak zoeken naar een prikkelende invalshoek en een goede samenhang tussen die boodschappen voor verschillende kanalen. Hoe vertel je goede verhalen op een frisse manier via digitale media? In welke vorm giet je het voor welk platform?

  Anneleen Ophoff is multiplatform journaliste met ervaring bij de VRT, Vice News en in de magazinewereld. Ze distilleert uit haar praktijk verschillende tips die jouw berichten kneden tot een meeslepende verhalen. Ze toont de tools die je helpen om jouw story in een wip digitaal te maken.

 14. Van 15:00 tot 16:00

  MS Teams. Hoe haal je er als communicatieteam meer uit?

  Door Lieven De Bosscher, Elaine Vandewalle
  Lieven De Bosscher
  Elaine Vandewalle

  Sinds de coronapandemie is MS Teams een veelgebruikte tool geworden voor videovergaderingen. Toch biedt MS Teams meer mogelijkheden om samen te werken in een communicatieteam.

  Elaine Vandewalle en Lieven De Bosscher (gemeente Destelbergen) vertellen hoe in hun organisatie MS Teams wordt ingezet en samen met Planner, Sharepoint, OneDrive, OneNote zorgt voor de interne afstemming en planning. We luisteren naar jouw ervaringen om digitale tools in te zetten voor betere interne communicatie en digitale samenwerking.

 15. Van 15:00 tot 16:00

  GovApp. Wat en waarom?

  Door Frank Robben
  Frank Robben

  Enkele maanden geleden lanceerde de federale overheid de GovApp, een app om snel officiële berichten van de overheid te ontvangen. Hoe werkt deze GovApp? Waarom is er zo’n app nodig?

  We gaan hierover in gesprek met Frank Robben, ICT-topman van de federale overheid en expert in digitale gegevensuitwisseling. Hij gaat ook in op andere digitale toepassingen van de federale overheid zoals My ebox. 

 16. Van 15:00 tot 16:00

  Een gemeenschappelijke taal voor de IT – en communicatiedienst

  Door Sofie Vermeulen
  Sofie Vermeulen

  Geen krak in ITees? Gelukkig maar, de meeste mensen spreken het niet. Hoe vind je dan toch die gemeenschappelijke taal tussen de communicatiedienst en de IT-collega’s? En hoe zorg je voor een duidelijke boodschap naar een divers doelpubliek?

  Thomas More startte met tweestapsverificatie, een grote verandering met impact op elke werknemer en student. Sofie Vermeulen (Thomas More hogeschoool) vertelt je meer over de aanpak, uitdagingen en valkuilen bij dat project en bij IT-communicatie in het algemeen.

Op maandag 19 september :
10:00 - 11:00
11:30 - 12:30
13:30 - 14:30
15:00 - 16:00

Praktische informatie

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

maandag 19 september 2022
10:00 - 16:00 uur
Lid € 135,00
Niet-lid € 195,00

Documentatie, drank en broodjeslunch zijn inbegrepen.

Sorry, de aanmeldperiode is voorbij.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • logo-og.png
 • LOGO_VP.jpeg
 • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden