ChatGPT, kan je me helpen aub?

ChatGPT, kan je me helpen aub?

Kan ChatGPT je teksten schrijven? Jazeker. Kan je deze teksten ook meteen publiceren? Dat is een ander verhaal. Deze AI-tool kan een goede schrijfassistent zijn. Maar daarvoor moet je wel met enkele factoren rekening houden.

Ken de mogelijkheden (maar ook de beperkingen)

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat ChatGPT je redactiewerk niet overneemt. Deze AI-tool kan je inzetten voor schrijfassistentie, zoals een tekst taalkundig nalezen, een aanzet geven voor een persbericht, een samenvatting maken, een tekst vertalen … Maar vertrouw niet blindelings op de output van ChatGPT. Wanneer deze AI-tool je een tekst bezorgt, is dit niet het definitieve resultaat. Elke tekst van ChatGPT is een voorstel dat jij met je communicatie-expertise beoordeelt en eventueel bijstuurt.

Stel de juiste vraag

Heb je al een tekst, of moet je nog beginnen te schrijven? En welke hulp wil je krijgen bij je schrijfproces? Het is belangrijk om eerst goed voor ogen te hebben welke opdracht je wil geven aan ChatGPT, want alles valt of staat met de juiste prompt (dit is de instructie die je neerschrijft voor ChatGPT).

Voor een prompt is het belangrijk om als communicatie-expert goed te weten wat de (kwaliteits)vereisten zijn voor een zo goed mogelijk resultaat. Alleen dan kan je een duidelijke opdracht geven aan ChatGPT. Geef in je prompt voldoende context (bv. doelgroep, te vermijden topics…), baken de opdracht goed af (bv. een tekst schrijven, een tekst herwerken…) en maak duidelijk wat je precies verwacht (bv. een bepaalde schrijfstijl, een doorlopende tekst …). Is het voorstel nog niet het resultaat dat je had verwacht? Chat verder met ChatGPT door concretere instructies te geven. Zo bouw je voort op het eerste voorstel. Meer tips voor doeltreffende prompts vind je op de website van de Schrijfdokter.

Test eens opdrachten uit

ChatGPT is ideaal om mee te brainstormen. Wij vroegen 5 ideeën voor een Instagram-post. Met een beetje knip- en plakwerk, werd dit het eindresultaat:

Een complexere opdracht is bijvoorbeeld je tekst inclusiever laten maken. Hiervoor kun je best een bestaande taalgids voor inclusieve communicatie aanbieden waarmee ChatGPT voorstellen kan doen om je tekst inclusiever te maken. Belangrijke voetnoot: voorlopig is dit een haalbare opdracht voor brede publiekscommunicatie. Zodra je met persona werkt, bestaat de kans dat ChatGPT vervalt in stereotypen. Opnieuw is de menselijke expertise belangrijk om de opdracht voldoende te sturen en de voorstellen kritisch te beoordelen. ChatGPT vervangt geen gebruikerstesten.

Een andere moeilijkheid is humor (oordeel vooral zelf bij dit voorbeeld). Wil je een humoristische insteek bedenken voor je tekst? Durf dan de stand-up-comedian in jezelf te laten spreken.

Lees de tekst altijd na

Schreef je een duidelijke prompt? En heeft ChatGPT een voorstel naar boven getoverd? Top! Maar zoals je weet: hier stopt het niet. Het antwoord van ChatGPT is een beginpunt. Het is altijd belangrijk om je professioneel communicatie-oog de tekst te laten screenen.

Ga je met ChatGPT aan de slag voor je redactiewerk? Dan heb je er zeker een fijne collega bij. Maar beschouw ChatGPT als een stagiaire, en niet als je teamcoördinator. Een kritische houding blijft altijd essentieel om sterke communicatie te ontwikkelen.

Gerelateerde blogs

  1. 10 juni 2024Saai of geniaal? De website van Gemeente Mol is een rijstwafel
  2. 16 mei 2024Dit doen jouw communicatiecollega’s met AI: 5 voorbeelden
  3. 20 maart 2024The war for talents winnen op sociale media
  4. 20 maart 2024Online polarisatie: in het oog van de storm – Ine Timmers van De Lijn
  5. 4 maart 2024Beste AI, welkom op de communicatiedienst!
  6. 5 januari 2024Feest op Instagram met jullie originele nieuwjaarswensen
  7. 26 september 2023Dansen, of toch niet? - Tips voor TikTok en Instagram Reels
  8. 3 mei 2023Finland: waar creatieve communicatie en belastingen hand in hand gaan
  9. 11 april 2023Zag jij de paashaas ook rondhuppelen op sociale media?
  10. 23 september 20225 inspirerende inzichten van de Dag van de Digitale Communicatie

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • 234_2imagine.png
  • LOGO_VP.jpeg
  • logo-og.png
Bedrijfsleden