7 coronaproof alternatieven voor jouw personeelsfeest

7 coronaproof alternatieven voor jouw personeelsfeest

We zitten met z’n allen weer in ons kot. Voor het tweede jaar op rij zien we personeelsactiviteiten, kerstfeestjes en nieuwjaarsrecepties in het water vallen. Hoe kan je ondanks de afstand toch verbinding creëren bij jouw personeel? Laat je inspireren door deze coronaproof alternatieven.

1. Digitaal quizzen in Hechtel-Eksel

Wat beter dan het digitale competitiebeest los te laten? Gemeente Hechtel-Eksel organiseerde een digitale quiz via YouTube Live en het platform Kahoot. Niet alleen personeelsleden konden deelnemen, ook de inwoners streden voor de Hechtel-Ekselse eer. De burgemeester en schepen van vrije tijd waren de quizmasters van dienst. Elke dienst van de gemeente mocht vijf vragen insturen en maar liefst 132 (!) quizploegen schreven zich in. Voor herhaling vatbaar en dus komt er begin 2022 een nieuwe en verbeterde versie van de quiz. Inwoners en personeel van Hechtel-Eksel: begin maar te blokken!

Wil jij ook een digitale quiz organiseren? Enkele tips van de collega’s van Hechtel-Eksel:

 • Zorg voor voldoende personeel om de quiz in goede banen te leiden. Je hebt quizmasters nodig, maar ook mensen die de chat, timing en technische zaken in de gaten houden. Vorig jaar zette de gemeente hiervoor twee medewerkers in.
 • Zorg voor voldoende afwisseling in je quizrondes: dit jaar kunnen ook muziekfanaten hun hart ophalen met een foto- en muziekronde.
 • Stream twee schermen. Zo kan je de quizmasters en de PowerPoint met vragen apart in beeld brengen.
 • Geef de deelnemers op voorhand alle spelregels duidelijk mee.
 • Zoek een goed platform. Kahoot is dit jaar geen optie. Ken jij andere alternatieven? 

Ook een shout-out naar gemeente Leopoldsburg die het idee opperde en verder ideeën uitwisselde met Hechtel-Eksel en naar Kris Verduyckt voor de hulp bij de organisatie van de quiz. 

2. Dansen op de Ostenders Bubbel Mix van AZ Damiaan

Geen Sound of Silence vanuit het AZ Damiaan want het ziekenhuis organiseerde vorig jaar voor het eerst de ‘Ostenders Bubbel Mix’. Een live DJ-set in het ziekenhuis die van thuis uit te volgen is via een livestream. De beste manier om virtueel, maar toch samen te klinken en het nieuwe jaar feestelijk in te zetten.

En dat feestelijk inzetten gebeurde op de favoriete muziek van de medewerkers van het AZ Damiaan. Zij konden op voorhand verzoeknummers doorsturen die de DJ draaide. Een actie die op veel enthousiasme kon rekenen, want ook 2022 zullen de Ostenders al swingend inzetten!

Ostenders Bubbel Mix

3. Virtueel ontsnappen uit je kot bij Bond Beter Leefmilieu

De medewerkers van Bond Beter Leefmilieu ruilden hun break out room voor een online escape room. Samen met vier collega’s werden ze virtueel opgesloten op een zolderkamer. Een dagboek van een oude bewoonster hielp hen op weg om het mysterie op te lossen en het rijk der vrijheid te bereiken.

Na twee uur uitleven, kraakten de meeste BBL-collega’s de code en mochten ze hun – althans virtuelekot verlaten. Verrassend, verbindend en voor herhaling vatbaar, horen we bij Bond Beter Leefmilieu!

4. Aperitieven in de gemeente Ledegem

“Als het personeel niet naar de nieuwjaarsdrink kan komen, dan komt de nieuwjaarsdrink naar het personeel”, moeten ze gedacht hebben in gemeente Ledegem. Omdat fysiek samenkomen niet kon, kregen alle medewerkers van de gemeente een aperobox thuis geleverd. In die box vonden ze heel wat lekkers van de lokale handelaars en een begeleidende brief. Een win-winsituatie: de gemeente steunde zo de lokale handelaars en de werknemers kregen een mooie verrassing. 

Aperitieven in gemeente Ledegem

5. Drie sterrenrestaurants op één dag bij Maatschappij Linkerscheldeoever

Wie droomt er nu niet van eens te gaan eten in een sterrenrestaurant? Bij Maatschappij Linkerscheldeoever deden ze er zelfs drie op een avond! De 13 collega’s zouden naar goede gewoonte samen gaan dineren om nieuwjaar te vieren. Toen dat plan in het water viel, bedachten ze een online alternatief.

Alle medewerkers kregen een volledige maaltijd thuisbezorgd: van apero tot dessert, inclusief instructies om op te warmen. Na de gezamenlijke aperitief, mochten de collega’s aanschuiven in een break out room. En die break out rooms werden vernoemd naar Vlaamse sterrenrestaurants. Na het voorgerecht wisselde iedereen van restaurant en zat je met andere collega’s aan tafel. En zo ging het zijn gangetje tot aan het dessert.

Een tip om alles op rolletjes te doen lopen: bepaal op voorhand de groepjes van de break out rooms en geef aan de gasten een tijdschema mee. Zo worden ze niet in het midden van een zin uit hun diner geplukt. Oh en vergeet je mute niet uit te zetten natuurlijk! 😉

sterrenrestaurants

6. Live radio voor en door collega’s van Stad Brugge

De medewerkers van Stad Brugge stemden vorig jaar massaal af op ‘Gie Zie Beire live’. Een zes uur durende live radio-uitzending voor en door de Brugse collega’s. Tijdens de uitzending werden verzoeknummers afgewisseld met bemoedigende boodschappen die op voorhand waren opgenomen en gasten die – coronaproof – langskwamen in de mobiele studio.

De nieuwjaarswensen en swingende muziek hebben hun effect niet gemist. De livestream werd druk beluisterd en de warme reacties stroomden binnen via mail en WhatsApp. Elk uur haalden de mooiste reacties de uitzending en volgde een update via het intranet. Of hoe je met je hele team op dezelfde golflengte kunt zitten!

De collega’s van Brugge geven je nog twee tips voor als je zelf aan de slag wil: denk goed na wat je zelf kan en wat je moet uitbesteden. Voorzie op de dag zelf ook voldoende personeel om alles in goede banen te leiden.

Noot van de redactie: ons Kortom-secretariaat ligt in Brugge … mogen wij dit jaar ook onze verzoekplaten insturen? 😉

7. Digitale nieuwjaarsshow met quiz, aperopakket en muziek

The show must go on, dachten ze bij Stad Mechelen. Een zot ideetje om de nieuwjaarsreceptie online te organiseren, groeide uit tot een heuse nieuwjaarsshow. Een combinatie van verschillende voorbeelden uit dit artikel: een aperobox, online quiz, verzoeknummertjes ... En dat allemaal met een beperkt budget. Collega's uit verschillende diensten sloegen de handen in elkaar en maakten er zo een warm feest van om nooit te vergeten: 

 • De medewerkers van de technische diensten leverden aperopakketen bij maar liefst 1100 personeelsleden van de stad. Een logistiek huzarenstuk dat enorm werd geapprecieerd. 
 • De personeelskring sponsorde de pakketten en ze werden gevuld door de collega's van de Kom op tegen Kanker fietsploeg.
 • Tijdens de receptie namen alle directeuren het tegen elkaar op in een online quiz. Met klamme handen streden ze voor de eer van hun dienst. De quiz werd samengesteld door collega's en de ICT-medewerkers namen de technische kant voor hun rekening. Om het interactief te maken, konden de maneblussers op voorhand een gokje wagen op wie er ging winnen. 
 • Het diensthoofd van de bibliotheek haalde zijn beste presentatieskills boven om de receptie aan elkaar te praten en de quiz te presenteren.
 • De medewerkers zelf konden verzoeknummertjes aanvragen met een leuke boodschap voor een collega of dienst.
 • En die nummertjes doken op in de video met het jaaroverzicht van de stad en een video om de jubilarissen in de bloemetjes te zetten.

Een mooie en warme samenwerking van alle Mechelse personeelsleden!

Mechelen

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • logo-og.png
 • LOGO_VP.jpeg
 • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden