naar top

7 tips voor betere foto’s met je smartphone

Met onze smartphone in de hand zijn we tegenwoordig allemaal een beetje fotograaf. We nemen zelf foto’s voor het infomagazine, schieten snel een plaatje voor Instagram en zetten iets in scène voor het beste shot op Facebook. Met deze 7 tips maak je nóg mooiere foto’s!

1) Zet je raster aan

Staat je raster al aan op de camera van je smartphone? Neen, doe het dan meteen. Hierdoor verschijnen er verticale en horizontale lijnen op het scherm wanneer je een foto maakt en wordt je scherm in negen gelijke vakken ingedeeld:

Zet je raster aan als je foto's neemt met je smartphone

Die lijnen helpen niet alleen om rechte foto’s te nemen, ze geven ook aan welke punten en lijnen er belangrijk zijn om je foto te nemen. Dat noemen ze in de fotografie de regel van derden.

Kruispunten van raster zijn belangrijk als je foto neemt met je smartphone

De snijpunten van de lijnen zijn de punten waar de meeste mensen het eerst naar kijken op een foto.  Maak je een foto van een persoon of object? Zorg er dan voor dat deze op één van de kruispunten gepositioneerd zijn. Niet alleen de snijpunten zijn belangrijk, ook de lijnen zelf kunnen je helpen om een goede foto te nemen. Zie je bijvoorbeeld een lijn in de scène die je wil nemen, denk maar aan een horizon, zet die dan op de bovenste of onderste lijn.

Kijk maar eens naar deze voorbeelden:

                 

Hoe zet je het raster aan?
 • Bij Android open je de camera alsof je een foto gaat nemen, rechts bovenaan klik je op het tandwiel van de instellingen en daar kan je het raster instellen op 3x3.
 • Bij iPhone ga je naar de instellingen van je smartphone, daar klik je op “Foto’s & camera” en daar kan je het raster aan- of uitzetten.
 • Lukt het niet bij jouw telefoon? Google dan even de naam van je toestel en camera raster aanzetten.

2) Gebruik je flitser niet

Nu je raster aan staat, kan je meteen ook een andere functie uitzetten: de flitser. Een foto nemen met je smartphone als het donker is, levert weinig fraaie plaatjes op. Het is erg verleidelijk om je flitser aan te zetten, maar dat is geen goed idee. De flitser op je gsm is geen échte flitser maar een lampje. Het lijkt veel licht te geven, maar het licht reikt niet ver. De kans dat het licht tot bij het object geraakt dat je wil fotograferen, is klein. Het geeft eerder een vage schijn op je foto’s. Zet de flitser dus standaard uit.

Gebruik geen flits bij foto's met je gsm

Wat doe je dan wel?

Probeer zoveel mogelijk foto’s te nemen met natuurlijk daglicht. Dat gaat natuurlijk niet altijd. Maar sommige foto’s of fotoshoots kan je wel plannen. Doe dat op een moment dat er veel daglicht is. Plan dus bijvoorbeeld geen fotoshoot om 16 uur als het winter is.   

Wist je trouwens dat je de belichting van je foto kan aanpassen terwijl je een foto neemt?

Stel, ik  wil een foto nemen van een notitieboekje van Kortom. Als ik mijn gsm automatisch laat scherpstellen en belichten, ziet mijn foto er zo uit:

Belichting regelen camera gsm

Het boekje is niet scherp en te donker. Wat kan ik doen? Ik tik met mijn vinger op het scherm daar waar het boekje staat:

Belichting op foto gsm

Het boekje wordt nu scherp gesteld en zo wordt het ook automatisch al lichter. Je ziet ook een zonnetje verschijnen. Daarmee kan je zelf de belichting nog aanpassen. Schuif het naar boven voor meer licht en naar beneden voor minder licht.

3) Zoom niet in

Nog een functie die je best niet gebruikt: de zoom. De meeste smartphonecamera's zoomen digitaal in. Hoe meer je zoomt, hoe minder pixels je overhoudt en hoe minder scherp de foto wordt. Je verliest veel kwaliteit door in te zoomen. Probeer dus zo weinig mogelijk met je camera in te zoomen.

Probeer bijvoorbeeld eens de auteur van dit boek te lezen op beide foto’s. Bij de linkse foto heb ik gezoomd met mijn smartphone, bij de rechtse foto kwam ik dichterbij.

Nooit zoomen met je smartphone

Wat doe je dan wel?

Heel simpel: ga dichter bij het object dat je wil fotograferen. Heel vaak kan je gewoon dichterbij gaan en dan is het probleem meteen opgelost. Lukt dat niet? Neem dan een foto zonder te zoomen en snijd de foto achteraf bij. Zo verlies je minder kwaliteit dan wanneer je inzoomt.

4) Gebruik de burstfunctie voor actiefoto’s of unieke momenten

Ken je de burstfunctie al? Daarmee neemt je gsm heel snel verschillende foto’s na elkaar. De burstmodus is heel handig als je een belangrijk moment wil vastleggen waarvan je weet dat je maar één kans hebt. Bijvoorbeeld als de koningin op bezoek komt en je heel graag een foto wil, nét als ze de burgemeester een hand geeft. Met de burstfunctie neemt je smartphone heel snel foto’s na elkaar en jij kiest er nadien de beste uit.

Deze springfoto van collega Ymke is bijvoorbeeld genomen met de burstfunctie:

Burstfunctie voor springfoto's

Hoe doe je dat?

Op de meeste smartphones activeer je de burstfunctie door de sluiterknop te blijven indrukken. Lukt dat bij jou niet? Google dan even het model van de smartphone en burstfunctie.

5) Denk na voor welk platform je de foto maakt

Je hebt een superleuke foto genomen van een evenement in je organisatie, maar … hij is in horizontaal formaat en je wilde hem graag gebruiken in Instagram Stories. Vervelend toch? Als je foto’s neemt, denk je best op voorhand even na op welk kanaal je de foto gaat gebruiken. Zo kom je achteraf niet voor verrassingen te staan. Weet je nog niet welk kanaal of heb je foto’s voor verschillende kanalen nodig? Neem dan als het mogelijk is dezelfde foto in verschillende formaten.

Hoe weet je welk formaat voor welk kanaal?
 • Instagram feed: vierkant
 • Instagram Stories: verticaal
 • Facebook: vierkant
 • LinkedIn: vierkant of horizontaal
 • Twitter: horizontaal

6) Neem meerdere foto’s en kies de beste

Snel een foto nemen levert vaak niet het beste resultaat op. De kans dat je bij de eerste foto meteen een goede hebt, is klein. Neem voldoende foto’s en kies er achteraf de beste uit.

Hier zie je een voorbeeld de fotogalerij collega Sarah haar smartphone. Ze wilde een foto nemen voor de Facebookpagina van Kortom. Daar waren heel wat pogingen voor nodig:

Tips om foto's te nemen

Als je toch meerdere foto’s neemt, experimenteer dan eens met het perspectief van je foto. Hoe meer een foto opvalt, hoe groter de kans dat mensen naar jouw foto zullen kijken.

Een voorbeeld: collega Sarah volgde een opleiding in een prachtige zaal van Museum M in Leuven. De ideale setting voor een mooie foto: witte zaal, schitterend schilderij, en deelnemers in actie voor een camera. Maar het plaatje vastleggen leek moeilijker dan gedacht.

Dit is de eerste foto die ze nam:

Perspectief van een afbeelding is belangrijk

Maar het resultaat was niet echt wat ze voor ogen had. Je ziet de actie vooraan nauwelijks, het blauwe scherm staat er nog op en het schilderij is niet echt zichtbaar.

Een aantal pogingen later:

Kikkerperspectief bij een foto nemen

Voor die laatste foto ging ze op de grond zitten. Dankzij het kikkerperspectief zie je de lesgever de deelnemer interviewen én je ziet het schilderij in de achtergrond. 

7) Zet je foto in scène

Zet gerust het een en ander in scène. Wat je ziet op een foto, video of op tv is heel vaak (een beetje) geënsceneerd. Ook jij mag en kan dat doen als je foto’s neemt. Je moet soms enige schroom overwinnen om mensen te regisseren, of een rare houding aannemen om een foto te nemen, maar het levert wel op. Het is jouw job om goede foto’s te nemen, dat snappen mensen heus wel. Dus vraag maar of ze op een andere plaats gaan staan, of ze even in je cameralens kijken, of laat ze even zwaaien, of vraag ze om een selfie te nemen met je gsm. De foto zal des te origineler en beter zijn!

Hier zie je twee foto’s van onze Raad van Bestuur. De eerste is snel genomen, bij de tweede vroeg collega Sarah iedereen om te kijken, heeft ze een paar mensen van plaats laten veranderen, en heft iedereen zijn glas (en glimlach) naar de camera.

Zet een foto in scene

Raad van Bestuur van Kortom vzw

De tweede foto hebben we gebruikt voor een leuke Instagrampost. Daar was de eerste foto te droog en te saai voor.  

Zet je een foto in scène? Denk dan zeker na over de voor- en de achtergrond. Een plaatje met rommel op de tafel of een half afgesneden logo kan gemakkelijk vermeden worden.

Hoe neem je goede foto met de camera van je gsm?

Nog één extra tip

voor wie helemaal tot hier gelezen heeft: ben je op zoek naar een gemakkelijke manier om je smartphonefoto’s op je computer te krijgen? Wij ontdekten onlangs een handig trucje:

 • Maak een WhatsApp groep aan en voeg een collega of een vriend toe (laat dit best even op voorhand weten, zodat hij of zij niet uit de lucht valt)
 • Geef de groep een herkenbare naam: “Voor mezelf” of “Doorstuurgroep” bijvoorbeeld
 • Verwijder de collega of vriend uit de groep (laat dit ook even op voorhand weten)
 • En voilà: je hebt een plek in WhatsApp om foto’s naar jezelf te sturen
 • Open dan de webversie van WhatsApp en je kan de foto’s downloaden op je computer.
 • Pas wel op: WhatsApp comprimeert de foto. De kwaliteit is meestal wel goed genoeg om de foto's te gebruiken op je website of op sociale media. Maar voor drukwerk zouden we dit trucje niet aanraden. 

Het werkt écht, hoe dacht je anders dat wij de foto’s voor dit artikel op onze computer hadden gekregen? 😊

Stuur foto's naar jezelf door op WhatsApp