naar top

Websites voor rechtenvrij beeldmateriaal

Geen goede boodschap zonder sterk beeldmateriaal. Gemakkelijker gezegd dan gedaan want soms heb je gewoon geen foto’s voorhanden. Gelukkig vind je online een schat aan kwaliteitsvolle beelden. Waar begin je te zoeken? Mag je die beelden zomaar gebruiken? Dit artikel biedt een antwoord op jouw vragen.

Lijst van nuttige fotowebsites

Bij documenten vind je een lijst met nuttige websites voor beeldmateriaal. Weet je niet waar te beginnen? Dit zijn de favoriete websites van Nina, onze stafmedewerker communicatie:

  1. Pexels: “Als ik beelden zoek, is Pexels mijn eerste stop. De foto’s zijn nét iets anders dan op andere fotowebsites. Ze zijn cleaner, kunstiger en alternatiever en dat geeft een uniek resultaat. Je vindt er ook een groot aanbod aan video’s. Zeer handig voor cutaway beelden.”
  2. Unsplash: “Vind je niet wat je zoekt op Pexels? Surf dan zeker naar Unsplash. Het aanbod is gevarieerd en je vindt er meer originele beelden dan de typische stockfoto’s. Een nadeel hier is dat je maar 10 beelden per dag kan downloaden, maar dat is meestal meer dan genoeg!”
  3. Freepik: “Op Freepik vind je illustraties en pictogrammen. Heel handig als je die ene gepaste foto maar niet vindt. Een illustratie kan soms een beter resultaat opleveren om je boodschap te duiden.”

Rechtenvrij? Controleer altijd de licentie voor gebruik

Veel websites bieden gratis materiaal aan onder het label ‘Creative Commons’. Dit label biedt artiesten de kans hun werk te delen met anderen en flexibel om te springen met auteursrechten. Binnen ‘Creative commons’ zijn er meerdere licenties. Het is dus een misverstand dat het label je de vrijstelling geeft om het materiaal zomaar te gebruiken. Controleer daarom altijd welke voorwaarden van toepassing zijn.

Een voorbeeld. Voor onderstaande foto gelden enkele rechten, aangegeven door de iconen. Dit werk mag je hergebruiken onder de volgende voorwaarden:

  • Je moet de auteur vermelden en een link naar de juiste licentie plaatsen (icoon 1)
  • Je mag het werk alleen gebruiken voor niet-commerciële doeleinden (icoon 2)
  • Je mag geen aanpassingen doen aan het oorspronkelijke werk (icoon 3)

Bron: Flickr.com, auteur: Prachatai

 

In het volgende voorbeeld gelden minder regels. Dit werk mag je hergebruiken onder volgende voorwaarden:

  • Je moet de auteur vermelden en een link naar de juiste licentie plaatsen (icoon 1)
  • Je mag het werk alleen gebruiken voor niet-commerciële doeleinden (icoon 2)

Je mag dit werk dus wel aanpassen. Vergeet niet dat de voorwaarden die hierboven staan dan ook blijven gelden.

Voorbeeld met enkele rechten

Bron: Flickr.com, auteur: Jonathan Taglione

In totaal telt Creative Commons zes licenties. Je kan alle licenties raadplegen via https://www.creativecommons.be/licenties/ of https://creativecommons.nl/uitleg/

Staat er CC0? Het werk behoort dan tot het publieke domein. De rechthebbende doet afstand van zijn of haar auteursrechten. Je kan de beelden vrij gebruiken.

Voorbeeld CC0

Wil je meer te weten komen over hoe je goede foto’s moet zoeken, maken en beheren? Het boek ‘Werken met foto’s’ van Luc Van De Steene is een goede inspiratiebron voor goed fotogebruik.

Vragen hierover? Of ontbreekt jouw favoriete website in de lijst? Laat het ons weten via info@kortom.be of 050 31 14 31 en vertel ons waarom we de website zeker moeten opnemen.