Jullie favoriete Kortom-momenten

Jullie favoriete Kortom-momenten

Wat kan je allemaal beleven bij Kortom? We zouden hier nu een lijstje van onze activiteiten kunnen presenteren. Maar veel liever kijken we naar onze werking door de ogen van onze leden. Want wat betekent Kortom voor hen? En op welke momenten kunnen we voor dat bijzondere steuntje zorgen?

Een communicatie-familiefeestje

Sofie Bastien, communicatieverantwoordelijke bij gemeente Wichelen, werkt op een 1-persoonscommunicatiedienst. Een Kortom-opleiding is dan ook het moment bij uitstek om te connecteren met andere professionals in het communicatievak. “Als eenmansdienst is elk Kortom-moment een cadeau! De bijeenkomsten en opleidingen zijn van onschatbare waarde en geven me telkens het gevoel er tóch niet alleen voor te staan.”

Een activiteit van Kortom voelt voor Sofie dan ook een beetje als thuiskomen. “Het Kortom-netwerk is mijn communicatiefamilie in goede en kwade dagen. (glimlacht) Een collegagroep is een bijeenkomst waar ik iedere keer naar uitkijk. Ik leer er communicatiecollega’s kennen uit mijn eigen regio en kan op die manier een fijn netwerk opbouwen.”

Ook Kortompedia heeft haar al sterk ondersteund in haar job. “Het artikel ‘Hoe communiceer je tijdens een crisis?’ heeft ervoor gezorgd dat ik het hoofd koel hield tijdens de wateroverlast begin januari en geen enkel aspect van crisiscommunicatie uit het oog verloor.”

“Communicatie in de zorgsector is anders dan bijvoorbeeld overheidscommunicatie. Maar net die kruisbestuiving vind ik heel interessant”- Catherine Zenner

Een kruisbestuiving om tot nieuwe inzichten te komen

In 2023 werd Catherine Zenner, diensthoofd communicatie bij AZ Maria Middelares, lid van de raad van bestuur. Voor haar was de jaarlijkse denkdag met de raad van bestuur en de algemene vergadering een inspirerend moment. “Het is een groep van experten en stuk voor stuk warme en gedreven persoonlijkheden. Die dynamiek was duidelijk voelbaar tijdens de denkdag in augustus 2023. Er was ruimte om prioriteiten en belangrijke thema’s in onze uitdagende job te bespreken, los van onze dagelijkse activiteiten.”

Voor Catherine is de verbondenheid tussen deelnemers heel waardevol tijdens Kortom-activiteiten. “Communicatie in de zorgsector is anders dan bijvoorbeeld overheidscommunicatie. Maar net die kruisbestuiving vind ik heel interessant. Hoe kunnen inzichten uit andere sectoren worden toegepast op de eigen situatie? Die nieuwe ideeën zijn altijd inspirerend.”

En welke Kortom-activiteit staat in het rood omcirkeld? “De inspiratiedag Binnenkoppers heb ik nog nooit meegemaakt. Daar kijk ik dan ook extra naar uit.”

“Voor mij is Kortom mijn safe space op het vlak van communicatie” – Lieven De Bosscher

Een safe space om inspiratie op te doen

Vorig jaar kwam Lieven De Bosscher, communicatiedeskundige bij gemeente Destelbergen, samen met zijn collega Elaine naar de collegagroep Oost-Vlaanderen. Daar stelden ze hun huisstijltraject voor. “Het leuke aan zo’n moment is dat je iets herkenbaars kunt delen. De blikken van herkenning waren voor ons op dat moment dan ook een opsteker voor het bloed, vele zweet en die paar tranen die onze nieuwe huisstijl ons had gekost. De uitwisseling in alle openheid over zowel positieve als negatieve ervaringen met collega's werkte bijna therapeutisch en helend. (lacht)”

Voor Lieven is het duidelijk: als hij met een communicatievraag zit, vindt hij meteen de weg naar Kortom. “Voor mij is Kortom mijn safe space op het vlak van communicatie. Kortompedia doet Wikipedia, Google én Bing verbleken. De Kortommunity geeft ChatGPT het nakijken (en hallucineert niet). En de opleidingen, congressen en collegagroepen maken van TED Talks middelbare school-spreekbeurten.”

Het boek ‘Communicatie als bindkracht’ heeft Lieven ook een duwtje in de rug gegeven. “Eén van de vele praktische tips uit het boek die ik meteen heb toegepast, was de opmaak van een scrumbord. Daarin staan onze belangrijkste communicatiedoelen en -acties en de voortgang ervan.”

“Het zorgt voor een intern draagvlak en een betere afstemming van verwachtingen en workload. Dure woorden om te zeggen dat we zo makkelijker 'neen' kunnen zeggen. Ook niet te onderschatten: de positieve energie en boost aan zelfvertrouwen die je krijgt als je opnieuw een actie naar de kolom 'Done' kan slepen.”

 

Communicatieprofessionals mogen gerust meer stoefen met hun werk, daar zijn we bij Kortom sterk van overtuigd. Herkenning en erkenning creëren binnen het communicatievak: daar doen we het dan ook voor.

Ben je nog geen lid, maar wil je wel weten wat een Kortom-lidmaatschap voor jou kan betekenen? Ontdek de voordelen op onze website. Of neem contact op met ons via info@kortom.be. We verwelkomen je graag in onze grote maar vooral warme Kortom-familie.
Labels:

Gerelateerde blogs

  1. 4 oktober 2022Een groot hart voor Kortom - Ann Pauwels

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • 234_2imagine.png
  • LOGO_VP.jpeg
  • logo-og.png
Bedrijfsleden