Hoe bouw je een magazine op?

Hoe bouw je een magazine op?

De opbouw van je magazine is de bladformule. Met je bladopening geef je een voorsmaakje voor wat komt. In de bladkern komt de hoofdbrok van je magazinecontent. De bladsluiting rondt het geheel mooi af.

Bladopening

De bladopening zijn de eerste pagina’s van je magazine en bestaat uit:

 • De cover
 • De inhoudstafel
 • Pagina(‘s) met korte nieuwtjes, een grote foto … die de lezer naar de bladkern loodst.

bladopening

Die eerste pagina’s zijn belangrijk voor je magazine, die moeten je lezer namelijk triggeren om verder te lezen. Met deze pagina’s wil je dus teasen. Dat doe je met:

 • Een aantrekkelijke cover. Daarvoor werk je liefst met een coverconcept, zodat er een duidelijke lijn zit doorheen de verschillende covers.

 • Een opvallende inhoudstafel die de lezer vertelt wat er te ontdekken valt in het magazine. De inhoudstafel is geen droge opsomming van alle artikels. Kies een aantal artikels uit en verkoop ze aan de lezer. Voeg foto’s en quotes toe om het geheel aantrekkelijker maken.

inhoudstafel asseinhoudstafel witgelekruis

Inhoudstafel magazine Asse                           Inhoudstafel magazine Wit-Gele Kruis

 • Korte nieuwtjes of een spread (twee pagina’s naast elkaar) met grote foto moeten je lezer tot de bladkern brengen. Dat zijn makkelijk verteerbare stukken content waardoor de lezer vlot verder bladert in het magazine. Vaak zien we op deze pagina’s een voorwoord verschijnen. Meestal vertelt dat weinig over wat er verder in het magazine te lezen valt, en dat is jammer. Kan je niets zinnigs vertellen in een voorwoord? Schrap het dan en vervang het door iets anders.

Bladkern

In je bladkern bevindt zich de hoofdbrok van je magazine. Hier wil je de lezer vasthouden en boeien. Het zijn je hoofdboodschappen, dat wat je echt wil vertellen met je magazine, die je in de bladkern verwerkt.

bladkern

Helemaal in het midden vind je het hart van je magazine. Dat is de plek waar je magazine letterlijk openvalt, en dat zijn pagina’s die je er makkelijk uit kan nemen. Het is de plek waar je lezer makkelijk terecht komt tijdens het bladeren door je magazine. Welke boodschap breng je op die belangrijke plek? Of werk je met een uitneembare katern, voor bijvoorbeeld een kalender?

Bladsluiting

bladsluiting

De bladsluiting zijn de laatste pagina’s van je magazine. Belangrijke pagina’s, want die worden vaak bekeken. Mensen bladeren niet alleen van voor naar achteren, maar ook vaak van achter naar voren. De backcover is een van de belangrijkste pagina’s van het magazine. Vaak ligt het magazine met de backcover naar boven in de huiskamer van de lezer. Reden te meer om hierover goed na te denken.

Door je magazine op te bouwen volgens een logische bladformule, zorg je ervoor dat je de lezer makkelijk door je magazine loodst. Met de bladopening trigger je de lezer voor wat komt, het voorgerecht als het ware. Tijdens de bladkern wil je de lezer boeien en vasthouden, net als een hoofdgerecht. En met de bladsluiting wil je het geheel in schoonheid afsluiten, het dessertje.

Gerelateerde blogs

 1. 15/4/2024Met welke verplichtingen moet je rekening houden?
 2. 15/4/2024Welke kosten zijn er verbonden aan een magazine?
 3. 15/4/2024Hoe maak je een coverconcept?
 4. 15/4/2024Wie doet wat in het creatieteam? Enkele voorbeelden ter inspiratie.
 5. 15/4/2024Hoe maak je een goede backcover?
 6. 15/4/2024Hoe werk je met formats?
 7. 15/4/2024Hoe vat je de visie achter het magazine samen? TEMPLATE
 8. 15/4/2024Hoe stel je matrixen voor je magazine op? Leer uit het voorbeeld van 'Leven'.
 9. 15/4/2024Hoe verwerk je huisstijlelementen in het magazine? Enkele voorbeelden
 10. 15/4/2024Hoe zet je magazinecontent op andere kanalen in?

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • logo-og.png
 • LOGO_VP.jpeg
 • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden