5 vragen aan Hanne Vandenbroucke, studente communicatiewetenschappen

5 vragen aan Hanne Vandenbroucke, studente communicatiewetenschappen

Op 17 november is het International Students' Day en daarom lanceren we een speciale editie van ‘5 vragen aan…’. Deze keer vuurden we onze vragen niet af op een communicatiemedewerker, maar aan een student communicatie. Waarom kies je voor een richting in communicatie? Welk carrièrepad hoop je te bewandelen en welke goede raad geef je aan je medestudenten? Wij vroegen het aan Hanne Vandenbroucke, studente Master in de communicatiewetenschappen aan de KU Leuven.

1. Waarom koos je voor de richting communicatiewetenschappen?

Eigenlijk wist ik niet wat ik wou doen. Daarom heb ik gekozen om twee interesses te combineren: talen en communicatiewetenschappen, met het idee om doorheen de jaren steeds specifieker te bepalen wat ik later zou willen doen. Maar na 4 jaar weet ik het eigenlijk nog altijd niet zo goed (lacht). Nu het einde van mijn studies naderen, heb ik nog steeds geen idee wat ik precies wil doen. Het lijkt me allemaal interessant.  

Ik koos voor communicatiewetenschappen, omwille van de relevantie van het vak. Met de groei van sociale media zijn medewerkers die communicatie voor hun rekening nemen overal broodnodig.

Ik koos voor de richting communicatiewetenschappen omwille van de relevantie. Door de groei van sociale media zijn communicatiemedewerkers niet meer weg te denken. 

- Hanne Vandenbroucke, student communicatiewetenschappen 

2. Welke job had je in gedachten toen je je studies startte?

Ik had geen idee wat ik wou studeren als 18-jarige. Evenmin wist ik welk beroep ik wou uitoefenen. Ik ben aan mijn studies begonnen in de wetenschap dat het me vele mogelijkheden zou bieden in de toekomst. Vertaler-tolk, journalist en meertalige communicatie waren toen allemaal mogelijke carrièrewegen.

De carrière die ik voor ogen heb, verandert nog regelmatig. Ik heb last van keuzestress. Mijn thesis over politieke communicatie heeft me veel goesting gegeven om als onderzoeksjournalist aan de slag te gaan. Maar nu overweeg ik een job in de digital marketing. Het zijn twee verschillende werelden die ik allebei super interessant vind. Wanneer ik definitief zal moeten kiezen, zal dat met pijn in het hart zijn. Definitief is die keuze natuurlijk nooit, en dat is ook het mooie aan de richting. Je hebt vele mogelijkheden en een carrièreswitch is door de brede opleiding niet uitgesloten.

3. De opleiding is veelzijdig, waaruit leerde jij het meest?

Tijdens mijn derde jaar besloot ik om talen te laten vallen en mij volledig te focussen op communicatie. Daardoor kreeg ik in mijn derde jaar alle belangrijkste vakken voor studenten communicatiewetenschappen in één jaar tijd. Na dat jaar dacht ik dat ik alles wat er te leren valt over communicatie wel wist. Niets bleek minder waar toen ik aan mijn stage bij MNM startte. Uit die stage heb ik heel veel geleerd. En dingen die je uit je stage haalt, kan je niet altijd leren vanop de schoolbanken. Ik ben heel blij dat ik voor een stage gekozen heb, het was voor mij een noodzakelijke aanvulling op al die theorie. Ik kan dus wel zeggen dat ik zowel uit de theorie als de praktijk veel geleerd heb, en ik heel blij ben dat ik van beide heb mogen proeven.

4. Welke goede raad wil je studenten communicatie zeker meegeven?

Bij ons kan je kiezen of je al dan niet stage loopt, maar ik zou zeker aanraden om voor die stage te kiezen. Door effectief als communicatieprofessional aan de slag te gaan, leer je pas hoe het er in de praktijk effectief aan toe gaat. En ja, je maakt zeker fouten als stagiaire, maar fouten maken is oké, je kan eruit leren. Ik had nood aan iemand die me vertelde dat ik fouten mocht maken en ik alleen op die manier kan bijleren. Laat je niet afschrikken door de praktijk, je collega’s zijn ook maar mensen en er hangt meestal een leuke sfeer op de werkvloer.

Loop stage! Je doet ervaring op die je niet meekrijgt van achter de schoolbanken.

- Hanne Vandenbroucke, student communicatiewetenschappen 

5. Wat zijn jouw toekomstdromen?

Ik ga sowieso verder in communicatie. Maar welk pad ik precies wil bewandelen, is me nog niet duidelijk. Als ik luidop mag dromen, dan zou ik graag expert voor een nieuwsdienst zijn, zoals Koen Wauters expert wetenschap bij VRT NWS is. Onderzoek doen over een bepaald onderwerp ligt me wel. Ik vond het bijvoorbeeld super om onderzoek te doen naar de politieke communicatie van extreem rechtse politici in het kader van mijn thesis. Ik hield hen voor een langere periode in de gaten en was op de hoogte van alles wat ze online postten of vertelden tijdens interviews. Je ergens in vast bijten en daar expert in worden lijkt me wel cool.

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • LOGO_VP.jpeg
  • 234_2imagine.png
  • logo-og.png
Bedrijfsleden