De 10 belangrijkste uitdagingen voor communicatiemedewerkers - Eric Goubin

De 10 belangrijkste uitdagingen voor communicatiemedewerkers - Eric Goubin

De samenleving verandert aan een hoge snelheid. En dus evolueert communicatie razendsnel mee. In het boek ‘Communicatie als bindkracht’ van Eric Goubin vind je de tien belangrijkste communicatie-uitdagingen. Een inspirerende houvast voor elke gepassioneerde communicatie professional. Eric licht in dit interview alvast een tipje van de sluier.

Wat mogen lezers in dit boek verwachten?

 “Een kompas! Enfin, dat hoop ik toch (lacht). Zowat iedereen in ons vak heeft het druk. Veel collega’s stellen vast dat ze te ad hoc bezig zijn, actief met te veel dingetjes tegelijk. Het boek kan helpen om focus te zoeken en te vinden: hoe kan je met je communicatiewerk bij overheid en social profit écht een verschil maken? Dat gaat zo veel verder dan branding of het beheren van je corporate kanalen. Het boek probeert de lezers te inspireren om meer in te zetten op communicatie-initiatieven die de samenleving een stukje warmer en de democratie sterker maken.”

Communicatie heeft veel potentieel als bindkracht: meer en beter mensen bereiken, be-raken en betrekken.

Waarom koos je voor de titel ‘Communicatie als bindkracht’?

“De wereld waarin we leven kenmerkte zich afgelopen jaren door crisissen, wantrouwen in de instellingen, polarisatie… Het maatschappelijk onbehagen groeit. Waar politieke communicatie te vaak inspeelt op tegenstellingen en negativiteit, kan communicatie vanuit overheden en social profit net verbindend werken. Communicatie heeft veel potentieel als bindkracht: meer en beter mensen bereiken, be-raken en betrekken. In het boek geven we tien invalshoeken die daarbij helpen.”

Op welke manier is de rol van communicatiemedewerker veranderd de afgelopen jaren?

“Er kwam in de loop der jaren vanwege - weliswaar veel maar nog niet alle - beleidsmensen meer erkenning voor de gedrevenheid en het professionalisme van communicatiemedewerkers. Maar in een samenleving waarin 24/7 iedereen met iedereen communiceert, kan je als communicatiemens al die communicatiestromen onmogelijk in je eentje beheersen. De communicatiediensten van de nabije toekomst zullen nog steeds volop bezig zijn met corporate communicatie, maar ze gaan meer dan ooit inzetten op het communicatief vaardiger en mediawijzer maken van iederéén in hun organisatie: leidinggevenden en medewerkers. ‘Collectief communicatief’ is één van de tien thema’s in het boek.”

Hoe zie je de functie van een communicatiemedewerker verder evolueren?

“Het accent zal minder liggen op doenerig bezig zijn met contentvulling. Communicatiemedewerkers zullen meer dan ooit volop ‘in’ hun organisatie staan. Dat veronderstelt meer en betere communicatie over beleid, meer aandacht voor interne communicatie (en de diversiteit aan interne doelgroepen), weten hoe je te organiseren bij crisiscommunicatie en collega’s in de organisatie communicatief sterker maken.”

Wat is de grootste uitdaging voor communicatiemedewerkers uit dit boek volgens jou?

“Het gaat om de combinatie van twee uitdagingen die niet toevallig het eerste en het laatste hoofdstuk vormen: ‘focus houden' en ‘je communicatiejob overleven’. Het is super als je helder weet waarom je je job doet (welke impact wil je creëren met communicatie? ) en je er in kan slagen om dit waar te maken in een omgeving waarin ondanks alle drukte je baan prettig en leefbaar blijft.”

Wie moet dit boek zeker gelezen hebben en waarom?

“Het boek is in de eerste plaats bedoeld voor communicatieverantwoordelijken en beleidsmensen bij overheid en social profit. Al hoop ik dat een ruimer publiek van communicatiemedewerkers er inspiratie in vindt. Daarom is het boek niet alleen ‘beschouwend’ maar ook praktisch ingesteld: met veel wegwijzers en tips om zelf aan de slag te gaan met de voor jouw organisatie prominente uitdagingen.”

Wil je meer weten over de 10 belangrijkste uitdagingen voor communicatiemedewerkers? Bestel het boek ‘Communicatie als bindkracht’ van Eric Goubin op de website van Politeia.

Vergelijkbare artikelen

  1. 20/4/2024Hoe houd je het hoofd koel op een 1-persoonscommunicatiedienst?
  2. 20/4/2024Jullie werkten massaal mee aan het Groot Gemeentelijk Communicatieonderzoek
  3. 20/4/20245 leestips voor een inspirerende zomer

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • 234_2imagine.png
  • logo-og.png
  • LOGO_VP.jpeg
Bedrijfsleden