Wat is de Single Digital Gateway?

Wat is de Single Digital Gateway?

De Single Digital Gateway: als medewerker van een lokaal bestuur heb je er vast en zeker al over gehoord. Maar, wat is het precies, wat betekent het voor jouw lokaal bestuur en wat moet je in orde brengen?

Enkele vragen en antwoorden op een rijtje:

Wat is de Single Digital Gateway?

De Single Digital Gateway (SDGR) is een Europese verordening die als doel heeft dat Europese burgers en bedrijven gemakkelijk toegang krijgen tot digitale dienstverlening van overheden. De idee erachter is dat Europeanen die willen wonen, werken of studeren in een andere lidstaat de juiste procedures en informatie kunnen vinden via een digitale Europese toegangspoort ‘Your Europe’.

Wat zijn de gevolgen voor lokale besturen?

De SDGR heeft een impact op alle overheidslagen van alle lidstaten. Ook de lokale besturen bieden heel wat informatie, diensten en procedures aan burgers. Zij moeten dus in regel zijn met de verordening.

 • Vanaf 12 december 2022 moeten de lokale besturen voldoen aan de informatieverplichting. Dat betekent dat lokale besturen verplicht zijn om informatie over sommige producten en diensten in het Engels aan te bieden via Your Europe. In dit artikel gaan we in op deze vereiste.
 • Vanaf 12 december 2023 moeten ook enkele procedures digitaal beschikbaar zijn.

Welke informatie moet je beschikbaar stellen?

Tegen 12 december 2022 moeten alle lokale besturen voldoen aan de informatieverplichting. In totaal heeft de EU 17 informatiegebieden gedefinieerd die moeten beschikbaar worden gesteld via Your Europe. Voor Vlaanderen moet die informatie worden vertaald naar het Engels.

Goed nieuws: je moet dus niet alle informatie over elk product of elke dienst van je lokaal bestuur beschikbaar stellen. Verder is ook niet elk informatiegebied van toepassing op lokale besturen. Welke wel? Het Agentschap Binnenlands Bestuur lijst het voor je op: lees hier welke informatie lokale besturen beschikbaar moeten stellen via Your Europe.

Hoe kan je jouw informatie beschikbaar stellen via Your Europe?

Your Europe verzamelt alle informatie van de verschillende lidstaten om mensen zo te helpen makkelijker hun weg te vinden. De Vlaamse overheid zorgt ervoor dat alle informatie van jouw lokaal bestuur op dat portaal komt te staan.

Er zijn drie scenario’s om de nodige informatie beschikbaar te stellen:

 1. Je gebruikt de module Loket lokale besturen.
 2. Je wil het pakket van je leverancier blijven gebruiken. Daarvoor neem je best contact op met je leverancier.
 3. Je wil je eigen oplossing gebruiken. Daarvoor neem je best contact op met Stefanie Kerkhof (via stefanie.kerkhof@vlaanderen.be of via 0491351006).

Op het portaal komt een URL te staan gegenereerd door de Vlaamse overheid. Deze URL linkt door naar een pagina op de website van de Vlaamse overheid. Daar staat alle informatie die je beschikbaar stelde via één van de drie scenario’s.

Wat is IPDC en LPDC?

Om aan deze verordening te voldoen, maakte de Vlaamse overheid handig gebruik van de bestaande IPDC en vulde dit aan met een LPDC. Maar wat zijn IPDC en LPDC?

IPDC staat voor interbestuurlijke producten- en dienstencataloog en is een initiatief van de Vlaamse overheid. Het is een verzameling van heel wat generieke producten en diensten van lokale besturen. Lokale besturen kunnen die informatie integreren op hun eigen website. Deze verzameling van producten en diensten zijn voor alle lokale besturen hetzelfde. De catalogus is niet aan te passen door lokale besturen.

Op basis van de informatie die beschikbaar is via IPDC, werd al heel wat info vertaald. Omdat dit enkel over generieke informatie gaat, bouwde de Vlaamse overheid nog een extra toepassing: de lokale producten- en dienstencataloog (kortweg LPDC). Die maakt het lokale besturen mogelijk om specifieke informatie toepasselijk voor hun lokaal bestuur toe te voegen.

Wie verzorgt er informatie over de producten en diensten?

Wie is wanneer verantwoordelijk om de informatie te bezorgen? Agentschap Binnenlands Bestuur maakte hiervan een handig overzicht.

A. Als lokaal bestuur ben je afleverend/uitvoerend, maar niet bevoegd.

In dat geval verzorgt de bevoegde overheid de generieke informatie. De Vlaamse overheid vertaalt deze informatie in samenspraak met de bevoegde overheid naar het Engels. Indien er specifieke informatie wordt vereist per lokaal bestuur, dan vult elk lokaal bestuur die specifieke info aan en vertaalt het lokaal bestuur die informatie naar het Engels.

Met andere woorden: generieke informatie uit IPDC werd al vertaald naar het Engels. Omdat deze lijst niet aan te passen is naar de specifieke situatie per lokaal bestuur, kan je via LPDC deze informatie toevoegen. Let wel: deze informatie moet je zelf vertalen naar het Engels.

B. Als lokaal bestuur ben je bevoegd en afleverend. Er is al generieke informatie via IDPC.

De Vlaamse overheid verzorgt de generieke informatie uit IPDC en vertaalt die ook naar het Engels. Als lokaal bestuur vul je specifieke informatie aan. Opnieuw moet je zelf de toegevoegde informatie vertalen.

C. Als lokaal bestuur ben je bevoegd en afleverend. Er is GEEN generieke informatie via IDPC.

In deze situatie vertrek je van een leeg sjabloon. Als lokaal bestuur vul je alles in en verzorg je de vertaling.

Moet je jouw website aanpassen?

Voor de eerste deadline, 12 december 2022, moet je je website niet aanpassen. Later zullen lokale besturen ook verplicht zijn om, in beperkte mate, procedures in het Engels aan te bieden. Maar eens het zo ver is, zal de Vlaamse overheid hierover duidelijk communiceren en lokale besturen hier ook in begeleiden.

Om aan de verordening te voldoen, stelde de EU ook vormelijke vereisten. Om die vereisten te vervullen, koos de Vlaamse overheid ervoor om de gegenereerde URL’s te laten doorlinken naar de website van de Vlaamse overheid. URL’s die worden gegenereerd voor Your Europe leiden dus niet meteen naar de website van jouw lokaal bestuur. De informatie die jij voorziet, zal beschikbaar worden gesteld op de website van de Vlaamse overheid. Zo zorgt de Vlaamse overheid ervoor dat lokale besturen hun eigen website niet moeten aanpassen.

Wil je toch doorlinken naar meer informatie op je eigen website? Dan kan dat via de pagina van de Vlaamse overheid. Die pagina’s hoeven dan niet te voldoen aan de vormelijke vereisten van de EU en mogen ook in het Nederlands.

Hoe pak je het aan?

Voldoen aan de informatieverplichting is een hele klus. Bespreek daarom intern hoe jullie de taken zullen verdelen.

Bekijk de lijst van alle producten en diensten uit de informatiedomeinen waaraan lokale besturen moeten voldoen, en selecteer deze die relevant zijn voor jouw lokaal bestuur. Misschien heeft jouw stad of gemeente helemaal geen terrasvergunning? Dan hoef je daarover natuurlijk ook geen informatie te voorzien. En misschien heb jij nog aanvullingen op de lijst die nu nog niet voorzien zijn.

Denk al eens na over hoe je de LPDC zult invullen. Gebruik je de module Loket lokale besturen of zal je die integreren vanuit een ander pakket? Is je antwoord het tweede, vergeet dan zeker niet om contact op te nemen met je leverancier of met Stefanie Kerkhof, programmamanager Single Digital Gateway voor de Vlaamse lokale producten en diensten.

Vraag je lokale beheerder om toegang tot de LPDC module. Weet je niet wie die beheerder is? Dat kan je nagaan via https://mijnprofiel-gebruikersbeheer.vlaanderen.be/. Log in met je itsme-profiel om te zien wie de beheerder voor jouw lokaal bestuur is.

Meer weten?

Je vindt heel wat informatie over de SDGR op de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Heb je nog vragen? Dan kan je terecht bij Stefanie Kerkhof of Ingvar Vanhaelst.

 • stefanie.kerkhof@vlaanderen.be of 0491351006 
 • ingvar.vanhaelst@vlaanderen.be of 0486346826

Vergelijkbare artikelen

 1. 1 augustus 2023Hoe maak je een geslaagde website? Tips van collega's voor een vliegende start.
 2. 28 februari 2023Mogen we Mailchimp en Google Analytics nog gebruiken?
 3. 22 april 2022Wat moet er verplicht op een gemeentelijke website staan?
 4. 22 april 2022Hoe maak je een website toegankelijk?
 5. 22 april 2022Hoe maak je een website gebruiksvriendelijk?

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

 • 234_2imagine.png
 • LOGO_VP.jpeg
 • logo-og.png
Bedrijfsleden