Waar vind je websites voor rechtenvrij beeldmateriaal?

Waar vind je websites voor rechtenvrij beeldmateriaal?

Geen goede boodschap zonder sterk beeldmateriaal. Gemakkelijker gezegd dan gedaan want soms heb je gewoon geen foto’s voorhanden. Gelukkig vind je online een schat aan kwaliteitsvolle beelden. Waar begin je te zoeken? Mag je die beelden zomaar gebruiken? Dit artikel biedt een antwoord op jouw vragen.

In België biedt het auteursrecht bescherming aan de maker van een creatief werk, zoals boeken, muziek, teksten, film, foto’s … Enkel de maker heeft het recht te bepalen wat anderen wel en niet met hun werk mogen.  Dat wil zeggen dat een auteur, dus ook een fotograaf, zelf mag beslissen wat er met zijn of haar werk gebeurt en daar een vergoeding voor kan vragen. Je mag dus niet zomaar foto’s of video’s van iemand anders gebruiken in je eigen communicatie.

Lijst van nuttige fotowebsites

Maar waar vind je dan wel beelden die je gratis kan gebruiken? Wij maakten een lijst met nuttige websites voor beeldmateriaal. Je kan hem downloaden bij 'Documenten'. 

Weet je niet waar te beginnen? Dit zijn de favoriete websites van Nina, onze stafmedewerker communicatie:

  1. Pexels: “Als ik beelden zoek, is Pexels mijn eerste stop. De foto’s zijn nét iets anders dan op andere fotowebsites. Ze zijn cleaner, kunstiger en alternatiever en dat geeft een uniek resultaat. Je vindt er ook een groot aanbod aan video’s. Zeer handig voor cutaway beelden.”
  2. Unsplash: “Vind je niet wat je zoekt op Pexels? Surf dan zeker naar Unsplash. Het aanbod is gevarieerd en je vindt er meer originele beelden dan de typische stockfoto’s. Een nadeel hier is dat je maar 10 beelden per dag kan downloaden, maar dat is meestal meer dan genoeg!”
  3. Freepik: “Op Freepik vind je illustraties en pictogrammen. Heel handig als je die ene gepaste foto maar niet vindt. Een illustratie kan soms een beter resultaat opleveren om je boodschap te duiden.”

Je hebt vast en zeker wel al eens gehoord van 'Creative Commons'. Maar mag je beelden die vallen onder Creative Commons zomaar gebruiken? Je leest het in dit artikel.

Ook muziek valt onder het auteursrecht en mag je niet zomaar gebruiken wanneer je een video of podcast maakt. Enkel de maker zelf mag beslissen wat er met zijn of haar werk gebeurt en daar een vergoeding voor vragen. Hier lees je meer over rechtenvrije muziek.

Vergelijkbare artikelen

  1. 19/4/2024Moet je toestemming vragen om beelden te nemen of te publiceren?
  2. 19/4/2024In welke gevallen moet je géén toestemming vragen om een foto te nemen of te publiceren?
  3. 19/4/2024Wat doe je als er minderjarigen op je foto of video staan?
  4. 19/4/2024Mag je beelden die vallen onder Creative Commons zomaar gebruiken?
  5. 19/4/2024Hoe werk je samen met vrijwillige fotografen?

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • logo-og.png
  • LOGO_VP.jpeg
  • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden