De magie van online video – Lobke Gielkens en Jade Yorks

De magie van online video – Lobke Gielkens en Jade Yorks

Wil je met online video je contentstrategie een boost geven? Dan staan Lobke Gielkens en Jade Yorks van I Like Media voor je klaar. In het nieuwe boek ‘Online video: tips, tricks en trends’ in onze Kortom-reeks geven Lobke en Jade je slimme tips om met online video de aandacht van je publiek vast te houden. Benieuwd? Ga mee op ontdekking in de wondere wereld van online video in dit dubbelinterview met de twee auteurs.

Jullie maken allebei dolgraag online video’s. Hoe is deze passie ontstaan?

 

Jade: Na mijn opleiding journalistiek verhuisde ik voor mijn eerste job naar Suriname om te gaan werken bij het plaatselijke jeugdjournaal. Zonder enige camera-ervaring ging ik aan de slag als camerajournalist. Plots moest ik ingewikkelde nieuwsverhalen versimpelen naar video’s van 1 tot 3 minuten die kinderen konden begrijpen. Het was niet gemakkelijk, maar ik was meteen gebeten door video.

Lobke: Als schrijvende blogger ben ik verslaafd geraakt aan Instagram, en zeker toen ik Stories kon maken en later ook Reels. Ik ben helemaal verliefd op het maken van korte video’s. Ik vind het bijvoorbeeld leuk om reisverslagen vast te leggen met mijn kinderen. Een video zegt zoveel meer dan een foto.

 

“Een veelgemaakte fout is dat mensen meteen beginnen filmen zonder eerst na te denken wat ze willen zeggen, wat ze in beeld willen brengen en waar ze de video willen plaatsen.” – Lobke Gielkens

Bij welke online video’s gaan jullie even wachten om verder te scrollen?

 

Jade: We zijn allebei enorme fan van Stad Aalst die online video’s mooi, professioneel en creatief inzet. De stad zet zowel in op Instagram Reels als op TikTok en de video’s zijn meestal een schot in de roos.


Welke beginnersfout zien jullie vaak bij online video?

 

Lobke: Een veelgemaakte fout is dat mensen meteen beginnen filmen zonder eerst na te denken wat ze willen zeggen, wat ze in beeld willen brengen en waar ze de video willen plaatsen. Dat zorgt voor video’s die er onnodig heel onprofessioneel uitzien.

Hoe kun je dit als communicatieprofessional voorkomen?

 

Jade: Even op voorhand nadenken voordat je meteen gaat filmen. Wil je een video voor Instagram maken? Dan weet je dat je je gsm bijvoorbeeld verticaal moet houden en niet horizontaal. En als je op voorhand even opschrijft wat je wil zeggen, zeg je het waarschijnlijk veel korter en bondiger.

Lobke: Een andere veel voorkomende beginnersfout is het gebruik van verkeerd licht. Onvoldoende licht of verkeerd geplaatste lichtbronnen kunnen leiden tot donkere, onduidelijke of overbelichte beelden. Je kan dat gemakkelijk oplossen door altijd bij een natuurlijke lichtbron te gaan staan. Of buiten te filmen bij klaarlichte dag.

 

“Video’s maken lijkt heel ingewikkeld, maar oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt en hoe leuker.” – Jade Yorks


Waarom moeten communicatieprofessionals inzetten op online video?

 

Jade: Twee redenen: mensen houden van video en consumeren heel graag informatie in videovorm. En de platformen waar mensen heel veel tijd op spenderen houden er ook van.


Lobke:
Content in videovorm wordt veel zichtbaarder gemaakt en veel vaker geconsumeerd dan ander soort content momenteel.


Hebben jullie nog een gouden tip om de perfecte online video te maken?

 

Jade: Niet twijfelen of uitstellen. Gewoon doen. Video’s maken lijkt heel ingewikkeld, maar oefening baart kunst. Hoe vaker je het doet, hoe beter je erin wordt en hoe leuker.

Lobke: Natuurlijk heeft iedereen wat schroom als het gaat om het filmen van jezelf. Maar twijfel niet, niemand zijn eerste video was perfect. Zelfs de beste professionals hebben 20 tot 30 keer moeten proberen tot ze de perfecte video hebben gemaakt.

Benieuwd naar nog meer inspirerende tips voor je online video? Bestel het boek ‘Online video: tips, tricks en trends’. Veel leesplezier!

Vergelijkbare artikelen

  1. 26 september 2023Dansen, of toch niet? - Tips voor TikTok en Instagram Reels
  2. 20 maart 2024The war for talents winnen op sociale media
  3. 20 maart 2024Online polarisatie: in het oog van de storm – Ine Timmers van De Lijn
  4. 5 januari 2024Feest op Instagram met jullie originele nieuwjaarswensen
  5. 11 april 2023Zag jij de paashaas ook rondhuppelen op sociale media?

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Opleidingen over AI

Op vrijdag 30 augustus 2024

Copilot: ontdek de mogelijkheden & ga aan de slag

Op donderdag 3 oktober 2024 in Antwerpen

Hoe stel je de juiste vragen aan ChatGPT?

Op maandag 14 oktober 2024 in Gent

AI-tools voor communicatieprofessionals

Op donderdag 17 oktober 2024 in Gent

Boost jouw video en foto met AI

Op vrijdag 8 november 2024 in Brussel

AI-tools voor communicatieprofessionals

Op maandag 2 december 2024 in Brussel

Expeditie Kortom: Artificiële Intelligentie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • logo-og.png
  • LOGO_VP.jpeg
  • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden