Gluren bij de buren: de communicatietrends volgens Logeion

Gluren bij de buren: de communicatietrends volgens Logeion

De wereld is in verandering. En als de wereld  verandert, dan doet communicatie dat ook. Logeion, de Nederlandse beroepsvereniging voor communicatie, stelde vorige week de communicatietrends voor de komende jaren voor. Wij gingen luisteren en vatten hier de belangrijkste tips voor je samen.

Een wereld in verandering

De maatschappij is continu in beweging. En dat voelen wij als communicatieprofessionals extra hard. Logeion definieert belangrijke maatschappelijke trends die een invloed hebben op communicatie:

  1. Polarisatie en fragmentatie: vroeger bepaalde de maatschappij welke normen en waarden we moesten naleven. Vandaag krijg je zoveel informatie dat je zelf je normen en waarden moet bepalen. Resultaat: mensen gaan vaker in extremen gaan denken. Want extreme waarden of normen zijn gemakkelijker.
  2. Een stijgend wantrouwen in overheid, politiek, organisaties en media.
  3. Technologische innovatie: het is al jaren een blijvertje, maar technologie staat niet stil. De nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals deep fakes, stellen ons voor uitdagingen. De grenzen tussen realiteit en fictie verdwijnen. Maar gelukkig bieden ze ook kansen voor ons vak.

Hoe kan je op de trends inspelen als communicatiemedewerker?

Allemaal goed en wel die maatschappelijke trends, maar hoe kunnen we daar als communicatiemedewerker nu op inspelen? Op verschillende manieren, zo blijkt. Want tijdens het congres werd met veel enthousiasme aangekondigd dat het “gouden tijden zijn voor communicatie”. En dat geloven we graag.

Enkele tips die wij bij Kortom onthouden om in te spelen op de maatschappelijke trends:

  1. Analyseer je doelgroep en luister actief. Denk zelf als communicator na over de waarden van de organisatie. Waarom doen we iets en vooral: voor wie doen we het?
  2. Zorg voor interactie en organiseer tegenspraak. Sta open voor verschillende meningen, maar kies ook een duidelijke richting in je communicatie.
  3. Ga voor radicale transparantie in de communicatie. Vertrouwen win je enkel door vertrouwen te geven. Door eerlijk en transparant te communiceren kom je al een heel eind. Wees eerlijk wanneer iets niet goed liep en geef inzicht in hoe je dat zal aanpakken of wijzigen.
  4. Accepteer technologie en gebruik het als een taal. Nieuwe technologieën bieden kansen om doelgericht te communiceren. Technologie kan je helpen om heel complexe dingen hel simpel te maken. Experimenteer met de nieuwste tools en gebruik de beeldtaal om jouw boodschap over te brengen. Alleen door ermee te leren werken, kan je er ook mee leren omgaan.

Meer lezen?

Logeion beschrijft vier trends voor het communicatievak en hoe je er als communicatiemedewerker mee aan de slag kan. Je kan het uitgebreide verslag lezen via www.logeion.nl/trends

En hoe zit het in België?

De maatschappelijke trends van Nederland zijn ook voor ons herkenbaar. Collega’s Eric Goubin en Sarah Somers bereiden momenteel een nieuwe editie van het trendboek ‘het nieuwe communicatieklimaat’ voor. We stellen het in de loop van volgend werkjaar voor. Wil je op de hoogte blijven van alle communicatietrends? Volg dan onze kanalen!

Heb je zelf opmerkingen of wil je jouw visie op trends delen? Dan kan dat in onze Kortommunity of stuur een mailtje naar info@kortom.be

Vind je het antwoord niet op je vraag?

Een van onze medewerkers helpt je graag verder in de community.

Stel je vraag in de community

Opleidingen over AI

Op vrijdag 30 augustus 2024

Copilot: ontdek de mogelijkheden & ga aan de slag

Op donderdag 3 oktober 2024 in Antwerpen

Hoe stel je de juiste vragen aan ChatGPT?

Op maandag 14 oktober 2024 in Gent

AI-tools voor communicatieprofessionals

Op donderdag 17 oktober 2024 in Gent

Boost jouw video en foto met AI

Op vrijdag 8 november 2024 in Brussel

AI-tools voor communicatieprofessionals

Op maandag 2 december 2024 in Brussel

Expeditie Kortom: Artificiële Intelligentie

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

  • logo-og.png
  • LOGO_VP.jpeg
  • 234_2imagine.png
Bedrijfsleden