naar top

Coronavirus: verspreid de oproep voor Maakjemondmasker.be

Hieronder vind je de oproep voor de officiële website https://maakjemondmasker.be/. Deel dit verder in je netwerk.

Help mee de boodschap te verspreiden

In de strijd tegen Covid19 komt de voorraad chirurgische mondmaskers van de Belgische zorgverleners in het gedrang. Verscheidene burgers verenigden zich, deden onderzoek en komen nu met een initiatief op de proppen waarbij iedereen onze zorgverleners én zichzelf kan helpen beschermen door zelf een back-up aan mondmaskers te maken.

Op maakjemondmasker.be vind je het correcte patroon en handleiding, aanbevolen en goedgekeurd door FOD Volksgezondheid. Er circuleerden eerder al patronen, maar deze zijn minder getest en dus minder of zelfs helemaal niet veilig. Het Burgerinitiatief roept iedereen op om aan de slag te gaan onder het motto: ‘wij laten onze zorgverleners niet stikken’. Onder ‘zorgverleners’ verstaan we het ziekenhuispersoneel, onze dokters, apothekers, brandweer, politie, … en iedereen die zich vandaag op straat moet begeven.

Katoen is de meest haalbare oplossing voor een zelfgemaakt herbruikbaar mondmasker. Deze stof vangt vochtpartikels op en houdt zo het virus zo veel mogelijk tegen. De drager beschermt zo vooral zijn omgeving. Na het wassen op 90 °C met wasmiddel zijn deze mondmaskers herbruikbaar.

Ziekenhuizen kunnen deze katoenen mondmaskers ook makkelijk en snel virusvrij maken bij ontvangst. Maak de maskers volgens de hygiënische maaktips en stop de maskers in een afsluitbare zak (bv diepvrieszakjes). Er wordt hard gewerkt aan een leveroptie (van stoffen aan huis) en afhaaloptie (van pakketten aan huis), voor wie mee werkt.

Verder vind je op de site naast het patroon en stappenplan ook allerhande tips om goed geïnformeerd aan de slag te gaan!

Deze oproep wordt gelanceerd met steun en goedkeuring van FOD Volksgezondheid.

Alle info op deze sites:
https://maakjemondmasker.be/
https://faitesvotremasquebuccal.be/

#nationalenaaiactie
#couturesolidaire

Download de templates voor instastories

Sjabloon voor Instagram stories (zip-file)

Voorbeeld van persbericht van gemeente Mol over mondmaskers inzamelen en maken

PERSBERICHT VAN BURGEMEESTER WIM CAEYERS

’t Getouw start inzamelpunt zelfgemaakte mondmaskers én medische mondmaskers

Inwoners die handig zijn met naald en draad roepen we op om zelf aan de slag te gaan om mondmaskers te maken. Op www.maakjemondmasker.be vind je alle info over de benodigdheden en de werkwijze. Eénmaal klaar, lever je ze af in de inkomhal van ’t Getouw, Molenhoekstraat 2 (maandag tot en met vrijdag, tussen 9 en 16 uur). Alle spontane initiatieven zijn welkom! Wie vanuit zijn/haar beroep of omwille van quarantainemaatregelen van de dokter nood heeft aan een mondmasker, dient een aanvraag in via www.gemeentemol.be/mondmaskernodig.

Om de strijd tegen het coronavirus te winnen, hebben we nood aan mondmaskers. We rekenen op jouw hulp om de voorraad mee aan te vullen met zelfgemaakte mondmaskers. Haal je naaimachine boven en ga aan de slag!

Medische mondmaskers

Beschik je over medische mondmaskers? Of werk je in een praktijk (tandarts, kinesist, schoonheidsinstituut,…) die tijdelijk de deuren sluit en maskers kan missen? Lever ze dan af in de inkomhal van ’t Getouw, Molenhoekstraat 2, van maandag tot en met vrijdag tussen 9 en 16 uur. Respecteer bij het inleveren de persoonlijke afstand van 1,5 meter ten opzichte van onze medewerkers. Deze medische mondmaskers worden verdeeld naar de medische hulpsector.

Mondmasker nodig?

Heb je omwille van je beroep of omwille van quarantainemaatregelen van de dokter zelf mondmaskers nodig? Dien dan een aanvraag in via het e-formulier op www.gemeentemol.be/mondmaskernodig. We voorzien twee mondmaskers per persoon: één om te dragen, één om uit te wassen. Elke aanvraag wordt apart beoordeeld. Afhankelijk van het beschikbare aanbod verwittigen we je per mail. Druk deze mail af en breng hem mee bij het ophalen van je mondmasker(s) naar de inkomhal van ’t Getouw. Respecteer bij het ophalen de persoonlijke afstand van 1,5 meter ten opzichte van onze medewerkers.

www.maakjemondmasker.be

Op www.maakjemondmasker.be kan je de werkwijze en een patroon, aanbevolen door FOD Volksgezondheid, downloaden. Andere patronen die online circuleren zijn niet getest, dus mogelijk niet veilig. Ook met dit zelfgemaakte mondmasker is het belangrijk altijd de algemene regels te volgen. De gemeente heeft zelf geen stof ter beschikking. Je maakt de maskers kosteloos en vrijwillig voor de gemeenschap.

Meer info: communicatiedienst, 014 33 09 61, communicatie@gemeentemol.be