naar top

Verbinding creëren in tijden van corona, zo doen jullie het!

Verbinding creëren in periodes van thuiswerk en afgelaste teamevents, het was geen gemakkelijke opdracht. En toch vonden velen onder jullie de tijd om vindingrijke en mooie initiatieven op poten te zetten. Wij vonden tal van goede voorbeelden en zetten er graag vijf in de kijker.

Verbondenheid in de verf

In Beringen kregen vijf grijze elektriciteitskastjes een make-over in het kader van Tour Elentrik Corona. Een samenwerking met Treepack om meer kunst in het straatbeeld te brengen. Via sociale media konden de Beringenaren zelf tekeningen, schetsen of gedichten insturen. Het resultaat was een stroom van inzendingen. Vijf kunstenaars gingen aan de slag en toverden de kastjes om tot symbolen van hoop en licht. De kleurrijke kunstwerken zetten de verbondenheid in de stad in de verf. De actie van stad Beringen geeft energie om vol te houden!

Geschilderde elektriciteitskastjes in Beringen

Tekenen tegen eenzaamheid

Tijdens de eerste lockdown plaatste de stad Diksmuide een rode brievenbus aan het stadhuis. Het doel? Tekeningen en brieven verzamelen voor ouderen en alleenstaanden. Onthaalmedewerkers verdeelden elke dag de tekenpost. De actie kon op veel enthousiasme rekenen: niet alleen kinderen zetten hun beste beentje voor, ook volwassenen lieten hun creativiteit de vrije loop. En de ontvangers? We moeten er geen tekeningetje bij maken: zij waren dankbaar voor de hoopvolle boodschappen.

Rode brievenbus voor tekeningen in Diksmuide

Recht uit het hart

Een pakketje mondmaskers uit een automaat halen. Wat voor de 130 artsen en 1.200 medewerkers van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier een alledaagse operatie was, werd plots een bijzonder moment. Om hun medewerkers een hart onder de riem te steken voegde het ziekenhuis bij de maskers kaartjes met motiverende boodschappen. Een klein gebaar dat gegarandeerd een glimlach op het gezicht van de ziekenhuismedewerkers toverde. Eentje dat zelfs onder het mondmasker zichtbaar bleef, daar twijfelen wij niet aan.

Verrassing bij pakketje mondmaskers in Lier

Papieren proclamatie

Afstandsonderwijs, gesloten cafés, geen kotfeestjes: het studentenleven zag er in 2020 plots helemaal anders uit. Voor de laatstejaars zat zelfs de welverdiende proclamatie er niet in. Om de studenten in de spotlights te zetten, koos de Karel de Grote Hogeschool voor gedrukte felicitaties. De verrassing was groot voor de 2880 pas afgestudeerden toen ze thuis een editie van de Gazet van Antwerpen ontvingen en hun naam zwart op wit zagen staan. Goed voor vier volle pagina’s erkenning voor hun jarenlange zwoegen. De studenten konden dan wel geen afstudeerhoedje in de lucht gooien, toch petje af voor deze actie!

Afgestudeerden in de krant - KdG

Muzikale knuffel

In de stad Tienen kwam de steun tijdens de eerste lockdown letterlijk uit de lucht vallen. Stadsbeiaardier Luc Rombouts gaf de inwoners een muzikale knuffel door de wekelijkse beiaardconcerten in een coronajasje te steken. Hij speelde nummers in het thema van “elkaar helpen” en “steun bieden” en de inwoners van de suikerstad konden ook verzoekjes aanvragen. Dat leverde een mooie en warme playlist op: onder meer Stand by me en You’ve got a friend in me passeerden de revue. Maar ook I Will Survive, Wij zullen doorgaan en – het zeer toepasselijke – You’ll Never Walk Alone galmden door de beiaardboxen. Een muzikaal tegengif tegen eenzaamheid, daar zit muziek in!  

© Pieter Rombouts