Op deze pagina vind je voorbeelden van campagnes gericht op:
Anderstaligen en laaggeletterden |
Kinderen en jongeren |
Ouderen |
Mensen met een beperking |
Risicopatiënten |
Heb jij nog voorbeelden van communicatie naar specifieke doelgroepen? Laat het ons weten via info@kortom.be
1. Anderstaligen en laaggeletterden
Kennis en expertise
De overheid biedt laagdrempelige en anderstalige informatie over het coronavirus aan. Het materiaal op deze pagina's zijn nuttig voor iedereen die met een divers doelpubliek in contact komt. Het federale crisiscentrum kijkt de informatie op deze websites na. De vertaling gebeurt door gecertificeerde vertalers. De websites worden regelmatig geüpdatet, bijvoorbeeld wanneer de federale regering nieuwe maatregelen aankondigt. De informatie aanpassen duurt echter enkele dagen: check steeds de websites voor de laatste versie:
- www.info-coronavirus.be/translations: Informatie in meerdere talen, in Vlaamse Gebarentaal en in duidelijk Nederlands.
- Het Agentschap Integratie en Inburgering: meertalige informatie. Je vindt er ook affiches voor handelszaken.
- Website van de Vlaamse overheid: Informatie in duidelijk Nederlands en andere talen
- Wablieft: Informatie in eenvoudig Nederlands
- FOD volksgezondheid deelt video's in Vlaamse Gebarentaal
De toegankelijke informatie is het resultaat van een samenwerkingsverband tussen heel wat partners: het federale crisiscentrum NCCN, de sociale tolk- en vertaaldiensten van het Agentschap Integratie en Inburgering, Atlas Antwerpen, IN-Gent, SetisWallonie en SetisBruxelles en Wablieft. Daarnaast zijn er nog heel wat informele initiatieven. de Vlaamse overheid kan niet garanderen dat deze informatie accuraat en up-to-date is.
- Coronawoordenboek van de Nederlandse taalbank
- Corona-woordenlijst van Pharos: moeilijke woorden helder uitgelegd
- Pictogrammen: Twee vertaalprogramma's zetten tekst om in pictogrammen (Sklera en Beta). De eerste is de baissversie, ontwikkeld voor mensen die door een beperking niet kunnen lezen en/of schrijven. De tweede link heeft een aanpassing voor anderstaligen. De vertaalprogramma's zijn ontwikkeld in samenwerking met Wai-Not:
Heb jij een goed praktijkvoorbeeld? Deel het met ons via info@kortom.be
2. Kinderen en jongeren
Kennis en expertise
- Onderwijs Vlaanderen geeft 4 tips over hoe je communiceert met kinderen over het coronavirus.
- WAT WAT bundelt op hun website vragen en antwoorden over corona voor jongeren
- De Ambrassade testte verschillende formats uit om jongeren te bereiken tijdens de eerste lockdown. Dat ging van een Instagram-magazine over een Facebook-groep voor jeugdwelzijnswerkers tot een lockdowndagboek van illustatrice Chrostin. Hoe ze het aanpakten en andere ideeën vind je in het rapport: 'Hoe informeer je jongeren tijdens een lockdown?'
- SAM vzw verzamelde tips en initiatieven om kwetsbare mensen te bereiken
- het Vlaams instituut voor Gezond Leven formuleerde 9 concrete tips voor organisaties die communicatieacties of materialen willen ontwikkelen naar drie prioritaire doelgroepen: jongeren, mensen met een migratie-achtergrond en mensen in maatschappelijk kwetsbare situaties (de pdf kan je onderaan deze pagina downloaden).
Praktijkvoorbeelden
WAT WAT - MAGDANOG?!
Jongeren zijn niet het probleem, maar wel de oplossing: met de campagne MAGDANOG?! wil WAT WAT jongeren tussen 14 en 24 jaar motiveren om zich aan de maatregelen te houden. De campagne legt uit welk gedrag de verspreiding vertraagt of versnelt.
In de MAGDANOG?!-brochure, geïllustreerd door Chrostin, vinden jongeren:
- Informatie om risicogedrag in te schatten
- Inspiratie voor activiteiten die op een veilige manier kunnen doorgaan
Naast een fysieke brochure, lanceert WAT WAT binnenkort een digitale campagne op Instagram, Facebook en TikTok in samenwerking met de UGent.
Stad Hasselt: çava? çava!
De Stad Hasselt wil met deze campagne onderzoeken hoe het gesteld is met de mentale gezondheid van de Hasseltse jongeren. Op de website https://www.hasselt.be/nl/cavacava vinden jongeren testimonials en welke instanties een luisterend oor bieden. Ze kunnen er ook laten weten hoe het met hen gaat. Ten slotte kunnen ze een postkaart versturen naar een vriend of vriendin om hen te steunen.
Jeugd Hasselt: sensibiliseringscampagne
Hoe zorg je ervoor dat jongeren de maatregelen naleven? Hasselt speelt in op de actualiteit via deze campagne:
Onderwijs Vlaanderen: Gemaskerde scholieren
Met de campagne #gemaskerdescholieren roept Onderwijs Vlaanderen, in samenwerking met enkele influencers, jongeren op om een mondmasker te dragen en vol te houden. De campagne loopt op TV en via sociale media.
Gemeente Aalter: De Living en podcasts
De gemeente Aalter zet in op kinderen- en jongerenwelzijn en organiseert dj-, wandel- en fietsactiviteiten voor jongeren. Wie nood heeft aan een babbel kan op woensdagnamiddag terecht in 'De Living'. Via een podcast informeert de gemeente de jongeren over de geldende coronamaatregelen. Er is ook ruimte voor leuke opdrachten.
Gemeente Mol: Zo vier je het einde van de examenperiode
Het einde van de examenperiode is traditioneel het moment waarop jongeren samen ontspannen. Dat is niet mogelijk door corona en daarom deelt Mol tips om coronaveilig te vieren. Van een online fuif organiseren over leuke afspeellijsten tot tips voor online (gezelschap)spelletjes.
3. Ouderen
Kennis en expertise
- Het Amsterdam Center for Health Communication deelt tien tips voor ouderencommunicatie in de coronacrisis.
Praktijkvoorbeelden
Vlaamse Ouderenraad: Kopzorgen
Op de website https://kopzorgen.be/ verzamelt de Vlaamse Ouderenraad getuigenissen en pakkende verhalen. Ze laten ook bekende Vlamingen aan het woord en delen campagnemateriaal.
Heb jij een goed praktijkvoorbeeld van communicatie naar ouderen? Deel het met ons via info@kortom.be
4. Mensen met een beperking
Expertise
- Dendermonde deelt op haar website tips om duidelijk te communiceren met doven en slechthorenden: https://www.dendermonde.be/mondmaskers-voor-doven-of-slechthorenden
Praktijkvoorbeelden
Vrijetijdspunt: Coronaveilig vrijetijdsaanbod
Vrijetijdspunt, een initiatief van Oranje vzw, organiseert onder andere inclusieve speelpleinwerkingen en heeft een aanbod voor volwassenen met een licht tot matige verstandelijke beperking.
Het coronaveilig vrijetijdsaanbod voor volwassenen bestaat vandaag uit ontmoetingsmomenten, de oe ist telefoon, mogelijkheid tot chatten, inspiratie voor leuke activiteiten via de Facebookpagina en brieven.
Om het aanbod te communiceren versturen ze (tijdelijk) een maandelijkse brief. Dit zowel via een nieuwsbrief als via een poster. Bij de poster versturen ze ook een geprinte versie van de nieuwsbrief en visuele kalender. De vereniging belt deelnemers op om ondersteuning te bieden bij het lezen ven de communicatie.
In de communicatie komen steeds dezelfde iconen en logo's terug om alles zo visueel en herkenbaar mogelijk te maken.
De inclusieve speelpleinwerking voor -12-jarigen gaat momenteel wel nog door. Ook hier is de communicatie heel visueel, maar wel gericht aan ouders, het netwerk of de begeleiders van kinderen. Zo tonen ze visueel de maatregelen aan en ook de extra noodopvang in de herfstvakantie werd in een kalender gegoten:
5. Risicopatiënten
Praktijkvoorbeelden
Vlaams Patiëntenplatform: Veilige zorg voor iedereen
Het Vlaams Patiëntenplatform lanceerde de campagne #gegarandeerdezorg. Het doel van de campagne? Ervoor zorgen dat risicopatiënten hun essentiële zorg niet uitstellen. Het campagnemateriaal werd verspreid via koepelorganisaties, praktijken, eerstelijnswerkers ...
Meer weten?
Heb je vragen over doelgroepencommunicatie? Of heb je opmerkingen of toevoegingen? Laat het ons weten via info@kortom.be of 050 31 14 31
Bezoek ook onze andere pagina's over het coronavirus:
Algemene informatie over het coronavirus en campagnemateriaal
Coronavaccinatie: info en communicatiemateriaal
Communicatie over mentaal welbevinden
Risicocommunicatie: sensibilisering, informeren en gedragsverandering
Interne communicatie in tijden van corona
Onderzoeken naar coronacommunicatie