naar top

Hoe werk je aan mentaal welbevinden in coronatijden?

De coronamaatregelen hebben een grote impact op ons sociale leven. Nog meer dan anders staat mentaal welbevinden in deze periode in de belangstelling: Hoe blijf je mentaal fit? Welke initiatieven bestaan er? Een overzicht.

Kennis en expertise

  • heck Jezelf: Het Vlaams Instituut Gezond Leven biedt op deze website tips, oefeningen en verhalen van (bekende) Vlamingen om mentaal fit te blijven. Meer tips per doelgroep kan je vinden op Zorgen voor morgen

  • Vlaams Instituut Gezond Leven: tips over voeding, beweging en geestelijke gezondheid. Het instituut ontwikkelde ook de Geluksdriehoek naar analogie met de voedingsdriehoek.

  • NokNokCampagne voor jongeren (12 - 16 jaar) om de eigen veerkracht te verhogen. Jongeren vinden er info, oefeningen en een inspiratielijst voor activiteiten.

  • Kopzorgen: campagne van de Vlaamse ouderenraad voor mentaal welbevinden bij ouderen.

  • De ZorgSamen: website van Steunpunt Geestelijke gezondheid gericht op mantelzorgers en zorgpersoneel. 

  • Samen voor een Gezond Vlaanderen: Campagne/slagzin van de Vlaamse Overheid. Het materiaal en de toelichting kan je via de pagina downloaden.

Praktijkvoorbeelden

Gemeente Kapellen: Silhouetten

Eenzaamheid is voor velen een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Kapellen lanceerde een campagne om mensen aan te zetten om hierover te praten. Op vijf banken in de gemeente zitten silhouetten met daarop een boodschap over eenzaamheid.

Gemeente Mol: Brief en gevoelsmeter

In oktober stuurde gemeente Mol samen met het Heilig Hartziekenhuis een brief met de slogan "Wij staan klaar voor jullie, jullie ook voor ons?". De oproep benadrukte het belang om allemaal ons steentje bij te dragen.

Bij de brief zat ook een gevoelsmeter: deze meter 'peilt' naar het gevoel van de burgers tijdens de coronacrisis. Wie zich goed voelt, krijgt tips om anderen te helpen. Wie nood heeft aan een babbel of hulp, wordt via de brief doorverwezen naar de juiste partners.

Je kan de brief en gevoelsmeter onderaan downloaden.

Gemeente Oostkamp: coronakrant november

In november stond de coronakrant van de gemeente Oostkamp in teken van mentaal welbevinden. Centraal staat ook een gevoelsbarometer. Oostkamp ging aan de slag met het voorbeeld van Mol en paste het aan hun lokale situatie aan.

Het coronakrantje kan je onderaan downloaden.

Gemeente Aalter: De Living

De gemeente Aalter zet in op kinderen- en jongerenwelzijn en organiseert dj-, wandel- en fietsactiviteiten voor jongeren. Wie nood heeft aan een babbel kan op woensdagnamiddag terecht in 'De Living'. Via een podcast informeert de gemeente de jongeren over de geldende coronamaatregelen. Er is ook ruimte voor leuke opdrachten.

Stad Roeselare: Welzijnswijzer

Stad Roeselare bundelt het welzijnsaanbod op https://welzijnswijzer.roeselare.be/

Stad Gent: Gezondheidsgidsen

Stad Gent deed een oproep naar gezondheidsgidsen: vrijwilligers die via drempelbezoeken, korte wandelingen of online kwetsbare mensen en gezinnen een luisterend oor bieden.

50 vrijwilligers meldden zich aan. Op zes weken tijd vonden er 350 gesprekken plaats en werden zo'n 75 mensen en gezinnen geholpen.

Gemeente Lochristi: Burenbuddies voor ouderen

Tijdens de tweede coronagolf belde dienstencentrum 't Fazentenhof alle 65-plussers uit de gemeente op. Daaruit bleek dat vele ouderen eenzaam waren. De gemeente zet daarom burenbuddies (vrijwilligers) in om een deurbezoekje te brengen of even te telefoneren naar mensen die eenzaam of vaak alleen zijn.

Meer weten?

Heb je vragen over (communicatie rond) mentaal welbevinden? Heb je opmerkingen of toevoegingen? Laat het ons weten via info@kortom.be of 050 31 14 31

Bezoek ook onze andere pagina's over het coronavirus:

Algemene informatie over het coronavirus en campagnemateriaal

Coronavaccinatie: info en communicatiemateriaal

Risicocommunicatie: Sensibilisering, informeren en gedragsverandering

Interne communicatie in tijden van corona

Doelgroepencommunicatie

Onderzoeken naar coronacommunicatie

Gluren bij de buren: voorbeelden uit het buitenland (VVSG)

Coronadossier eerste golf