naar top

Duidelijke foto’s zeggen meer dan duizend woorden: het nut van beeldbrieven

Begrijpen je lezers je bewonersbrief wel? Hoe zorg je ervoor dat je lezers ook effectief dat doen wat jij van hen verwacht? Je doelpubliek is heel divers en dat is hun leesniveau ook. In dit artikel maak je kennis met beeldbrieven, een manier om je informatie zo duidelijk mogelijk te verwoorden (of te verbeelden).

Een beeldbrief, wat is dat?

Hieronder zie je een voorbeeld van een beeldbrief. Wat opvalt: in de brief staat weinig tekst en veel foto’s. De foto’s beelden uit wat je van je lezer verwacht en ondersteunen je boodschap. Op die manier zorg je voor duidelijke communicatie, toegankelijk voor veel mensen. Meer voorbeelden van beeldbrieven kan je vinden op de website van Gebruiker Centraal, de Nederlandse community voor professionals die bezig zijn met de online dienstverlening van de overheid.  

Het voorbeeld komt van de beeldbank van Gebruiker Centraal.

De basisprincipes van een goede beeldbrief

Allereerst willen we een misverstand de wereld uit helpen: een brief met pictogrammen of iconen is geen beeldbrief. Pictogrammen en iconen kunnen je boodschap ondersteunen, maar staan ook open voor interpretatie. Dat kan net méér verwarring veroorzaken.

In beeldbrieven gebruik je dus foto’s. Al is niet elke foto geschikt. Het is belangrijk dat je foto’s duidelijk de boodschap van je brief illustreren. Gebruik daarom foto’s in kleur. Aandachtspunten zijn beter zichtbaar op kleurenfoto’s en informatie kan verloren gaan wanneer je voor de zwart-wit variant kiest. Zorg er ook voor dat enkel het relevante op je foto staat. Al de rest is ruis en dat maakt de foto onduidelijk. Hieronder vind je drie goede voorbeelden van foto’s in een beeldbrief.

De foto’s komen van de beeldbank van Gebruiker Centraal.

Zoals je ziet, is er geen achtergrond en staat enkel het relevante op de foto.

  1. De eerste foto illustreert een actie: bellen.
  2. De tweede foto illustreert wat de lezer moet meebrengen: pasfoto’s.
  3. De laatste foto toont dat je kan betalen met een bankkaart, er is een betaalterminal aanwezig.

Foto’s zoals deze kan je zelf maken, downloaden op de website van Gebruiker Centraal of op rechtenvrije sites. Let op: Gebruiker Centraal is een Nederlandse website. Controleer goed of de foto’s ook relevant zijn voor een Vlaamse beeldbrief. Zo ziet een Nederlandse identiteitskaart er anders uit dan deze in België. Foto’s van een rechtenvrije site zullen niet altijd voldoen aan de voorwaarden voor een goede foto op je beeldbrief. Zoals hieronder het geval is.

Naast foto’s, is ook de tekst belangrijk. Het doel van je beeldbrief is dat de lezer jouw boodschap begrijpt. Enkele vuistregels:

  • Hanteer eenvoudige taal.
  • Schrijf korte zinnen.
  • Laat elke zin op een nieuwe regel beginnen.
  • Maak gebruik van de bevelvorm als je iets van je lezer verwacht.
  • Kies voor eenvoudige, korte en alledaagse woorden.

Meer tips voor eenvoudig taalgebruik lees je in dit blogartikel.   

Waarom zou ik een beeldbrief schrijven?

Niet iedereen heeft dezelfde leeservaring. “Voor laaggeletterden, anderstaligen of mensen met een mentale beperking zijn berichten van een lokaal bestuur bijzonder moeilijk. Zelfs duidelijke berichten. Om hen te bereiken, moet je een stap verder gaan”, zegt Katrien Janssens van Wablieft, het centrum voor duidelijke taal. Wanneer je lezer de boodschap niet begrijpt, belandt je brief maar al te vaak in de prullenmand en komt je boodschap niet aan.

Duidelijke communicatie die meer inwoners begrijpen, zorgt voor meer effect. Als je uit de brief kan opmaken wat van jou verwacht wordt, is er ook meer kans dat je het effectief zal doen. Logisch toch? Een beeldbrief zorgt ervoor dat laaggeletterden de kernboodschap begrijpen. Bovendien lezen meer ervaren lezers heel vlot wat je van hen verwacht. Werk dus niet met twee versies van je bewonersbrief. Je weet ten slotte niet wie welk leesniveau heeft.

Wanneer schrijf ik een beeldbrief?

Gebruik beeldbrieven wanneer je een actie van je lezer verwacht. Bijvoorbeeld wanneer je lezer een nieuwe identiteitskaart moet aanvragen of wanneer je oproept om te gaan stemmen tijdens de verkiezingen. Maar wanneer je boodschap louter informatief is, bijvoorbeeld bij de aankondiging van wegenwerken of een evenement, dan is een gewone bewonersbrief een betere keuze.

Ga aan de slag!

Geprikkeld om zelf een beeldbrief op te stellen? Surf naar https://beeldbank.gebruikercentraal.nl. Hier vind je een duidelijk stappenplan. Verder lees je do’s en don’ts voor je foto’s en tekst en kan je voorbeelden van beeldbrieven en foto’s downloaden. De foto’s in de databank zijn vrij te gebruiken, maar zoals eerder vermeld, zijn niet alle foto’s zomaar over te nemen in een Vlaamse context.

Wil je jouw bewonersbrieven aanpakken? Tips voor duidelijk bewonersbrieven lees je in het boek Hopende U hiermede voldoende geïnformeerd te hebben. Katrien en Farida bundelen al hun expertise en helpen je op weg naar een duidelijke bewonersbrief. Kom als eerste alles over het boek te weten tijdens de online boeklancering op 28 januari