naar top

Portretrecht bij evenementen

Dag collega's,
Wij hopen binnenkort weer een groter evenement (studiedag / symposium) te kunnen organiseren. Daarbij staan we opnieuw voor de vraag : hoe omgaan met het portretrecht bij zulke gelegenheden, als je foto’s of filmpjes gaat maken? Als je veel bezoekers hebt, kan je niet gewoon ‘onthouden’ wie wel en niet herkenbaar in beeld wenst te komen.
Heb je het recht om aan de ingang gewoon een bordje te zetten ‘wij maken vandaag foto’s en filmpjes’? Heeft iemand een andere goede oplossing die ook gdpr-proof is? Ik heb wel een portretrecht-formulier gemaakt voor collega’s die foto’s maken bij allerlei gelegenheden. Maar dat is niet zo goed bruikbaar voor dit soort situaties, lijkt me.
Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen.
Met vriendelijke groet,

Els Roger
Communicatie bij SAM, steunpunt Mens en Samenleving

Reacties

Reageer
 • foto Els Roger
  Dag Ellen, bedankt om mee te denken. Wij hebben een paar jaar geleden ook iets gelijkaardigs gedaan, met een rood of groen stickertje op de badge. Maar naambadges in beeld brengen gaat ook in tegen de privacy. Wellicht worden de naambadges bij ons nu zelfs helemaal afgeschaft op evenementen...
 • foto Ymke Deprez
  Dag Els en Ellen

  Geen gemakkelijke vraag. De wetgeving zegt dat je tweemaal toestemming nodig hebt van een persoon: een keer om de foto te nemen en een tweede keer om de foto te publiceren. Het is dus niet zo dat als iemand toestemming geeft om op de foto te staan, je die ook mag hergebruiken in de communicatie. In principe moet je voor elk gebruik apart toestemming krijgen.

  Er zijn wel twee uitzonderingen:

  1) Iemand geeft stilzwijgend zijn toestemming om op de foto te staan als hij op een publieke plaats is. Let op: dat betekent niet dat je die mag publiceren. Daarvoor heb je nog steeds de toestemming nodig als de persoon het hoofdonderwerp vormt van de afbeelding.

  2) Bij beelden van een menigte heb je in principe geen toestemming nodig. Niet voor het maken en ook niet voor het gebruik nadien. Dat komt omdat de weergave van de persoon bijkomstig is. Hetzelfde geldt voor toevallige voorbijgangers.

  We beseffen dat dit niet gemakkelijk is ... Ellen, ik ben heel benieuwd hoe jullie DPO hier tegenover staat.

  Ter info: op Mediawijs staat er nog een handige tool om te achterhalen of je toestemming nodig hebt of niet (zowel portret- als auteursrecht): https://mediawijs.be/tools/auteursrecht-help-interactieve-affiche

  Groeten
  Ymke
 • foto Patrick Vandenberghe
  Hey Ymke die Mediawijs link werkt niet meer ... heb jij een udpate ?
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.