naar top

Digitaal ondertekenen

dag collega's

We willen onze briefwisseling graag digitaal ondertekenen. Zijn er besturen die ervaring hebben met het digitaal ondertekenplatform van Vlaanderen of eventueel andere toepassingen? Alvast bedankt!

Reacties

Reageer
 • foto Inge Paemen
  Wij werken makkelijk met elektronische handtekening via eID in pdf.
 • foto Sara Mertens
  In Haacht werken we sinds kort met Connective, via Remmicom. Onze teams Burgerzaken en Omgeving werken er al langer mee, maar we hebben het nu uitgerold voor alle medewerkers en bestuursleden (er is geen beperking op het aantal gebruikers). Connective is blijkbaar de enige die bijna alle wettelijke bestandstypes kan tekenen.
  Ik weet er zelf weinig over, maar met vragen kan je terecht bij mijn collega's via ICT@haacht.be. Succes!
 • foto Paul De Ligne
  Dag Bianca,

  Alle medewerkers van de Vlaamse overheid, provincies en lokale besturen kunnen een beroep doen op de dienst digitaal tekenen van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid: https://overheid.vlaanderen.be/ict/ict-diensten/digitale-handtekenmap.

  Zie ook: https://overheid.vlaanderen.be/praktisch/uw-digitale-werkplek/veelgestelde-vragen-digitale-handtekenmap

  De Vlaamse Landmaatschappij, een agentschap van de Vlaamse overheid, werkt voor het digitaal ondertekenen uitsluitend met de Digitale Handtekenmap. Dit werkt ook via e-id en is dus een redelijk veilig platform.

  Stem ook even af met de informatiebeheerder en de DPO van de gemeente Oosterzele. In het origineel ondertekende document via e-id is de handtekening van de ondertekenaar clickable. Dit betekent dat bij het aanklikken van de handtekening een dialoogscherm met meerdere tabbladen wordt geopend, met heel wat privacy gevoelige informatie over de ondertekenaar, onder meer het Rijksregisternummer. Ter controle van het originele document is dit uiteraard nodig. Het origineel moet je dan ook bewaren in een beveiligde omgeving.

  Als het digitaal ondertekende document publiek gemaakt wordt, bijv. via de website van de gemeente of via een ander platform, maak dan eerst een "platte" PDF van het origineel ondertekende document (origineel bestand openen; kopie "opslaan als" PDF). Op die manier is de digitale handtekening niet langer clickable en geef je geen persoonsgegevens vrij van de ondertekenaar.

  Paul De Ligne
  Vlaamse Landmaatschappij
 • foto Talissa Dekeyser
  Dag Bianca, in Moerbeke werken wij met CSsign van Cipal Schaubroeck.
 • foto Geert Weymeis
  In Stad Damme werkt de hele organisatie met eSignFlow van Vanden Broele. Het is een gebruiksvriendelijke toepassing. Zonder veel uitleg is iedereen er vlot mee weg voor zowel het laten ondertekenen als het zelf ondertekenen.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.