naar top

Hoe omgaan met (zeer) negatieve facebookpost

Hoe gaan jullie om met (zeer) negatieve post op populaire facebookpagina’s in jullie stad? Ik stel de vraag mbt een bepaalde situatie die zich vandaag voordeed – ik kader even:

In Zottegem is in het algemeen een goede verstandhouding met de lokale pers: ze publiceren veel nieuws, zijn af en toe terecht kritisch en contacteren daarbij meestal ook het stadsbestuur voor een antwoord of meer duiding. Dat zit wel goed, ook op de facebook pagina’s van die pers. Daarnaast is er een bepaalde populaire facebookpagina - https://www.facebook.com/altijdweer - die strikt genomen geen pers is maar een gedreven Zottegemnaar die vooral foto’s, en ook nieuws post. Een tijd terug (ik vermoed bij start van de communicatiedienst in 2019) is beslist om die persoon niet langer op de perslijst te zetten. Nu krijgt hij wel af en toe nieuws doorgestuurd vanuit schepencollege en wordt hij soms ook gevraagd om gebruik te maken van zijn foto’s, met copyright uiteraard. Vanuit communicatie er is geen contact met die persoon, en wordt zijn pagina vnl gevolgd om vinger aan de pols te houden wat er leeft.

Gisteren postte hij een zeer negatieve post over het stadsbestuur – Zie bijlage. Iedereen was verbaasd en niemand heeft weet vanwaar de plotse grote frustratie. Er werd hem beleefd gevraagd vanwaar dit bericht, en waar mogelijks iets verkeerd gelopen is, zonder antwoord.

Ik hoor graag hoe jullie hiermee zouden omgaan? Negeren of openlijk reageren lijken me niet de beste aanpak – een gesprek uiteraard wel maar het is meestal eenrichting vanuit stad Zottegem. De vrees is ook dat hij wat vertrouwelijk besproken wordt, publiek zou maken (er zijn al zware aanvaringen in het verleden geweest met enkele lokale persmensen, die ook openlijk gevoerd werden). Alle advies dus welkom!

Alvast bedankt!

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  Dag Nancy,

  Ik zou deze uitspraak laten voor wat ze is en er niet dieper op ingaan dan wat je tot nu gedaan hebt.

  Ik vraag me wel af waarom deze persoon jullie persberichten niet krijgt. Op het eerste gezicht zie ik daar geen graten in.

  Groetjes,
  Els
 • foto Kelly Moons
  Dit is duidelijk een conflict tussen een bewoner en een bestuur. Lijkt me alleen maar logisch om een open gesprek aan te gaan dat uitgaat van het bestuur en niet vanuit de medewerkers. Communicatief gezien mag deze persoon posten wat hij wil op zijn eigen pagina en horen jullie dat niet te modereren. Indien er contact is en hij gaat in op de uitnodiging van het bestuur zou een reactie vanuit jullie account wel kunnen in de lijn van: "Beste .... we schrokken heel erg van deze post en zijn blij dat je ingaat op de uitnodiging om met het bestuur een gesprek aan te gaan". Dat doe je best alleen als hij ook weet dat je die comment gaat plaatsen. Indien jullie vanuit het Zottegem amper of niet reageren op andere groepen en pagina's, dan moet je het nu misschien ook niet doen. Maar dit is in eerste plaats een probleem tussen burger en bestuur/beleid en geen communicatiedienstprobleem. Ergens ook idd wel vreemd dat hij af en toe mee ingeschakeld wordt of beelden van hem gebruikt worden (copyright is een minimum) maar hij geen persberichten krijgt. Voor negatieve comments op je eigen pagina en hoe dat te modereren, daar hebben we bij stad Antwerpen een flow voor, maar Kortom heeft die volgens mij grotendeels overgenomen of geüpdatet. Moet hier te vinden zijn!
 • foto Marc van Daele
  Ik vind die man in zijn andere posts altijd heel positief over de gemeente waar hij woont. Ik zou me om te beginnen al geen zorgen maken over één post die een beetje negatief is. Want echt, zo erg is het toch allemaal niet?
  Net zoals Nancy en Kelly hierboven, zou ik die man ook de persberichten van de gemeente sturen. Burgerjournalistiek is toch prima. Zoveel betrokkenheid van je inwoners en extra verspreiding.
  Ten slotte zou ik het ook allemaal een beetje in het moment zien. Er was misschien een frustratie die moest geventileerd worden. Niet iedereen is altijd emotioneel en mentaal in topconditie.
  Hier is in elk geval ruimte voor samenwerking.
 • foto Ymke Deprez
  Dag Nancy
  Om even in te pikken op wat Kelly zegt: de flowchart van Stad Antwerpen om negatieve comments op je eigen pagina te modereren, vind je inderdaad op onze website. Onderaan dit artikel bij downloads: https://www.kortom.be/kennis/8335/faq-een-gedragscode-voor-sociale-media-is-dat-nuttig
 • foto Nancy Vermeulen
  Dag allen, een laat antwoord maar bedankt voor de reacties en info! Nuttige feedback waar we hier verder met aan de slag gaan. Er worden ook verdere stappen in sociale media gezet, en ik plan daarrond een beleidsplan/afsprakennota uit te werken. Ymke, de gedragscode had ik al opgeslaan als te bekijken info, bedankt!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.