naar top

Adverteren in gemeenteblad

Dag collega's,

We krijgen regelmatig de vraag van lokale vzw's of handelaars om te adverteren in het gemeenteblad. Wij deden dat tot nu toe niet, maar ik hoor graag wat jullie policy is en om welke redenen jullie dit wel of niet doen.

Bedankt alvast!

Vriendelijke groeten,
Stefanie Vandervorst
Communicatiemedewerker lokaal bestuur Niel

Reacties

Reageer
 • foto Katrijn Hillewaere
  Dag Stefanie

  Wij in Diksmuide hebben handelaars jarenlang twee mogelijkheden gegeven om in ons stadsmagazine te verschijnen:

  1) Rubriek nieuwe/vernieuwde zaken (gratis)
  2) Betalende advertenties

  We zitten middenin een gunningsprocedure voor een vernieuwd stadsmagazine en stappen binnenkort af van de betalende advertenties. Dat doen we om ethische en esthetische redenen. We vinden het niet helemaal ok om als stadsbestuur reclame in het stadsmagazine op te nemen. Kan wel een interessant debat vormen ... ;-) Daarnaast hadden we weinig controle over het uitzicht van de advertenties, waardoor ze vaak niet pasten bij de rest van het magazine.

  De reden waarom we het jarenlang wel deden was onder andere omdat dit een behoorlijke impact had op de drukprijs van het magazine.

  Groeten
  Katrijn
 • foto Joost Ramaut
  Stefanie,

  In de meeste informatiebladen worden geen advertenties opgenomen, vooral om overheidscommunicatie zo neutraal en objectief mogelijk te houden.

  Meestal past een een advertentie ook esthetisch niet goed bij de opmaak van het infoblad en zijn de inkomsten verwaarloosbaar in verhouding tot de kosten van het infoblad.

  Bij de organisaties die wel advertenties opnemen blijft het aantal advertenties meestal beperkt tot bv. 1 of 2 pagina’s.

  Als je wel advertenties opneemt, zorg dan zeker voor duidelijke regels en afspraken over het soort adverteerders en advertenties zodat er geen afbreuk wordt gedaan de doelstellingen van jouw informatieblad.

  veel succes!

  Joost Ramaut
 • foto Sharon Vandeput
  Hoi Stefanie,

  Vroeger hadden wij ook reclame in ons infoblad. De drukkerij regelde alles (dus de adverteerder name contact op met hen) en dat had een effect op de prijs. Dat was een beslissing van 'voor mijn tijd' dus die aanbesteding was er nu eenmaal.

  We vonden die reclame gewoon niet passen voor een infomagazine van een lokaal bestuur. Een infomagazine hoort neutraal te zijn en de reclame stoorde. Bij de nieuwe aanbesteding kreeg het infomagazine een complete make-over en hebben we besloten om komaf te maken met die reclame. Dat laatste staat zelfs in de overheidsopdracht.

  Het verschil qua look & feel van de infomagazines kan je hier bekijken: https://www.buggenhout.be/infomagazine

  groeten,

  Sharon
 • foto Stefanie Vandervorst
  Bedankt voor jullie reacties!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.