naar top

Visitgemeentenaam.be gebruiken voor een niet-officiële toeristische website

Stel dat iemand op eigen initiatief - los van het lokaal bestuur - een toeristische website over je gemeente opzet. Een site met de url visit[gemeentenaam].be naar het voorbeeld van duizend-en-een officiële websites van gemeenten, steden, provincies en meer. Voor de gemiddelde bezoeker lijkt het alsof het een kanaal van de gemeente is: pas als je naar beneden scrolt, zie je in een hoekje van wie de site is. Kan dat (juridisch) zomaar? Heeft iemand hier ervaring mee of kennis over?

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Tom
  Ja, dat mag. Een gemeentebestuur is geen eigendom van de naam van de gemeente. Het is geen merk. Je zegt dat het voor de gemiddelde bezoeker lijkt alsof de site van de gemeente is, maar is dat ook zo, of is dat je eigen interpretatie.
  Als diegene die de site maakt of beheert, effectief doet uitschijnen dat de site van de gemeente is, of dat er een link is met de gemeente, dan kun je iets ondernemen. Een alleenrecht op de naam visitgemeente.be heb je echter niet.
  In jouw geval lijkt het om een site van de n-va te gaan. Da's wel een vreemde praktijk. Persoonlijke zou ik me er niet te veel zorgen over maken. Focus je op de kwaliteit van je eigen site en de visit site zal wel verdwijnen. Ze hebben bij lange na niet de resources die jullie hebben.
  Marc van Daele 26 .03.2021 om 22:45 Aangepast op 26 .03.2021 om 22:49
 • foto Patrick Vandenberghe
  Lokale dynamiek is goed, dus ondersteun die, bekijk hoe je beter met "bottom up" kunt samenwerken ? En zoals Marc zegt : focus daarbij op je eigen strategie. Je zou daarbij kunnen doen wat Nazareth deed :
  - één logo van de plaatstelijke overheid
  - en daarnaast het community logo van de plaatstelijke gemeenschap.

  Het merkenrecht laat dat toe, maar je moet er gebruik van maken. Meer uitleg daarover via https://www.kortom.be/e-groep/9281/auteursrechten-op-geografische-naam#comment4543
 • foto Tom Vanhoren
  oké, bedankt voor jullie reacties!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.