naar top

Communicatie over vaccinatiecentra - Vragen en voorbeelden

Beste collega's

Heb je vragen, ideeën of opmerkingen over de communicatie rond vaccinatiecentra? Deel ze dan in deze communitygroep.

Ook goede ideeën, samenwerkingen of communicatieplannen zijn welkom!

Reacties

Reageer
 • foto Kor Caenepeel
  Wij vragen ons vooral af of Vlaanderen een centrale campagne en communicatiemateriaal ter beschikking stelt. Ons leek dat het meest logische, maar er komt slechts heel traag en mondjesmaat materiaal aan.
 • foto Lore Stassen
  Vorige week vonden wij ook dat het allemaal maar traag op gang kwam. Maar sinds gisteren staat er weer heel wat nieuw materiaal op laatjevaccineren.be.
  - Wij bestellen bijvoorbeeld flyers om mee te geven nadat men het vaccin kreeg.
  - En ook de infofolder is interessant, al willen we daar wel nog een luikje aan toevoegen met specifieke info over ons eigen vaccinatiecentrum. We zijn nu aan het bekijken wat kan.
  - Qua sensibilisering zijn nu al twee filmpjes ter beschikking. En ook de fout feit communicatie die ze opstelden gebruiken we.
 • foto Communicatiedienst Londerzeel
  Hebben jullie eerstelijnszone een communicatiecel opgericht, waarin de communicatiediensten van de lokale besturen opgenomen zijn? Indien niet, hoe verloopt dan de flow van informatie naar de burger toe?
 • foto Lore Stassen
  Wij maken gebruik van werkgroepen: infrastructuur, personeel, communicatie en medisch. In de communicatiewerkgroep zitten communicatiemedewerkers van beide gemeenten (Bornem en Puurs-Sint-Amands) en de coordinator van onze ELZ zone. Vanuit onze werkgroep communiceren we naar alle stakeholders, niet enkel de burger. Wij werken nauw samen met met de andere werkgroepen en halen veel info van daar. Ook met de algemeen coördinator van het vaccinatiecentrum en onze noodplanningscoördinator. De algemeen coördinator is in ons geval de adjunct algemeen directeur van Puurs-Sint-Amands.
 • foto Marieke Debels
  Vraag: ook voor de ELZ Druivenstreek zijn wij gestart met het afstemmen op vlak van communicatie. Aangezien niet iedereen al is overgeschakeld op Office 365 zijn we op zoek naar een platform om makkelijk informatie met elkaar te kunnen delen en elkaars vragen/antwoorden/opmerkingen/verslagen... te kunnen bijhouden.
  Voor wie al is opgestart: welke tools gebruiken jullie?
 • foto Sara De Coster
  @Lore: je spreekt hierboven over "flyers om mee te geven nadat men het vaccin kreeg". Die folder zie ik precies niet beschikbaar bij de publicaties onder laatjevaccineren.be?

  Binnen onze ELZ Waasland ZW (waarbinnen er 2 vaccinatiecentra zullen komen: 1 in bij ons in Lokeren, 1 in Sint-Niklaas) hebben we een werkgroep opgericht met de communicatieverantwoordelijken van de betrokken steden en gemeenten. Wekelijks steken we de koppen kort bij elkaar en overlopen we de communicatieve to do's; ook delen we communicatie/informatie met elkaar.

  Hiervoor hebben we een Teams-groep opgericht.

  Volgende week zal er ook binnen de ELZ Waasland (ZW + NO) een communicatie-overleg zijn (op initiatief van ELZ Waasland).

  Wat we doen:
  - we bekijken om per vaccinatiecentrum een complete infofolder te maken, vertrekkende vanuit een identieke insteek en opbouw. --> momenteel nog te weinig info beschikbaar!
  - we maken gemeenschappelijke persberichten op
  - elke gemeente/stad voorziet in eigen communicatie via de eigen kanalen, die info wordt onderling gedeeld.

  Bijna elk communicatielid zit ook in een plaatselijke crisis/coronacel waarbij er verschillende stakeholders samen zitten en informatie delen.
 • foto Els Verbeke
  Momenteel communiceren wij in Nazareth voornamelijk over de coronavaccins en de vaccinatie in het algemeen. De communicatie over ons vaccinatiecentrum moet nog echt op gang komen, aangezien de informatie nog niet beschikbaar is. We zullen hiervoor met drie gemeenten samenwerken, waarbij één persoon de "trekker" is en de anderen ondersteunen en mee communiceren.

  Ter info, onze vaccinatie-themakrant:
  https://issuu.com/home/published/vaccinatiekrant
 • foto Ymke Deprez
  Dag collega's

  Ter info: Zorg en Gezondheid stelt basismateriaal ter beschikking voor de signalisatie. Binnen enkele dagen beschikbaar via https://www.laatjevaccineren.be/materialen-voor-de-signalisatie-in-een-vaccinatiecentrum
 • foto Ymke Deprez
  @Marieke: Trello of Slack kunnen misschien wel een oplossing zijn om informatie te delen en samen te werken.
 • foto Kor Caenepeel
  iemand al stappen gezet voor het callcenter?
 • foto Jan Huybrechts
  @Ymke: Bedankt voor de info over het basismateriaal voor de signalisatie!
  Heeft iemand een idee of deze materialen al ergens beschikbaar zijn? Vooropgestelde datum was 3 februari.--> OPGELOST, materialen zijn online beschikbaar.
  Jan Huybrechts 4 .02.2021 om 08:07 Aangepast op 4 .02.2021 om 13:50
 • foto Elke Merckx
  In Dendermonde nog geen signalisatiemateriaal.
  En vooral ook onduidelijkheid over het callcenter. Hoe pakken jullie dat aan binnen de eerstelijnszone? Weet iemand of de Vlaamse overheid nog richtlijnen/good practices/tools ... bezorgt?
 • foto Ymke Deprez
  Dag collega's

  Puurs-Sint-Amands en Bornem maakten samen een digitale rondleiding met Dina Tersago in het vaccinatiecentrum Klein-Brabant: https://www.youtube.com/watch?v=MJDfy5rrBEQ

  Ik nam het ook op op de pagina http://www.kortom.be/vaccinatiecampagne

  Heb je zelf nog een leuk voorbeeld dat je met je collega's wil delen? Laat het even weten via ymke@kortom.be (of als reactie hier in de community).

  Groetjes
 • foto Tom Vanhoren
  Dag collega's

  In Huldenberg broeden we op het plan om een drietalige folder (Nederlands, Frans, Engels) te bedelen met basisinfo over de vaccinatiecampagne. Een gepersonaliseerde versie van de algemene folder van Zorg en Gezondheid - https://www.laatjevaccineren.be/sites/default/files/atoms/files/WVG_Vaccinatiecampagne_Folder_Algemene-Bevolking_A5.pdf.

  Zijn er besturen waar ze die oefening al gedaan hebben? Alle inspiratie is welkom om tot een goed en leesbaar format te komen waarbij drie (of meer talen) gecombineerd worden in één drager. Want dat is vooralsnog het opzet: één folder en geen aparte folders per taal.

  Alle tips en suggesties zijn welkom.

  Bedankt alvast!
 • foto Communicatiedienst Londerzeel
  In Londerzeel wordt er volgende week een viertalige brochure verdeeld; dezelfde brochure voor alle gemeenten in de ELZ. Hier vind je alle info en de brochure zelf: http://www.londerzeel.be/check-op-10-of-11-maart-je-brievenbus

  Dezelfde info herwerkten we (eentalig) op een websitepagina om de info online toegankelijker te maken: http://www.londerzeel.be/je-laten-vaccineren-in-het-vaccinatiecentrum-in-londerzeel

  De vier talen samen maakt de brochure wat moeilijker leesbaar...
 • foto Tom Vanhoren
  Intussen hebben we in Huldenberg in de week van 15 maart een drietalige folder Nederlands-Frans-Engels huis-aan-huis bedeeld:
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Kathleen Achten
  Ik zoek een (algemene) liggende afbeelding voor de sensibilisering van vaccineren voor alle leeftijden. Drukkwaliteit. Iemand? :)
 • foto Ymke Deprez
  Dag Kathleen, vind je wat je zoekt op https://www.laatjevaccineren.be/campagne-covid-19-vaccinatie?
 • foto Kathleen Achten
  Hey Ymke, nee helaas niet... Ik zoek eigenlijk (of gelijkaardig) de afbeelding zoals in bijlage (maar dan drukkwaliteit). Ik vind deze enkel goed voor digitaal gebruik...
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Ymke Deprez
  Hey Kathleen. Als het niet op die pagina staat, vrees ik dat de banner niet in drukkwaliteit beschikbaar is. Maar ik vraag het even voor je na!
 • foto Ymke Deprez
  @Kathleen: je kan onderaan de pagina alle bronbestanden downloaden, ook die voor sociale media. Je zou zo zelf de resolutie kunnen verhogen (https://www.laatjevaccineren.be/campagne-covid-19-vaccinatie)
  Ymke Deprez 29 .03.2021 om 16:37 Aangepast op 29 .03.2021 om 16:38
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.