naar top

lager FB-bereik

Collega's, sinds een aantal weken merken wij een opvallend lager bereik op FB. De likes en het delen komt ook veel trager op gang dan vroeger. Heeft iemand weet van aanpassingen aan het algoritme of andere zaken die een invloed zouden kunnen hebben?

Reacties

Reageer
 • foto Hanne Couckuyt
  Ik heb net hetzelfde! Drastisch gezakt sinds eind december.
  Ik heb niets gelezen over aanpassingen...
 • foto Elke Keppens
  Ook in Aartselaar opgemerkt.... voorlopig geen oorzaak voor gevonden. Dus ik volg.
 • foto Ymke Deprez
  Dag Nele, Hanne en Elke

  We hebben geen weet van een nieuwe grote wijziging van het Facebook algoritme. Mijn collega Sarah heeft nog wat extra opzoekwerk gedaan, maar ze vindt niet meteen een verklaring voor het dalende bereik.

  Er is wel een wijziging op komst voor Facebook-pagina’s. Zo zullen het aantal pagina-likes verdwijnen ten voordele van het aantal volgers. Dat wordt nu geleidelijk geïntroduceerd, maar zou nog geen verklaring zijn voor jullie probleem. Zie ook https://androidworld.nl/apps/facebook-paginas-verliezen-like-knop-krijgen-nieuwsoverzicht en https://about.fb.com/news/2021/01/introducing-the-new-page-experience/

  Je kan je vraag eventueel stellen in de Facebookgroep van VLCM, een groep voor professionele community en sociale media managers (https://www.facebook.com/groups/VLCMs). Misschien heeft daar iemand een antwoord?

  Succes! Laat gerust ook even het antwoord weten, wij zijn ook benieuwd.

  Groeten
  Ymke
 • foto Sarah Somers
  Hey Nele, Hanne en Elke

  Toch wel opvallend dat jullie de daling alle drie opmerken en dat jullie alle drie van een gemeente/stad zijn. Ik ben eens in de statistieken van de Facebookpagina van Kortom gaan kijken en daar zie ik geen daling in het bereik.

  Ik volg de sociale media evoluties sowieso op en zal een extra oogje in het zeil houden. Als ik iets tegenkom, laat ik het zeker weten. 

  Groetjes
  Sarah
 • foto Nele Anthoons
  Dank je wel, ik plaats de vraag zeker ook in de Facebookgroep van VLCM. Ook Denderleeuw merkt trouwens sinds december een opvallende daling, maar vond ook nog geen verklaring.
 • foto Ymke Deprez
  Hey iedereen

  Wij hebben voorlopig nog geen verklaring gevonden voor het dalend bereik. Merken jullie dat nog steeds op of is het bereik ondertussen weer gestegen?

  Groetjes
  Ymke
 • foto Heike Nelis
  Hallo iedereen

  Ook wij bij de politiezone Damme/Knokke-Heist merken al even een daling in het bereik op onze FB-pagina. Als iemand ondertussen een verklaring heeft, laat het gerust weten. :)

  Groetjes
  Heike
 • foto Bregt Vermeulen
  Bij Stad Oostende merken we dezelfde trend. Een duidelijke daling van het bereik van onze FB-posts. Terwijl onze contentstrategie en frequentie van posten niet fundamenteel veranderd is. Integendeel, de laatste paar maanden hebben we nog iets meer op video ingezet, wat normaal in de algoritmes bevoordeeld wordt. We gaan de komende weken experimenteren met wat minder posts per dag, in de hoop dat zich vertaald in een hoger bereik per post.
 • foto Pieter Devriendt
  Het is een verderzetting van wat FB al enkele jaren gelden heeft aangekondigd: de like krijgt minder waarde (aanpassingen gedaan in oktober).

  zie: https://www.stedavies.com/wp-content/uploads/2019/02/Facebook-Algorithm-2019-643x1200.png

  Vroeger kreeg een like op een bericht een waarde van 5, nu nog 1. Enkele jaren geleden was dat nog 10.

  er zijn ook enkele nieuwe waardes (voor video, foto's, gerecycleerde inhoud etc)


  . Zie de link die ik meepost. Daar kan je de grootste aanpassingen zien
 • foto Kelly Moons
  Hallo iedereen, wij (district Borgerhout/stad Antwerpen) hebben dit ook ergens midden december gemerkt en het probleem houdt aan. Na lang zoeken en fora raadplegen, was de conclusie op aangeven van collega's uit andere districten dat het eerder aan het inzetten van ads zou kunnen liggen. Wij hebben inderdaad nog in sept/okt/nov enkele ads laten lopen, maar dan niet meer. Collega's zien daardoor een serieuze daling in bereik. Ook bij posts die normaal supergoed marcheren. FB wil dat je ads blijft inzetten. We gaan dit asap proberen doen op een zo strategisch mogelijke manier, maar moeten tijd vinden. Ik zeg 'we' omdat de sportantenne me helpt met social media management, want ik ben een eenpersoonsdienst en weet soms dus niet wat eerst aan te pakken. Verder kreeg ik inderdaad het advies om eerder naar interactieratio te kijken en die zlf te bepalen, uit te rekenen en bij te houden, maar dat verklaart de daling echt niet alleen. @Pieter Devriendt, je link geeft een error.
 • foto Sarah Somers
  Hey Kelly

  Ik denk dat Pieter deze link wilde delen:
  https://www.stedavies.com/social-media-algorithms-guide/

  Super interessant artikel over de werking van algoritmes van alle sociale media (niet alleen Facebook).

  Groetjes
  Sarah
 • foto Sarah Somers
  Hallo collega's

  We hebben ook ergens opgevangen dat het te maken zou hebben met de update van iOS 14 die Apple gaat doorvoeren. Apps (zoals Facebook) mogen gebruikers dan alleen nog maar tracken als ze daar toestemming voor hebben gegeven.

  Dat gaat een impact hebben op Facebook ads. Hier lees je er meer over: https://www.frankwatching.com/archive/2021/01/25/facebook-adverteren-ios-14-apple/

  Facebook voelt de bui al hangen en wil er natuurlijk voor zorgen dat ads interessant blijven. Daarom zouden ze organisch bereik doen dalen. Een mogelijke verklaring, maar geen zekerheid. We blijven het opvolgen.

  Groetjes
  Sarah
 • foto Sarah Somers
  Hallo collega's

  We krijgen van nog meer collega's de melding dat ze een opvallende daling zien qua bereik. Voor wie in de FB-groep van VLCM zit: ik heb de vraag daar eens voorgelegd. Lees gerust mee: https://www.facebook.com/groups/VLCMs/permalink/2210395672424307/

  Als er daar nog mogelijke verklaringen naar boven komen, zal ik ze hier ook posten.

  Groetjes
  Sarah
 • foto Syske Delmotte
  Hey iedereen!

  Wij hebben hier dus net hetzelfde voor sinds deze week (gemeente Zwevegem). Mij viel het op dat het vooral de berichten zijn die ik inplan met Studio voor Makers die minder interactie tot stand brengen. Ofwel is het toeval natuurlijk...

  Ik volg graag mee!
 • foto Sarah Somers
  Hallo collega's

  In de VLCM werd dit artikel gedeeld:
  https://blog.hootsuite.com/facebook-algorithm/?fbclid=IwAR1nL2DMI1fXMvFjJrhUAlHDBtpJeTR6YG-BNRZHUZ7skrg1JYwL48EcGu4

  Heel interessant artikel met hoe het Facebook algoritme op dit moment werkt. Met onderaan ook tips om met het algoritme om te gaan. Ik weet niet of dit echt een verklaring is voor de plotse daling qua bereik. Maar geeft wel nog eens een mooi overzicht van hoe het algoritme nu eigenlijk werkt en hoe we er als social media managers naar moeten kijken.

  Groetjes
  Sarah
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.