naar top

Persberichten - communicatiedienst of burgemeester

Goedemorgen

Hoe gaan jullie om met persberichten?
Ik ben zelf nog maar sinds maart aan de slag als beleidsdeskundige communicatie. Hier gebeurt tot nu toe alles ad-hoc. Er is geen communicatiebeleid of -planning waar ik op kan terugvallen. Veel werk dus de komende periode.

Maar ik vroeg me of hoe jullie omgaan met persberichten?
Hier merk ik dat de burgemeester heel vaak het initiatief neemt om deze uit te sturen. Dan is de vraag wanneer is iets politiek getint (en kan zij dit perfect in eigen naam versturen) en wanneer zou dit echt door ons moeten gebeuren.

Hoe gaan jullie hiermee om?

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Jamilla

  Da's een moeilijk en een gemakkelijke tegelijk.

  Gemakkelijk: Als hij persberichten verstuurt als burgemeester, is dat vanuit een functie bij de gemeente. Jij bent verantwoordelijk voor de communicatie, dus zou hij dat best met jou overleggen. Op die manier passen zijn persberichten in het communicatieverhaal van de gemeente. In het beste geval worden jullie dan een tandem in de omgang met de pers. Dat werkt, denk ik, erg goed. Wanneer hij als partijpoliticus een persbericht wil sturen, kan hij dat uiteraard autonoom doen, maar dan moet het ook duidelijk zijn dat hij dat vanuit die rol doet en dat hij dan niet voor de gemeente spreekt. Daar ligt voor mij de grens tussen de twee. Dat geldt trouwens ook voor de communicatie van politici op sociale media. Enige terughoudendheid op de accounts van de gemeente en voluit gaan op hun eigen account of die van hun partij.

  Moeilijk: Het gaat om politici die - om politiek te overleven - visibiliteit nodig hebben. Vele burgemeesters zien zichzelf ook als communicatie-expert. De oplossing is wellicht dat je jezelf een partner maakt voor die visibiliteit (niet voor de politieke communicatie). Dat je enerzijds de communicatie een frame geeft, anderzijds binnen dat frame zorgt dat de perscommunicatie goed loopt, de relatie met de journalisten goed is, enz. Kortom, dat de burgemeester jou als meerwaarde gaat zien.

  Wat goed werkt is wanneer je in jouw persberichten steeds een quote van de burgemeester en / of de bevoegde schepen opneemt. Journalisten houden daarvan omdat het dan lijkt alsof ze een interview hebben afgenomen en de politicus krijgt zijn naam in de krant. Het verhaal rond die quote is dan van jou en je hebt dat ook zelf onder controle.

  Succes ermee!
  Marc
  Marc van Daele 20 .11.2020 om 11:13 Aangepast op 20 .11.2020 om 11:14
 • foto Nele Anthoons
  Dag Jamilla, in onze afsprakennota staat het volgende, en dat werkt behoorlijk goed:

  "Officiƫle persmededelingen van het stadsbestuur gebeuren via de communicatiedienst. In de persberichten wordt telkens de bevoegde schepen vermeld als contactpersoon, en de betrokken dienst. Politici die een persoonlijk of partijgebonden standpunt willen verkondigen in de media, dienen dit uiteraard in eigen naam te doen en niet via de officiƫle kanalen van het gemeentebestuur. "

  Ik voeg onze afsprakennota toe als bijlage, er wordt daar nog wat verder op perscontacten ingegaan, dat is voor jou misschien wel interessant.

  Groeten,
  Nele
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Jamilla Bihimeden
  Dankjewel voor jullie reacties.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.