naar top

politici op sociale media van de stad/gemeente

Hallo, de vraag van politici om op de sociale media te komen van de stad steekt hier opnieuw de kop op. Wij hebben sowieso al de regel om in ons stadsmagazine geen politici in beeld of aan het woord te laten komen, tenzij per hoge uitzondering (nieuwe legislatuur bijvoorbeeld). We zijn dat een tijd geleden vergeten door te trekken in onze (door het cbs goedgekeurde) social-mediapolicy ...
Een paar vraagjes:
- Hoe regelden jullie dat in jullie eigen bestuur?
- Maken jullie een uitzondering als het gaat om bv. de registratie of streaming van een speech naar aanleiding van 11 november?
- Zijn er bepaalde zaken die bij jullie wel kunnen niettegenstaande de neutraliteit die de stadscommunicatie moet uitstralen?
Alle info is welkom.
Alvast bedankt en hou jullie veilig en gezond, collega's!

Reacties

Reageer
 • foto Joachim Put
  Ik was al bang dat dat alleen bij ons het geval was! Wij hebben jarenlang dezelfde regels gehanteerd, maar ik heb op vraag van het college vorige week mijn afsprakennota rond sociale media moeten aanpassen.

  De nieuwe afspraken zijn:
  Indien er een foto van een collegelid gepost wordt, houden we rekening met volgende afspraken:
  i. De schepen die bevoegd is voor het beleidsdomein waarover de post gaat, moet altijd mee op de foto staan.
  ii. Bij voorkeur staat er meer dan 1 lid van het college op de foto.
  iii. We houden rekening met de coalitiepartners en letten erop dat er geen leden van het college zijn die onevenredig aan bod komen.
  Er worden geen namen van politieke partijen gepubliceerd.

  Voor ons magazine blijven de oude regels (voorlopig) wel gehandhaafd.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Celine Keerman
  Dag Wouter, hier maken we een afsprakennota op, goedgekeurd door het college. Als medewerkers van het gemeentebestuur is het onze plicht om politiek onafhankelijk en neutraal te communiceren. We brengen dus geen individuele politici in beeld. Als het voltallige college aanwezig is, kan dit wel gepubliceerd worden. We trekken deze lijn door in al onze kanalen. Is inderdaad een moeilijke om te blijven bewaken, zeker met de groeiende nood aan streaming. Maar wel noodzakelijk om onze neutrale berichtgeving te garanderen. Groeten, Celine
 • foto Isabel Coppens
  In onze afsprakennota sociale media staat volgende uitzondering (op de regel dat berichten geen politieke boodschappen bevatten):
  ‘Gemeentelijke sociale media’ zijn onafhankelijk en neutraal.
  Dit betekent dat ze zich in hun berichtgeving neutraal opstellen. Foto’s van politici worden in principe niet geplaatst. Enkel persberichten met foto’s van mandatarissen in functie kunnen in beperkte mate gepubliceerd worden.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.