naar top

Audio-opname gemeenteraad

Dag allen,

Voor de gemeenteraad zouden we graag met audio-opnames willen werken, zodat er geen zittingsverslag meer nodig is.
Welke gemeenten hebben hier reeds ervaring mee en met welke firma werken ze hiervoor samen?

Alvast bedankt voor jullie antwoorden en hulp.

Mvg

Reacties

Reageer
 • foto Rebecca Uyttersprot
  Wij (gemeente Gingelom) werken met Parnassus 8 van GreenValley. Daaraan gelinkt is onze Raadzaal uitgerust met een installatie om audio-opnames mogelijk te maken. Desalniettemin wordt er toch nog steeds een zittingsverslag opgemaakt.
 • foto Nadia Gijsemans
  In Tremelo werken we met Axians (via raamcontract VERA). Deze oplossing maakt het mogelijk om de audiobestanden (zittingsverslagen) geïndexeerd per spreker of per agendapunt te publiceren (vanaf dit najaar).
 • foto Elke Merckx
  In Dendermonde zijn we een klein jaar geleden overgestapt op het ontsluiten van audio-opnames en gestopt met schriftelijke neerslag. Dit werd tot dan handmatig volledig uitgetikt door de collega's van het secretariaat.

  Ik vraag me nu echter af of dit met oog op de Europese normen digitale toegankelijkheid nog volstaat? Die stellen dat je bij elke audio-opname die je blijvend aanbiedt op je website ook een tekstneerslag moet voorzien. Iemand die hier meer duidelijkheid over kan brengen?

  Ik informeer eens bij de collega's met welke firma/programma ze hiervoor samenwerken.

  Groetjes uit Dendermonde
 • foto Anne Van de Rostyne
  In Sint-Martens-Latem werken we met Notubiz. De fragmenten worden na de opname opgeknipt en zo kan je per agendapunt / tussenkomst herbeluisteren.
 • foto Karen Van de Woestyne
  Bij Stad Gent werken we met audiovisuele opnames voor onze gemeenteraad. De commissies kunnen (voorlopig) enkel beluisterd worden.

  Dit is mogelijk dankzij de integratie van verschillende systemen:
  - Conferentiesysteem van Televic
  - Camera systeem van Televic
  - Audio/videostreaming van Company Webcast (i.s.m. Green Valley)
  - Besluitvorming van Green Valley

  Het verloopt als volgt:
  Tijdens de zitting volgt een medewerker de vergadering mee en klikt hij de agendapunten aan (in eBesluitvorming, onze digitale tool), zodat het videoverslag per agendapunt wordt opgesplitst.
  De opsplitsing per spreker gebeurt ‘automatisch’ dankzij de koppeling met het stemsysteem. Als een spreker zijn micro aanzet én zijn badge zit in (elke spreker heeft een eigen badge), wordt weergegeven welke spreker aan het woord is. Bovendien brengt het camerasysteem automatisch de spreker, wiens micro aan staat, in beeld.

  Via de raadpleegomgeving van eBesluitvorming kunnen burgers heel wat informatie over de gemeente- en OCMW-raad terugvinden. Zie: https://ebesluitvorming.gent.be/

  Via de knop 'Webcast' kan iedereen ‘live’ (of nadien) meekijken naar de openbare vergaderingen van de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn en het vragenuurtje. De live uitzendingen zijn ook te volgen via de website van Stad Gent: http://stad.gent/gemeenteraadlive

  Daarnaast laten we ook nog een woordelijk verslag van de gemeente- en OCMW-raad maken.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.