naar top

Digitale koffiepauzes

In Haacht willen we aan de slag met 'digitale koffiepauzes' waarbij thuiswerkers deelnemen aan een kort, wekelijks overleg. Dat zal deels inhoudelijk zijn, maar we willen ook het informeel contact onder collega's stimuleren. Zijn er besturen die dit al (organisatiebreed) doen? Dan wissel ik graag eens van gedachten!

Reacties

Reageer
 • foto Mia Tegenbos
  Heel interessant voorstel. Ik volg graag de discussie. Mia, dienst communicatie Herentals
 • foto Lieve Jaspaert
  hallo Sara en Mia, bij Stad Mechelen hebben we tijdens het begin van de lockdown een "digitale koffiehoek" gefaciliteerd vanuit Marcom, elke weekdag tussen 12u30 - 13u via het MS Teams platform. Begin juni hebben we dit initiatief stopgezet omwille van diverse redenen:
  1) weinig opkomst (soms niemand, soms 1 à 2 personen, vaak singles)
  2) medewerkers gaven aan dat zo'n informeel moment tijdens de lunchpauze niet ideaal was --> dan liever even tijd wég van je scherm, met het gezin of even buiten
  3) op teamniveau (met wisselend succes) werd dit wel gedaan in de organisatie, waardoor er minder behoefte was aan een overkoepelend initiatief

  - teams die digitale 'afterwork' deden, kregen na verloop van tijd minder respons: ook owv privé-tijd
  - teams die hun wekelijkse teammeeting om 10u met koffie starten waren succesvoller

  Intussen zijn we natuurlijk bijna een half jaar verder, is de Corona-crisis geëvolueerd (toen combinatie lockdown/preteaching) en zal het weer ook evolueren. Maar er blijft zeker een gemis naar een organisatiebrede verbinding waarvoor we nu alternatieve voorstellen uitwerken. Veel succes alvast!
  Vriendelijke groeten, Veerle Lenaerts - Coördinator Interne Communicatie Stad Mechelen
 • foto Ymke Deprez
  Dag Sara,

  Wij hebben jouw vraag even voorgelegd tijdens de collegagroep interne communicatie. De reacties waren unaniem dat een informeel gesprek zeer zinvol is, maar online moeilijk verloopt. Veel collega's die met het initiatief gestart zijn tijdens de lockdown zagen het aantal deelnemers dan ook snel dalen.

  Op basis van de contacten die we hadden, lijken digitale koffiepauzes ons niet de meest geschikte manier om informele gesprekken te stimuleren. Wil je toch een informeel moment creëren tijdens het wekelijkse overleg dan raden we aan dit voor te bereiden. De ervaring leert namelijk dat het gesprek stroomlijnen helpt. Sommige collega's deden dit aan de hand van een quiz of een online spel, anderen door op voorhand al enkele vragen voor te leggen aan de deelnemers.

  Succes!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.