naar top

betrokkenheid en engagement ondersteunen in tijden van afstandwerken

Hoe behouden we de betrokkenheid en het engagement van onze collega’s in een tijd waarin we veel/vooral/uitsluitend op afstand werken en de informele momenten voor een groot stuk wegvallen? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen mee is en hoe houden we iedereen aan boord?

Hebben jullie hiervoor al speciale acties opgezet? Internecommunicatieplannen bijgestuurd? Hoe denken jullie er vanuit interne communicatie voor te zorgen dat de samenhorigheid tussen collega's blijft bestaan?

Reacties

Reageer
 • foto Caroline Verschaeren
  Hoi Karolien,

  Wij organiseren regelmatig een personeelsmomentje via Teams, waarbij de collega's en de directie beurtelings de medewerkers toespreken over waar we allemaal zoal mee bezig zijn. En om op vragen te antwoorden.

  Elk diensthoofd kreeg ook het advies mee om het wekelijks teamoverleg te starten met een 'hoe-ist?-rondje'. Nu we elkaar veel minder zien en die informele contacten wegvallen, merken we dat het collega's deugd doet.

  Daarnaast hebben we in Teams een kanaal gemaakt waarlangs de collega's elke middag een half uurtje virtueel kunnen 'koffiekletsen'. Geheel vrijblijvend, voor wie zin heeft in een informele babbel. Dat liep goed in het begin, maar is nu wel uitgedoofd. Intussen mogen we nu ook weer (in beperkte mate) naar kantoor, dus de nood is geminderd.

  De voorbije weken hebben we ook elke week vrijdagnamiddag een videootje op intranet gezet met een compilatie van foto's en filmpjes die collega's toestuurden. Leuk om het weekend mee in te gaan.

  En we hebben op ons intranet een plek waar collega's zelf berichtjes kunnen posten, die je kunt liken, waarop je kunt reageren ... om interactie mogelijk te maken. Beetje Facebook-achtig.

  Tot slot hebben twee collega's ook op vrijdagavond een quiz georganiseerd via Zoom. Helemaal los van het werk natuurlijk, maar werd wel geapprecieerd.

  Hopelijk biedt het wat inspiratie!

  Groetjes,
  Caroline
 • foto Marc van Daele
  Dag Karolien

  Terechte vraag. Ik heb vorige week iets uitgewerkt voor leiderschap in crisismanagement tijdens de coronacrisis. Ik geef ze hieronder kort weer. Ze zijn ook algemener zinvol dan enkel in een crisisoverleg. Wellicht heb je er iets aan:
  - Bekijk in eerste instantie hoe het met jou zelf gaat. Zelfbewustzijn is essentieel als je authentiek met anderen wil samenwerken. Aanvaard de emoties en gedachten die deze periode en het afstandswerken bij jou doen ontstaan. Bekijk eens met welke emotionele rugzak je zelf je team en je werk benadert.
  - Hou er rekening mee dat mensen nu alleicht in een andere mindset zitten: van "getting the job done" naar "trying to get the job done differently", misschien zijn er ook dingen die niet meer lukken, of gaat er veel energie naar praktische problemen en andere werkmethoden.
  - Neem regelmatig zelf contact op met medewerkers en organiseer overlegmomenten met het team.
  - Vraag mensen hoe het met hen gaat. Geef ruimte aan het ventileren van emoties, zorgen, gedachten en laat ook klagen toe. Blijf niet in het klagen hangen, maar eens er geventileerd is, is het gemakkelijker om weer in een doe-modus te komen.
  - Stel je kwetsbaar op. Toon dat het voor jou ook nieuw, anders en moeilijk kan zijn. Zo geef je je medewerkers de ruimte om ook over hun eigen emoties en gedachten te praten.
  - Geef je medewerkers ruimte voor expertise. Iedereen doet in deze omstandigheden nuttige ervaringen op. iedereen is een beetje expert aan het worden. Het is fijn als mensen hun expertise kunnen delen en er anderen mee kunnen helpen.
  - Geef mensen de kans om hun werk zichtbaar te maken. Hun werken is onzichtbaar geworden. Vraag pro-actief naar hun ervaringen, hun voortgang, eventuele hindernissen die ze ervaren, wat goeed is gelopen. Schenk daarbij bijzonder aandacht aan mensen die routinewerk doen, dat sowieso minder zichtbaar is dan bv. projectwerk.
  - Benoem successen voor je team.
  - Videovergaderen is vermoeiend en vraagt veel concentratie. Neem ook eens gewoon de telefoon voor een 1-op-1-tje.

  Dat is het zowat. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Nog veel succes!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.