naar top

Instagram

Beste collega's,

hoe staan jullie tegenover het nut van een Instagram account?
Ik heb de indruk dat jongeren hoe langer hoe minder gebruik maken van Facebook.
Daarom overweeg ik om aan mijn administratie voor te stellen om een Instagram account op te starten voor onze gemeente.

Hebben jullie daar goede ervaringen mee?

Alvast bedankt!

Reacties

Reageer
 • foto Joost Ramaut
  Rebecca,

  Instagram kan zeker een meerwaarde geven in jullie communicatiemix maar - net zoals elk ander kanaal - vraagt het tijd en energie om zo'n kanaal regelmatig en op een goede manier te gebruiken. Op dit moment blijft Facebook wel een belangrijk kanaal voor interactie en conversatie, Instagram is een aanvullend kanaal en zal FB niet vervangen.

  Aansluitend bij jouw vorige vraag over communicatieplan lijkt het mij belangrijk om eerst goed na te denken over jullie communicatiedoelstellingen en -aanpak. Pas dan komt de vraag welke instrumenten je nodig hebt om die doelen te bereiken. Een communicatiekanaal is slechts een middel.

  Maw : investeer prioritair in een communicatieplan en overweeg pas nadien of Instagram een meerwaarde kan zijn, in relatie tot andere kanalen, en hoe je dit precies wilt aanpakken.

  Veel succes!

  Joost
 • foto Eric Goubin
  Er bestaat helaas niet zoiets als een kanaal 'om de jeugd te bereiken'. Uiteraard zijn er kanalen die qua bereik in principe sterker scoren bij jongeren dan bij andere doelgroepen. Maar het is niet omdat bvb TikTok en Snapchat verhoudingsgewijs wel wat jongeren bereiken, dat die daarom geneigd zouden zijn om op die kanalen gemeentelijke info te krijgen.

  Instagram kan nuttig zijn om positieve beleving en een band te creƫren bij inwoners, bezoekers en andere mensen die 'fan' zijn van je mooie gemeente. Het is een kanaal voor een 'warm' publiek: mensen met een hart voor je gemeente.
  Uit publieksonderzoek weet ik dat de stad Diest een vrij groot bereik heeft met de Instagrampagina en daarvoor van de gebruikers een hoge waardering krijgt.

  Maar in navolging van Joost: bepaal eerst met een communicatieplan wat je met communicatie wil bereiken bij welke doelgroepen, en ga pas dan over tot het ontwikkelen van daartoe geschikte kanalen. Ik kan je daarover ook dag 2 van de basisvorming van Kortom-aanbevelen (over communicatieplanning en kanaalkeuze): https://www.kortom.be/activiteit/1216/basisopleiding-overheidscommunicatie .

  Succes!

  Eric
 • foto Patrick Vandenberghe
  Stad Mortsel begon met naar de jeugd te luisteren ... en dat is eigenlijk de meest logische keuze.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.