naar top

Bewonersbrieven

Hallo collega's

Via welke kanalen communiceren jullie over wegenwerken en evenementen met hinder op het openbaar domein?
Welk verschil is er tussen wegenwerken/evenementen georganiseerd door het lokaal bestuur en wegenwerken/evenementen georganiseerd door derden?
Zijn er lokale besturen die al met goede digitale tools werken om mensen in geografisch afgebakende zone te bereiken? En wat doen jullie voor de mensen die niet digitaal bereikbaar zijn?

In Dendermonde werken we momenteel als volgt:
- Evenementen georganiseerd door het lokaal bestuur met hinder op openbaar domein: bewonersbrief betrokken straten + andere kanalen.
- Evenementen georganiseerd door derden met hinder op openbaar domein: bewonersbrief betrokken straten (ofwel zelf maken en kopie bezorgen, ofwel doen wij opmaak + kopiƫren brief en dan zelf ronddragen) + andere kanalen.
- Wegenwerken in opdracht van het lokaal bestuur: bewonersbrief betrokken straten + andere kanalen.
- Wegenwerken uitgevoerd door derden: aannemer maakt zelf bewonersbrief + wij zetten het op eigen kanalen.

Voornamelijk de bewonersbrieven voor evenementen zijn er heel wat. De meeste organisatoren maken gebruik van onze historisch gegroeide service om de brief voor hen te maken en te kopiƫren. We willen dit gaan afbouwen/digitaliseren en zijn daarom op zoek naar goede voorbeelden van andere steden en gemeenten.

Alvast bedankt!
Elke uit Dendermonde

Reacties

Reageer
 • foto Geert Weymeis
  Dag Elke

  Wij werken in Damme wat gelijklopend met jullie.
  Wat eigen evenementen en werken betreft, bezorgen wij een bewonersbrief.
  Wat evenementen van externen betreft, zetten we in de vergunning dat ze verplicht zijn om een bewonersbrief te bezorgen. Die brief moet vooraf aan de communicatiedienst worden bezorgd die mag bijsturen. In het begin is dat wat werk maar na enkele jaren hebben de meeste organistoren een op maat gemaakte template. Als de brief door de communicatiedienst is geverifieerd, mag het logo van de stad erop.

  Bij wegenwerken niet in opdracht van de stad, moet de aannemer de omgeving minstens 24 uur vooraf verwittigen. Ook dat wordt in de vergunning opgenomen.

  Als digitaal platform kan je met BE-alert weg. Daarin zit de optie om informatie van openbaar belang te verspreiden, inclusief de adressen.

  Groeten
  Geert
 • foto Lieve Jaspaert
  Dag Elke

  Wij werken in Mechelen ook ongeveer gelijklopend met Damme.
  Enkel nemen wij bij grote en/of gevoelige dossiers, niet in opdracht van de stad, toch zelf de bovenhand in de communicatie.

  zonnige groet
  benn
 • foto Elke Merckx
  Een late dank voor jullie reacties!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.