naar top

Partner en medium voor digitaal jaarverslag

Dag Kortom-leden,

Dit jaar brengen wij voor de laatste keer een jaarverslag op papier uit. We willen in 2021 de overstap maken naar een digitale versie. Ik win graag jullie advies in omtrent twee zaken:

- Welk medium/welk programma kunnen we gebruiken om onze boodschap aantrekkelijk en beknopt over te brengen? We dachten zelf aan Sway of Prezi. Kan iemand ervaringen delen?
- We werken graag samen met een externe partner voor het ontwerp en de uitwerking van ons digitaal jaarverslag. Kan iemand ons goede referenties geven? Meer details zijn zeker ook welkom (met welk medium werd gewerkt? Hoe verliep het proces? …).

Ik ben alvast benieuwd naar jullie reacties.

Groeten,

Elise Degroote
Communicatiemedewerker bij Inagro vzw

Reacties

Reageer
 • foto Thijs Snauwaert
  Dag Elise,

  Tegenwoordig ontwerpen we meer digitale jaarverslagen dan gedrukte. Dit biedt veel voordelen: niet enkel is het veel duurzamer, ook naar interactiviteit en gebruikerservaring zijn er enorm veel mogelijkheden. Er zijn wel enkele zaken waarmee rekening gehouden moet worden: idealiter wordt ook de content meer 'webgericht' geschreven. We weten uit ervaring dat de meeste bezoekers online publicaties niet helemaal doorbladeren, maar eruit pikken wat hen interesseert en dus niet chronologisch lezen. Een inhoudelijke oefening die anders is dan de klassieke aanpak.

  Hierbij enkele voorbeelden:
  • Damiaanactie jaarverslag 2018: https://adobe.ly/2XIXBzg
  • Vlir-ous jaarverslag: https://adobe.ly/3bkr72g
  • Ilep publicatie: https://adobe.ly/2RJztJc


  Als 'tool' hebben we voor de drie voorbeelden gewoon Indesign gebruikt.

  Het kan ook anders, voor een ander project hebben we een volledige webomgeving gebouwd met opties voor web-to-print. Alles elk jaar updatebaar. Een andere aanpak, maar wil een toekomstgerichte > https://rapportannuel.samusocial.be/

  Ik plan binnenkort een korte blog hierover te schrijven en zal het anders delen op dit forum. Waarschijnlijk zijn er nog mensen die met dezelfde vragen zitten.

  Groetjes,
  Thijs - http://www.josworld.org
 • foto Ulrike Hendryckx
  Beste Thijs,

  De digitale jaarverslagen via Indesign zien er heel interessant uit! Zou je weten waar er meer informatie te vinden is over een webgebaseerde opmaak in Indesign (bv. opmaak van drukknoppen en bewegende lijnen) en het online publiceren van deze jaarverslagen (het online publiceren via een Indesign / adobe link).

  Alvast bedankt!

  Ulrike Hendryckx
 • foto Thijs Snauwaert
  Er is heel wat te vinden online bvb. tutorials op Adobe en via Linda.com, maar ook YouTube is een optie. Lab9 biedt, naar wat ik weet, ook opleidingen aan. Even opgezocht: https://www.lab9.be/nl/opleiding-academy/adobe-opleidingen/adobe-indesign-cc-interactiviteit-en-publish-online
  Vermoedelijk is een goede basiskennis van Indesign een vereiste. Succes!

  Thijs.
 • foto Sonja Schreurs
  Dag Elise
  Wij zijn dit jaar ook overgeschakeld naar online-jaarverslagen. Het is wel uitgebreider nl. een verzameling van alle jaarverslagen voor 6 partners van onze provinciale dienst Milieu en Natuur. Ik heb een aparte online toepassing hiervoor laten ontwikkelen bij Sanmax . De kostprijs viel mee 4900 euro excl. btw. Het resultaat vind je op jaaroverzichtlimburg.be . Het systeem heeft nog wat kinderziektes en er zijn nog heel wat meer mogelijkheden dan wat er nu is toegepast in de jaarverslagen 2019.
  Voor mij was het ontwikkelen van deze toepassing de beste optie omdat ik naar de toekomst ook ons provinciaal tijdschrift meer online moet vertalen.
  Op de link hieronder vind je een voorbeeld van het tijdschrift zuurstof dat in dezelfde lijn ligt
  http://publicaties.provincieantwerpen.be/zuurstof1/inhoudstafel/
  Maar ik weet natuurlijk niet over welk budget je beschikt en of dit een optie is voor jou.

  Veel succes
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.