naar top

Auteursrechten op geografische naam

Beste collega's We vragen ons af of wij als gemeente mogen optreden als onze gemeentenaam wordt gebruikt voor andere dan overheids- of toeristische doelen? Ik bedoel niet de typische 'ge zijt van Zemst als ...'-facebookgroepen, maar bijvoorbeeld de groep 'Zemst Leeft!' waar vaak opmerkingen/meldingen/klachten naar het gemeentebestuur gepost worden alsof wij als gemeentebestuur die groep beheren.Maar ook bijvoorbeeld een website 'zemstonline.be' waar de handelszaken die open blijven of een gewijzigd aanbod hebben tijdens de corona-crisis op verzameld worden en uiteindelijk gevoed wordt vanuit onze website... Kunnen we tegen dergelijke gebruiken iets doen of staan we (juridisch of op een andere manier) machteloos en zijn we overgeleverd aan de goodwill van de anderen? Met vriendelijke groet Jeroen

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Jeroen
  Ik denk niet dat je als gemeentebestuur eigenaar ben of alleenrecht hebt op de naam van je gemeente. Als iemand de indruk wekt voor het gemeentebestuur te spreken, kun je die daar wel op aanspreken vind ik. Eerlijk gezegd, begrijp ik niet goed wat het probleem is. Het lijken mij nuttige toepassingen. Zowel het verzamelen van meldingen (uiteindelijk is dat het inschakelen van burgers voor kwaliteitsmanagement op jullie infrastructuur) als het informeren over handelszaken die open zijn. Wie vandaag zelfstandig is (en ik hoor daar sinds enkele maanden ook bij) heeft het niet gemakkelijk. Er ligt niet elke maand een loon voor hen klaar, dus als ze aan hun klanten duidelijk kunnen maken dat ze nog open zijn for business, is dat niet slecht. Als ik nu nog voor een gemeente zou werken, zou ik daar zelf een initiatief voor nemen. Maar als er een probleem is dat ik niet zie, hoor ik het graag.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Het hoeft geen binaire discussie te zijn ! Bekijk bv. 's het verschil tussen de logo's linksboven op https://www.valais.ch/fr/home en http://www.valais-excellence.ch/fr/pages/valais-excellence-17 ... Wat is daar aan de hand ?

  Je kunt in feite 2 VARIANTEN VAN HETZELFDE MERK DEPONEREN, nl. een INDIVIDUEEL MERK en een COLLECTIEF MERK ... zoals bv. de gemeente Nazareth dat blijkbaar deed. Enerzijds een merk van het gemeente- of stadsbestuur, anderzijds "een merk van de gemeenschap" in die gemeente of stad. Of iets dergelijks.

  Het indidvidueel merk hou je voor jezelf (bv. officieel bestemmingslogo of kwaliteitslabel dat je pas toekent na jurering) en het collectief merk laat je door de anderen gebruiken (bv. permutatie van het officieel logo dat toch duidelijk aangeeft dat het niet het officiële is, maar wel een versie die gedeeld kan worden, bv. een logo waarmee firma's kunnen aangeven dat ze bezig zijn een label te behalen, of behaalden (cf. Keurslager), of een logo van de plaatselijke handelaars dat verwijst naar het logo van de gemeente waarin die winkelzone zich bevindt, dat soort dingen).

  Met zo'n ontdubbeling zou het alleszins gemakkelijker zijn om tegen mensen te zeggen "fijn dat u meedoet, maar één detail : gelieve dit logo niet te gebruiken maar dat wel", eerder dan te moeten vragen "kunt u aub iets anders doen want wat u nu doet mag niet, ik heb ook geen alternatief dan u daarop aan te spreken" ... je kunt immers gelijk de oplossing aanbieden en breed laten delen, eerder dan dat je je onpopulair moet maken door met juridische stappen te dreigen tegenover mensen die gewoon enthousiast deel willen hebben aan je verhaal.

  Het biedt trouwens ook een interessante invalshoek op projectlogo's, niet enkel voor stadswapens en organisatielogo's ...

  Merkenrecht is een complexe materie, je neemt er het best een specialist voor in de hand. Maar bovenstaande strategie is heel simpel en heel efficiënt. Raar genoeg begeven weinig organisaties zich eraan.

  In afwachting van deponering, het juridsche traject van merkbescherming, kun je alleszins al starten met het handelen binnen zo'n visie, de cocreatie van "Het 2e Logo" / "de 2e huisstijl".
  Patrick Vandenberghe 25 .03.2020 om 18:53 Aangepast op 25 .03.2020 om 19:25
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.