naar top

Infomagazine tijdens corona

We hebben in Pelt een infomagazine op de planning staan de komende weken.
Gelukkig hadden we al wat voorbereid en hebben we genoeg content om een gebald maar boeiend nummer te maken. Ideaal in tijden van verveling.
Alleen wringt het ergens om daarvoor verdelers op pad te sturen. Je kan erover discussiëren of dat essentieel is.
Nog iemand die hiermee zit?

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  De post blijft werken. Dit lijkt me in deze categorie te vallen. Informatie, ook op papier, blijft belangrijk.
 • foto Koen Wellens
  Voor ons pas in mei aan de orde, maar ook al aan het nadenken over aanpak. Eventueel een digitale versie maken en inzetten op digitale verspreiding. Is allicht veiliger :)
 • foto Ilse Chamon
  Hallo, wij bedelen eind maart. Vandaag beslist om het nummer (dat klaar was voor druk) te schrappen. Er komt een corona-special in de plaats. Op die manier bereiken we ook onze vele senioren.
 • foto Annebeth Boudry
  Akkoord met wat Ilse zegt. Met een infomagazine bereik je wel een brede groep mensen. Het blijft een favoriet kanaal voor inwoners. En het is een prima medium om zaken te kaderen, uit te leggen.

  @Ilse is het een idee om Inhoudstabel van de Coronaspecial te delen met Pelt?
 • foto Nele Anthoons
  ook wij in Ninove proberen tijd te vinden om ins infoblad (dat maandag in druk gaat) nog een corona-twist te geven. We focussen op algemene richtlijnen (blijf binnen, hou afstand,...) en focussen ook op solidariteitsinitiatieven. We hebben geen tijd meer om 20 pagina's over alleen maar corona te schrijven, maar tips voor de inhoud zijn altijd welkom!
 • foto Kathleen Achten
  Goedemorgen

  Wij zijn de mogelijkheden aan het bekijken (contractueel) om ons volgend magazine te laten wegvallen. De inhoud valt één voor één weg (evenementen, geen fotomateriaal, ...). En daarnaast vond het bestuur het een gekke keuze om happy-happy-news te verspreiden in deze tijden. Vandaar de keuze om een editie over te slaan.

  Ik vind het een goed idee om in de plaats een corona-editie te voorzien. De bedenking die wij daarbij maakten: veel info is vluchtig en verandert continu. En inderdaad de bedeling...

  Groetjes
  Kathleen, gemeente Zonhoven
 • foto Lieven De Bosscher
  Ook wij moeten eind volgende week beslissen over (de inhoud van) ons infoblad. @Ilse: kan je eventueel ook met ons even de inhoudstafel delen? Alvast bedankt!
 • foto Gretel Kerkhofs
  Misschien moet je de verdelers de keuze geven? Ik werk als vrijwilliger voor een ouderraad in Hasselt en we kregen zonet de vraag van de stad of we het infoblad nog willen ronddelen, eind april. Voorlopig is het antwoord nog 'ja'. Als communicatiedeskundige ben ik ook de mening toegedaan dat je als lokale overheid informatie verschaft aan de burger en dat dit infomagazine daartoe bijdraagt. Inzetten op digitaal is natuurlijk een alternatief, maar zeker niet volwaardig. Oudere inwoners, allochtone inwoners, kansarmen, ... beschikken niet allemaal over een digitale drager, laat staan dat ze geregistreerd zijn met hun e-mailadres bij de stad of gemeenten... Dus een gedrukt exemplaar in de brievenbus gaan heel veel mensen toch nog appreciëren!
 • foto Anneleen Vandenbempt
  Wij hebben maandag ons magazine voor april in druk gestoken, met een aangepaste activiteitenkalender en een mini artikel op onze nieuwspagina. We moeten nu beslissen wat we gaan doen met ons nummer van mei, dus interessant om volgen hier!
 • foto Annebeth Boudry
  Collega's, is het geen idee om online (Google doc waarin mensen kunnen samenwerken) een inhoudstabel / ideeën voor content te delen voor een Corona-editie van het infomagazine?
 • foto Jef Versmissen
  We hebben onze editie van april geschrapt en vervangen door een nieuwsbrief/bewonersbrief met enkel info over corona. Normaal komen we maandelijks uit, maar we verwachten een dergelijke nieuwsbrief nog minstens eenmaal extra te verspreiden de volgende weken. We geven dezelfde info als onze digitale updates, maar proberen zo ook de niet-digitale mens te bereiken.
 • foto Bernie De Vuyst
  Ik ben momenteel bezig met de proefdrukken van het infoblad (verschijnt 1 april). Geen ideaal moment in drukke tijden als éénmansdienst met nog andere taken ;-)
  Uiteraard staat corona centraal ... (2 van de 12 blz.). De rest zijn veelal algemene zaken: premies, geplande werken begraafplaatsen, erfgoedverhaal, wegenwerken etc.

  In de artikels over corona focussen we op infobronnen (websites, officiële telefoonnummers), de beschermingsmaatregelen (handen wassen, thuis blijven als je ziek bent ...) en de maatregelen die het bestuur al genomen heeft tot en met 19 april (sluiting bib, gemeentelijke gebouwen, enkel nog op afspraak voor dringende zaken e.d.).
  Voor updates verwijzen we naar de officiële infobronnen. We houden het dus vrij algemeen, want niemand kan de updates voorspellen.
 • foto Sandra Weekers
  Collega's, wij stellen de volgende editie van onze stadskrant uit. We maken er ook geen coronakrant van. Maatregelen volgen mekaar te snel op. Info zou al achterhaald zijn voor de stadskrant in de bus valt. We hebben wel een nieuwsbrief (1 A4 recto verso) met algemene info naar alle inwoners gestuurd.Nuttig om alle burgers die de sociale media niet kunnen volgen toch van de basisprincipes op de hoogte te brengen.
 • foto Sofie Nelen
  Onze 'Info Wijnegem' komt een paar dagen later uit dan gewoonlijk, maar is nu in opmaak.

  De artikels die nog relevant zijn en overblijven (standaard mededelingen over geplande werken etc.) worden gepubliceerd.

  Geen coronamaatregelen, dat gaat te snel. Maar wel de algemene hygiëne-voorschriften en afstandsregel en daarnaast ook tips om te blijven bewegen thuis, om eventuele sombere gedachten tegen te gaan en dingen die je voor elkaar kan doen (aanmelden op vlaanderenvrijwilligt.be bijvoorbeeld).

  Iets tussen een infomagazine en bewonersbrief dus!
  Sofie Nelen 19 .03.2020 om 14:06 Aangepast op 19 .03.2020 om 14:07
 • foto Marilyne Volckaert
  Ons infomagazine verschijnt in mei. Tot nu toe laten we het wel gewoon verschijnen, gezien we wel veel relevante info hebben, los van corona. Onze kalender is natuurlijk wel iets wat mogelijk snel achterhaald kan zijn. We plaatsen er wel bij dat de info behoudens nieuwe coronamaatregelen is. Marilyne, gemeente Moorslede
 • foto Nadia Gijsemans
  Ons infomagazine "Tremelo troef!" hebben we voorlopig uitgesteld tot na de paasvakantie.

  We bekijken met onze sociale dienst om een flyer/bewonersbrief te verdelen. Een aantal collega's die nu bijna technisch werkloos zijn, kunnen helpen bij de verdeling.

  Daarin zullen we o.a. communiceren over een platform (nu in opstart) voor het matchen van hulpvragen en -aanbod (naar het voorbeeld van "Leuven helpt").

  Ik zou het zeker interessant vinden om de inhoud van jullie corona-edities te bekijken.
 • foto Tom De Smet
  Ons magazine (Waregem) komt uit op 6 april. Zeer vervelende datum want net achter de (voorlopige maar zeer onwaarschijnlijke) einddatum. We publiceren grotendeels zoals gepland, maar wel op elke pagina eenzelfde verwijzing dat 'alles met een datum onder voorbehoud is'. De niet tijdsgebonden zaken bieden de inwoners dan toch nog wat verstrooiing.
 • foto Frederik Jaques
  Het gemeentelijk infoblad van Kortemark kreeg maandag goed voor druk. Normaal 40 pagina's, nu uiteindelijk 4 minder geworden. Er staan ook tijdloze human interestverhalen in (bijv. interview met lokale pleegouder) en we gingen er toen nog hoopvol van uit dat vanaf midden april activiteiten misschien toch nog zouden kunnen plaatsvinden. Uiteraard geduid dat alles onder voorbehoud is.

  Het is inderdaad moeilijk om correct te communiceren rond corona, gezien alles zo snel wijzigt. In een buurgemeente bedeelden ze huis aan huis brieven, die tegen de volgende ochtend alweer achterhaald waren...

  Op zich vind ik het niet slecht om de mensen eens wat verstrooiing te geven. Eens iets anders dan corona. Waren we niet zo dicht tegen de deadline geweest, dan had ik nog zaken bedacht waar de lezer zich wat mee kon bezighouden: een kruiswoordraadsel op Kortemarkse maat, een minikwisje waarbij je de antwoorden moet vinden in de verschillende artikels... Mensen hebben nu echt wel tijd om het grondig door te nemen.

  Aan iedereen veel doorzettingsvermogen toegewenst, het zijn drukke maar boeiende tijden!
 • foto Sara Mertens
  In Haacht denken we na over een 'alternatief' magazine, bijvoorbeeld
  - algemene, tijdloze richtlijnen en hygiëne
  - corona-vrijwilligers in de kijker (waar we normaal één vrijwilliger interviewen)
  - nominatie van de leerkracht met de origineelste taak
  - hardwerkende handelaars in de kijker (al weet ik niet of die nu zitten te wachten om geïnterviewd te worden, maar positieve aandacht zullen ze maar al te graag krijgen)
  - een bedankt-pagina (mensen kunnen vooraf een berichtje insturen voor iemand die ze willen bedanken voor …)

  Dit nieuws zou aangevuld kunnen worden met artikels die los staan van corona en data.
  Volgens de huidige planning maak ik het magazine op tegen 10 april en valt het in de brievenbussen tussen 27 en 30 april.

  Ik weet niet hoe haalbaar mijn wilde ideeën zijn, want communicatie is een eenpersoonsdienst. Zijn er collega's die ongeveer gelijktijdig publiceren en willen uitwisselen?
 • foto Geertrui Bogaert
  Sinds dit jaar maken wij in Evergem 4 magazines per jaar en een tweewekelijkse infokrant met nieuws en activiteiten. Het zomermagazine verschijnt in juni, de deadline voor de teksten is 13 mei. We hebben beslist om deze editie te schrappen.

  De laatste nieuwskrant hebben we op de valreep (deadline drukwerk) nog gehalveerd. De kalender werd volledig geschrapt. Recto = Coronanieuws en verso = enkele berichten over wegenwerken en nieuwe dienstverlening. De nieuwskrant maken we zelf, het magazine gaat via een layoutbureau.

  Toen de krant in de bus viel, was de info helaas al achterhaald.
  De volgende krant wordt een 'Warme krant' (recto/verso) met initiatieven van en met vrijwilligers tijdens de coronacrisis: Boodschappendienst, Boeken aan huis, zorg dragen voor elkaar, online vertelmomentje, horecazaken die maaltijden leveren/afhalen, het venster van Evergem (foto's vanuit je raam), ...

  Veel succes allemaal!
  Geertrui Bogaert 21 .03.2020 om 17:47 Aangepast op 21 .03.2020 om 17:52
 • foto Veronique Van der Meynsbrugge
  In Boortmeerbeek denken we ook aan een 'alternatieve' nieuwsbrief-magazine. Een soort Corona-special zeg maar. Onze nieuwsbrief valt normaal gezien 1 keer per maand in de bus, dus we moeten hier redelijk snel schakelen. Dus niet echt een infomagazine, maar ietsje meer dan een bewonersbrief. Ik ben er alleen nog niet uit wat er dan specifiek in MOET en of tegen dat de nieuwsbrief in de bussen valt de info niet achterhaald zal zijn. Langs de andere kant is het inderdaad een mooi medium om de digitaal minder sterke burger te informeren.
  @Haacht: wij dachten qua inhoud aan de info die jullie via jullie digitale nieuwsbrief hebben verzonden:
  - nuttige telefoonnummers
  - 'openingsuren' GH, OCMW en dienstencentra
  - specifieke maatregelen voor de gemeente ( de paas en zomerkampen, school, BKO,..)
  - vrijwilligersinitiatieven
  - algemene richtlijnen, hygiëne
  Voor de updates inderdaad te verwijzen naar de FOD …
  Ik vind het inderdaad geen slecht idee om ideetjes qua inhoud of vb van nieuwsbrief te delen.
  En voor de rest, succes aan iedereen, we kunnen er allemaal wel iets uit leren.
  Groeten,
  Veronique - Gemeente Boortmeerbeek
 • foto Ann Van Hooydonck
  Een overzicht van wat jullie in een volgende editie zouden opnemen zou fanstastisch zijn @AnnebethBoudry
 • foto Annebeth Boudry
  Hey iedereen,

  wie wil/kan: het zou heel tof zijn mocht je jouw ideeën voor een infomagazine in coronatijden posten in dit open document.

  https://docs.google.com/document/d/1wKjm5u9b1SKAEr3lhUdQMHIM7N242tADxm8hi29Tsro/edit?usp=sharing

  Als het niet lukt, of je hebt vragen, mail of bel me gerust (annebeth@kortom.be of 0495 84 20 49).

  Je kan ook inspiratie opdoen uit de speciale corona-special van Koksijde (op 1 dag ontwikkeld). Merci, collega's van Koksijde hiervoor!
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Joost Vandenabeele
  Wij merken dat veel van de communicatiediensten de aprileditie van hun infoblad schrappen.

  Misschien is deze coronacrisis echter een unieke gelegenheid om dit blad extra aandacht te geven.
  Het is net nu dat de verveelde inwoner snakt naar afleiding en kan er een communitygevoel groeien. Men leert jullie blad kennen of appreciëren.

  Zoem eens in op mooie initiatieven die er gegroeid zijn door de crisis, bv vrijwilligerswerk
  Laat je lezer eens enkele verborgen pareltjes kennen binnen je gemeente met de hulp van archiefdienst, erfgoed, toerisme of natuur.

  Er zijn ondertussen toch tal van tips om gezond door deze crisis te raken of adressen om hulp te vinden.

  Heeft de bibliotheek geen initiatieven genomen om de lezers te bereiken.
  Bvb afhaaldienst

  En zo zal er toch tal van interessante info te vinden zijn.

  bpost garandeert nog steeds bedeling, zij gaan alvast voor jullie op pad.

  Hou het allen gezond !!
 • foto Lisbet Claes
  Dag Joost, bedankt voor de input! Wij voorzien dit voor een volgende editie, hangt natuurlijk van de gangbare maatregelen af op dat moment. Bij de vorige editie was dat niet meer haalbaar.
 • foto Philip Bouchet
  In Ham is het aprilnummer wel verschenen. Dit viel afgelopen week in de brievenbus. Wij hielden zoveel mogelijk rekening met de coronamaatregelen (op zo lang mogelijke termijn). Toch was nog heel wat info intussen achterhaald. Wij hebben daarom deze week een extra nieuwsflash rond corona uitgebracht (zie bijlage). Deze bedelen we dit weekend zelf met heel wat collega's. Het mei-nummer is wel geschrapt. Deze editie moest in ons geval op 20 april in druk. Maar dan is deze crisis allicht niet voorbij en zijn projecten niet ineens terug opgestart. Ook heel wat vaste rubrieken bleven leeg. Wie weet volgt er tussentijds wel opnieuw een beknopte nieuwsflash.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Wendy Potters
  Goedemorgen, het infomagazine van april hebben wij gewoon laten verschijnen, met gevolg dat er natuurlijk veel activiteiten instonden die niet meer doorgaan. Maar nu zitten we met dezelfde vraag voor het infomagazine van mei. We hebben de goed voor druk al een week opgeschoven, zodat ik pas op 27 april goed voor druk moet geven, maar de maatregelen lopen tot 19 april en kunnen nog verlengd worden naar 3 mei en nog langer. Hoe doen jullie dat dan met activiteiten die in mei gepland zouden zijn, en waar we dus nu nog geen beslissing over kunnen nemen? Bedankt voor de hulp!
 • foto Els Verbeke
  Onze volgende infokrant verschijnt normaal eind april en gaat al op 16 april in druk. We overwegen hierin geen activiteitenkalender op te nemen, enkel tijdloos nieuws. Daarnaast willen we kort op de bal spelen met bewonersbrieven. De eerste is klaar en voeg ik hier toe als bijlage. We kozen voor ongeveer dezelfde opmaak als onze gewone infokrant, voor de herkenbaarheid.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Annebeth Boudry
  Dag iedereen,

  Houthulst, Koksijde, Sint-Gillis-Waas en Dendermonde hebben hun speciale corona-editie van hun magazine gedeeld. Die vind je hier: https://www.kortom.be/corona
 • foto Yves Deckmyn
  Dag collega’s, in Gent verschijnt elke maand een Stadsmagazine. Dat van april, dat eind maart in de bussen zou vallen, hebben we niet laten verschijnen, vooral omdat de toon van wat we toen gemaakt hadden vloekte met de heersende sfeer. Het magazine van mei verschijnt wel, eind april. We brengen een mix van coronaverhalen en gewoon nieuws. Rode draad is dat het allemaal wat tijdloos moet zijn, gezien we nauwelijks weten hoe de wereld er volgende week uitziet. Normaal hebben we drie agendapagina’s. Die laten we vallen, ook al is nog niet alles in mei officieel gecancelled. In de plaats brengen we een pagina met digi-activiteiten (online sportlessen of theatervoorstellingen, allerlei digi-initiatieven in de musea…), en verwijzen we voor meer naar http://www.uitingent.be. De corona-items zijn vooral ‘heldenverhalen’, over mensen die zich extra getoond hebben de laatste weken (thema’s: onderwijs, ouderenzorg, politie, voedselbedeling, communicatie…), ervaringen met het platform Gent Helpt, opvoedingstips in dit soort tijden… Die wisselen we af met niet echt tijdsgebonden reportages over wilde dieren in de stad, G-sport, de roeigeschiedenis van Gent… dingen die mensen al eens graag lezen als ze corona-moe zijn zeg maar :-) Juni wordt nog een uitdaging, gezien we nog helemaal niet weten wat de maatregelen dan zullen zijn. Sowieso mikken we opnieuw op een mix. Succes allemaal!
 • foto Kora-Li Melis
  Dag collega's, het infoblad van Retie viel eind februari in de bus, helaas was heel wat van deze informatie ook al snel gedateerd. De editie van mei/juni moeten we volgende week aanleveren en ook hier zitten we een beetje in de knoop met de inhoud ervan. Terugblik op voorbije evenementen kan moeilijk, zaken waar een datum aan vasthangt zijn onder voorbehoud, evenementenkalender is al helemaal een vraagteken ... In de plaats daarvan hebben we een oproep gelanceerd om foto's te bezorgen van hoe mensen zich 'in hun kot' bezighouden tijdens deze periode. We geven inwoners ook een 'blik achter de schermen', waarbij medewerkers tijdelijk alternatieve taken krijgen toegewezen (zaalwachters, poetshulpen ...).

  Vandaag en morgen bedelen onze zaalwachters een extra folder (4 pagina's, deze kan je hieronder downloaden) rond corona. Tot nu toe hadden we ons alleen nog maar op online communicatie gefocust, aangezien het als eenmansdienst al moeilijk genoeg was om online alle info up-to-date te houden.
  Deze extra coronafolder hebben we uitgebracht omdat we vonden dat we er niet van mogen uitgaan dat iedereen digitaal mee is en omdat sommige inwoners door de veelheid aan informatie die ze dagelijks krijgen via nieuws etc. de basis wel eens kunnen missen.
  Voor deze 'coronafolder' hebben we de algemene maatregelen opgesomd met daarbij de boodschap dat deze voorlopig tot en met 19 april geldig zijn, contactgegevens en nuttige websites, professionele hulpverlening ... Ook hebben we hier onze lokale initiatieven in de kijker gezet (aangepaste dienstverlening, vrijwilligersplatform, koop lokaal ...).
  Gelukkig kon onze vaste drukker hier onmiddellijk ruimte voor vrijmaken (opmaak en druk) en hebben we de folder op een werkdag helemaal rond gekregen. Onze zaalwachters zijn momenteel bezig met deze folders in alle Retiese brievenbussen te krijgen.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Isabelle Geudens
  Hallo collega's, eindelijk tijd gevonden om de Kortom-website eens nader te bekijken! Wij hebben vorige week ook nog een extra corona-nieuwsbrief verdeeld (met eigen medewerkers zodat we tijdelijke werkloosheid zo veel mogelijk kunnen vermijden). Het infoblad van maart konden we nog te weinig aanpassen, buiten het bekendmaken van de officiële kanalen. De extra editie werd zeer goed onthaald, dus een tweede corona-editie van het infoblad volgt zeker nog.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.