naar top

Communicatie over coronavirus

Goedemorgen collega,

Kan jij me antwoorden op (een van) deze twee vragen?

1. Op welke bronnen baseer jij je om aan de inwoners en het personeel te communiceren over de aanbevelingen en maatregelen? Ga je actief op zoek of wacht je de info van je burgemeester af? Krijg jij de persberichten van de FOD en zo ja, hoe kan je je hiervoor inschrijven?

2. Als er op jullie website veel informatie staat, wil je me dan de link eens bezorgen?

Bedankt voor de tips!
Groetjes uit Nazareth, Els.

Reacties

Reageer
 • foto Kathleen Achten
  Hallo Els
  Goedemorgen

  Wij hebben sinds kort tweemaal per week een overleg met betrokken personen (ook preventieadviseur, burgemeester en algemeen directeur zijn hierbij aanwezig) om maatregelen rond corona te bespreken. Van daaruit kunnen we dan specifiek en doelgericht communiceren (vb. annulatie evenementen).
  Daarnaast communiceren wij algemeen, steeds vanuit en verwijzend naar de officiële website: http://www.info-coronavirus.be.
  Ook duidelijke afstemming met de preventieadviseur probeer ik te bewaken.
  Wij posten op Facebook, de website (nieuwsberichten), doen interne mail, adviseren organisatoren vanuit de toeristische dienst en hebben contacten met scholen betreffende schoolvoorstellingen vanuit vrije tijd.

  Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

  Succes
  Groetjes
  Kathleen, gemeente Zonhoven
 • foto Elke Merckx
  Hallo Els

  In Dendermonde baseren we ons ook op http://www.info-coronavirus.be. Op http://www.zorg-en-gezondheid.be/ vind je ook heel wat interessante info voor de verschillende doelgroepen (wzc, zorg). Er zijn ook nieuwsbrieven van het Agentschap Onderwijs (die terechtkomen bij onze dienst onderwijs), omzendbrieven van de gouverneur ... (lees: puzzelwerk)

  Wij zitten regelmatig samen met de veiligheidscel om de risico's te bespreken. Onze externe communicatie via website vind je via http://www.dendermonde.be/coronavirus. We communiceerden eerder ook al over de eerste besmette inwoner en een vermoeden van besmetting in een lagere school. Deze info versturen we ook als persbericht en plaatsen we op FB.

  We hebben ook naar de verschillende doelgroepen (onderwijs, wzc, gaw, ldc) brieven gestuurd met de maatregelen die we nemen in Dendermonde (de maatregelen van de federale overheid met lokale vertaling). Bv. ldc's sluiten, maar er is alternatief voor gebruikers die normaal in het restaurant komen eten.

  Intern hebben wij op ons intranet richtlijnen voor personeel (algemeen, telewerken, vergaderingen). We zijn ook bezig aan een FAQ-lijst. Straks zijn er ook infomomenten voor leidinggevenden (wat met medewerkers die 'technisch werkloos' zijn) en voor medewerkers die heel wat vragen krijgen van inwoners.

  Hopelijk kan je hier iets mee!
  Veel succes!
  Elke, stad Dendermonde
 • foto Els Verbeke
  Dank je voor deze heel interessante tips! De referentiewebsite vermeldt volgens mij niet de (nieuwe) aanbevelingen: klopt dat?
 • foto Elke Merckx
  Dat klopt! :(
 • foto Pieter Plas
  Dag Els,
  De informatie die we bij de VVSG hebben/binnenkrijgen, bundelen we hier: https://www.vvsg.be/kennisitem/vvsg/coronavirus-actuele-informatie-en-richtlijnen
  Groeten,
  Pieter
 • foto Benedikte Van Eeghem
  Dag Els

  Voor de communicatie baseren we ons in de eerste plaats op de richtlijnen van het Agentschap Zorg & Gezondheid, aangezien wij met het OCMW onder Welzijn (Vlaanderen) vallen. Die info stroomt vlot door via onze directies en het bestuur.

  https://www.zorg-en-gezondheid.be/uitbraak-coronavirus-covid-19

  Zie ook Sciensano:

  https://epidemio.wiv-isp.be/ID/Pages/2019-nCoV.aspx

  Wij hebben nu wekelijks overleg met de preventiedienst. De communicatie splitsen we op in de interne stroom (algemene richtlijnen en info voor personeel, specifiek gedetailleerde info voor mensen die in de WZC's werken) en de externe stroom (briefing voor klanten, familie van WZC-bewoners, zeg maar: 'alle potentiële stakeholders in Brugge'.)

  Alle Facebookpagina's van onze voorzieningen worden simultaan geüpdatet met de laatste info. Vragen worden zo snel mogelijk via de bijhorende chatboxen beantwoord, er is een nummer waar mensen met vragen terecht kunnen.
 • foto Els Verbeke
  Super! Bedankt allemaal en succes met de verdere opvolging.
 • foto Els Verbeke
  Intussen hebben we deze webpagina gemaakt: http://www.nazareth.be/corona.
 • foto Cathérine Lamaire
  zie https://www.ieper.be/ Info komt binnen via nieuwsbrief van BE-Alert (BE-Alert: Coronavirus – algemene informatie) en Zorg en Gezondheid
  Cathérine Lamaire 13 .03.2020 om 09:57 Aangepast op 13 .03.2020 om 09:59
 • foto Els Verbeke
  Wij hebben net de affiche "Wat blijft open" op A3 geprint om in de gemeente uit te hangen. Gebaseerd op affiche van het crisiscentrum, enkel voor de markt en de bib aangepast aan de situatie in Nazareth. Zie bijlage.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Christoph Neus
  Dag collega's

  In Zele maakten we meteen een aparte pagina aan (https://www.zele.be/coronavirus), die we steeds updaten naar aanleiding van nieuwe informatie die we via FOD binnenkrijgen. We lanceerden ook een oproep waarbij inwoners via Whatsapp op de hoogte worden gebracht wanneer er nieuwe maatregelen van kracht zijn. Ook werden er doelgroepspecifieke (middenstand & horeca, onderwijs, clubs & verenigingen,...) e-mails verstuurd met de specifieke richtlijnen voor hun domein. Deze week wordt er een huis-aan-huis bedeling georganiseerd met de jeugdverenigingen om ook de inwoners die niet beschikken over computer of smartphone te bereiken.

  Alvast bedankt voor de tips die ik hier heb gevonden en veel succes aan collega's tijdens deze tijden!
 • foto Kim Reynders
  @christophe Neus, kan je me jullie huis-aan-huis over corona delen? denk dat we ook hetzelfde gaan doen in Laakdal. Of zijn er nog andere gemeenten die al iets klaar hebben? Wij dachten daar in op te nemen: promo voor online dienstverlening (+ verduidelijking dienstverlening op afspraak/oproep enkel urgente zaken), Diensten bib (reserveren via mail, leggen boeken klaar in de bringme of starten met pop-upvoor ophaling), Opschorsing alle activiteiten & LDC, Tips voor vrijwilligers – tips voor veilige ‘hulp’, Verwijzing naar website met info over corona & updates faq
  Het idee is nog aan het groeien dus alle tips welkom.
  Andere?
 • foto Patricia Meulemans
  Hierbij vind je onze brief die vandaag in alle (7.100) brievenbussen van Ravels werd bedeeld (door de badmeesters, poetsvrouwen en technisch personeel). De brief is echter alweer een tikkeltje achterhaald omdat de recyclageparken vanaf deze middag gesloten zijn. In de brief vermelden we wel dat voor de meest actuele informatie de website en sociale media in de gaten gehouden moet worden.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
  Patricia Meulemans 17 .03.2020 om 14:17 Aangepast op 17 .03.2020 om 14:25
 • foto Annebeth Boudry
  Collega's, alle nieuwe communicatiemateriaal post ik ook op deze samenvattende pagina: https://www.kortom.be/kennis/9263/dossier-crisiscommunicatie

  Samen sterk!
 • foto Lotte Blommaerts
  Wij hebben ook een filmpje gemaakt waarin onze burgemeester meer uitleg geeft. Dat werd gisteren op onze Facebook- en YouTubepagina's geplaatst (https://www.facebook.com/lokaalbestuurbeerse/videos/2863278520385145/).
 • foto Karin Verlinden
  Ook in Keerbergen hebben we een bewonersbrief in alle brievenbussen gedropt. De brief was wel al opgemaakt voor de verstrengde maatregelen, maar blijft wel correcte info. Hij is gisterenochtend door de medewerkers van technische en groendienst rondgebracht in de gemeente.

  Belangrijkste boodschap in de brief is naar mensen die niemand hebben om boodschappen voor zich te doen. Zij kunnen beroep doen op de sociale dienst.

  Daarnaast een extra oproep uiteraard om te gehoorzamen aan de social distancing maatregelen en het hamsteren mee tegen te gaan.

  Sterkte aan alle collega's en jullie naasten!!
  #samentegencorona
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Gretel Kerkhofs
  Wat kan helpen is dat je je registreert op BE-Alert.be, en dan krijg je alle nieuwe federale berichten ivm maatregelen rond Corona rechtstreeks toegestuurd. Die mails kun je dan delen met de inwoners. Je kan via de mediakanalen van je gemeenten ook bewoners oproepen zich te registreren, zij krijgen die info dan ook (als ze hun e-mailadres opgeven). AANRADER!
  Wat interne communicatie betreft, hebben wij op ons Extranet, op de homepage, een 'nieuwsblok' Corona aangemaakt waar we alle interne afspraken en maatregelen verzamelen. Meer bepaald voor onze operationele medewerkers (brandweer en ziekenwagen) is dit heel handig. Dat Extranet is voor hen ook op verplaatsing raadpleegbaar, hier kunnen ze bv. de procedure 'hoe een mogelijke Covid-19 patiënt vervoeren' raadplegen vanuit ziekenwagen of op de plek van de interventie. Ook voor de vele vrijwilligers en nu ook vaste medewerkers in dienst, die thuiswerken, is het handig om alle info op één plek terug te vinden zonder te moeten 'inbellen' via vpn-verbinding. Beveiliging verloopt via inlogsysteem.
 • foto Philip Bouchet
  Wij verwijzen ook steeds in de eerste plaats door naar http://www.info-coronavirus.be.
  Daarnaast werden in Ham heel wat eigen kanalen en initiatieven op poten gezet:
  - http://www.ham.be/corona met daarnaast heel wat verwante nieuwsberichten.
  - Updates via onze gemeentelijke facebookpagina
  - Digitale nieuwsbrief
  - Bijlage in ons infoblad van april
  - Extra nieuwsbrief rond corona (zie topic infobladen)
  - Promo lokale economie via http://www.ham.be/kooplokaal
  - http://www.ham.be/hamhelpt
  - En tot slot een facebook live die onze burgemeester deze week deed en die hij waarschijnlijk nog wel zal herhalen.

  Drukke maar boeiende tijden. Hou jullie goed!
 • foto Anja De Wolf
  Wie heeft dé tip om signalisatie aan te brengen op dolomietpaden?
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.