naar top

Gebruikt foto van facebook in krantenartikel over andere organisatie

Een journalist van Het Nieuwsblad gebruikt in een artikel over de maaltijden in de wzc van het OCMW Gent een foto van bewoners van ons woonzorgcentrum Populierenhof (deel van Zorgpunt Waasland). Wellicht heeft hij de foto van onze facebookpagina geplukt. Mag dat zomaar?

Graag jullie mening.

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Lieve ... Neen, uiteraard mag dat niet. En een journalist zou dat moeten weten. Ik heb eens gekeken op de site van het Nieuwsblad en als het om die foto gaat, staat er zelfs een naam van een fotograaf onder. Die is dan wellicht ook nog betaald voor die foto, terwijl hij die niet gemaakt heeft. De Raad voor de Journalistiek kan dit als klacht behandelen. Je kunt ook schadevergoeding vragen ... hangt er allemaal een beetje van af hoe hard je dit wil spelen. Maar deontologisch is het helemaal fout, tegenover de échte fotograaf en ook tegenover de mensen op de foto.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Een eerste vraag is wie nàm de foto en wat was uw overeenkomst met die fotograaf. Kreeg u werkelijk alle rechten via uw overeenkomst, of behield de fotograaf zich het recht voor foto's elders een tweede leven te geven? Een al even belangrijke vraag is echter : mocht u zomaar die foto op Facebook plaatsen van die mensen ? Want een foto die ù nam of liet nemen in een "indoor setting" valt onder het portretrecht ... stonden zij dat af ? Vervolgens is er het feit dat wie foto's uploadt naar Facebook ook rechten weggeeft - alwéér lastige kleine letters, maar ermee omgaan hoort wel bij het verantwoord beheer van een Facebookpagina.
  Patrick Vandenberghe 3 .12.2019 om 20:55 Aangepast op 3 .12.2019 om 20:57
 • foto Lieve Van De Pontseele
  Dag Patrick, de foto is genomen door een medewerker van ons woonzorgcentrum met toestemming van onze bewoners voor onze fb-pagina. De journalist/fotograaf heeft die daar 'afgeplukt' en dan inderdaad - zoals Marc hierboven ook zegt - zelfs nog zijn naam als fotograaf aan toegevoegd terwijl hij helemaal de fotograaf niet is.
 • foto Jon Bogaert
  Aangezien ik zelf als journalist heb gewerkt, heb ik al vaak gezien dat journalisten 'per ongeluk' hun naam onder een verkregen foto zetten. Al dan niet van Facebook gehaald, of uit een officieel persbericht geplukt. Een journalist verdient meestal (peanuts) per gedrukt letter, en dan nog een kleine extra voor een foto. Ik verdedig deze praktijk absoluut niet - want ik was/ben er zelf stevig tegen - maar snap wel dat de journalist probeert een extra centje uit te halen. Dat gebeurt trouwens niet alleen in de regiojournalistiek, ook in de vakpers waar ik momenteel eindredactie doe kom ik het vaak tegen.

  In Brasschaat schrijven we de journalist rechtstreeks aan met de beleefde vraag dat niet meer te doen. Plus in elk persbericht met foto staat de vraag om onder de foto 'gemeente Brasschaat' te zetten.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Goede suggestie van Jon! Dus wat hebben jullie uiteindelijk gedaan Lieve, dat benieuwt ons nu wel dacht ik zo.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.