naar top

E-mailhandtekening: benaming gemeente en disclaimer

Dag iedereen!

Hoe benoemen jullie jullie gemeente in jullie digitale handtekeningen na de integratie OCMW-gemeente? Is dit simpelweg de naam van jullie gemeente (bv. 'Merelbeke' in plaats van voordien 'gemeentebestuur Merelbeke') of is het iets uitgebreider (bv. 'lokaal bestuur Merelbeke')?

En wat zetten jullie in jullie disclaimer? Onze DPO heeft al laten weten dat een disclaimer niet verplicht is, maar er zou er toch één moeten instaan. Dus dan liefst één die zo kort en krachtig mogelijk is. Na opzoeking hier heb ik al gezien dat de stad Damme de volgende disclaimer gebruikt:

Dit bericht is vertrouwelijk. Ontvangt u het per vergissing, dan is doorsturen, kopiëren of publiceren uitdrukkelijk verboden. Verwittig de afzender en verwijder het bericht.

Wie heeft ook zo'n korte disclaimer, of een variant daarop?

Alvast bedankt!

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Lisbet
  In onze handtekening staat "Gemeente & OCMW Zwijndrecht". Dat is duidelijk. We hebben er bewust voor gekozen om die formulering te hanteren omdat die integratie van gemeente en OCMW eigenlijk alleen in onze communicatie bestaat. Het zijn nog steeds twee afzonderlijke organisaties met rechtspersoonlijkheid en in de perceptie van de meeste burgers bestaat het OCMW nog steeds. Op deze manier maken we het samenwerken van beide op een herkenbare manier duidelijk.
  Er is geen enkele regelgeving die zegt dat een disclaimer moet. Het heeft ook weinig zin. Alsof het vaak zou gebeuren dat mensen mails per vergissing ontvangen. Doorsturen, kopiëren of publiceren is eigenlijk sowieso verboden als de mail vertrouwellijk is. Onder brieven zet je ook geen disclaimer toch?

  Beste groeten
  Marc
 • foto Geert Weymeis
  Voor ons staat de disclaimer er vooral om aan de onbedoelde ontvanger te vragen ons te verwittigen en er hem nog eens expliciet op te wijzen dat hij het bericht niet mag publiceren op sociale media. ;-)
 • foto Lisbet Claes
  Dag Marc, bedankt voor je antwoord! Ik ben er ook voorstander van om geen disclaimer te gebruiken, maar hier intern gaat de voorkeur toch uit naar een (kortere) disclaimer. Daarom vind ik het voorbeeld van jullie, Geert, wel een aanrader.
 • foto Bart Van de Laar
  Dag Lisbet
  Wij kozen voor 'Lokaal bestuur Tielt-Winge' in navolging van het decreet.
  We verwijzen naar pagina's op onze website om het kort te houden: 'Lees onze e-maildisclaimer en privacyverklaring'.
  Groet, Bart
 • foto Lisbet Claes
  Bedankt voor de feedback, Bart!
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.