naar top

Deel je de perslijst van de gemeente met buitenstaanders?

Delen jullie de perslijst van de gemeente vlotjes met buitenstaanders die daarnaar vragen? Als een natuurorganisatie, voetbalvereniging of muziekacademie vraagt naar de perscontacten van de gemeente, delen jullie dan zonder verpinken?

Ik ben jarenlang persverantwoordelijke geweest - in de privésector en bij een federale overheidsinstelling - en ben daar altijd extreem terughoudend in geweest. Daarbij verkoos ik bijna altijd om de contacten niét te delen maar de info wel zelf door te sturen. Nu ben ik nog maar pas bezig bij een gemeentebestuur.

Ik zie dat sommige gemeenten die contactgegevens ook op hun website publiceren, met naam, e-mailadres en telefoonnummer.

Reacties

Reageer
 • foto Tom De Smet
  Tuurlijk, wij doen dat al jaren zo. Op http://www.waregem.be/persberichten staat zowel een rechtstreekse link naar de mailadressen als een pdf met alle gegevens. Tot ieders tevredenheid trouwens.
 • foto Caroline Verschaeren
  Dag Tom,
  Ik stelde als persverantwoordelijke vroeger de perslijst van de regionale pers ter beschikking via de website. Ik vroeg wel vooraf bij die perscontacten of ze akkoord waren dat ik hun gegevens zo verspreidde. Bijna niemand had er een probleem mee. Ze willen als journalist net graag zoveel mogelijk op de hoogte zijn van lokaal nieuws. Tip: zet jezelf op die lijst, dan weet je het ook wanneer een ander persmoment zou samenvallen met een dat je vanuit de gemeente organiseert. En je krijgt veel input door die interessant kan zijn voor je infoblad bijv.
  Groeten,
  Caroline
 • foto Karolien Bracke
  Dag Tom, ik werk voor de Vlaamse Landmaatschappij, een agentschap van de Vlaamse overheid dat gebiedsgericht werkt. Ik vind het super als een gemeente haar perslijst online zet en ik maak daar dankbaar gebruik van. Staat de lijst niet online in een gemeente waar we een persactie plannen, dan vraag ik ze aan en ik krijg ze ook altijd. De hele provincie West-Vlaanderen is mijn werkterrein en ik kan niet in in elke gemeente de va-et-vient van perscorrespondenten opvolgen. De gemeenten kunnen dat wel. Ik ben dus als "gebruiker" helemaal fan van openheid. En ik voeg inderdaad, zoals Caroline suggereert, de communicatiedienst ook altijd toe aan de lijst. Zo is de cirkel rond!
 • foto Tom Vanhoren
  Bedankt voor de snelle reacties!

  Ik ga 'm ook transparant aanbieden voortaan. Maar eerst even checken bij de betrokken journalisten of ze daar geen bezwaar tegen hebben.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.