naar top

Communicatie over beleidsplan

Het beleidsplan van Diksmuide zal eind deze zomer klaar zijn. Eind november wordt het dan in de gemeenteraad goedgekeurd. Op vlak van interne en externe communicatie is er wel nog wat discussie. Begin september wil de meerderheid hun plan voorstellen aan de pers. Aanvankelijk zouden dat enkel de grote lijnen zijn, maar ik hoor hier en daar dat ze ook de kleine puntjes al zullen communiceren. Het personeel en de inwoners worden via infosessies net na de gemeenteraad van november geïnformeerd. Maar als alles al begin september in de krant heeft gestaan, is er weinig nieuws om nog te communiceren. Laat staan dat er nog volk op zal afkomen.. Ook het personeel zal alles al via de pers vernomen hebben..

Ik zie bij sommige steden en gemeenten communicatie over het bestuursakkoord op hun website. Bij andere zie ik het effectieve beleidsplan al op de website staan. Hoe verloopt de communicatie intern en extern bij jullie? Hebben jullie tips? Van het plan hierboven ben ik alvast geen fan!

Reacties

Reageer
 • foto Els Verbeke
  In het algemeen: wat wij naar de pers communiceren, communiceren we ongeveer gelijktijdig naar de inwoners. Lijkt me vanzelfsprekend. Wel communiceren we normaal gezien niets vooraleer het bevoegde orgaan (college, gemeenteraad ...) op de hoogte is of het dossier goedgekeurd heeft. Is er een goede reden waarom de raad het pas in november goedkeurt én waarom het personeel pas dan de infosessies krijgt?
 • foto Charlotte Aneca
  Voor onze financiële dienst zal het een race tegen de klok zijn om alles voor te bereiden en af te krijgen voor de gemeenteraad. De meerderheid wil al eerder uitpakken met de beslissingen. Hun persmoment zou puur politiek zijn, zou dus ook niet de uitnodiging van de stad zijn maar wel van de twee meerderheidspartijen.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Dag Charlotte, ik merk veel emotie ... Bv. "Maar als alles al begin september in de krant heeft gestaan, is er weinig nieuws om nog te communiceren" : is dat zo ? Echt àlles ? Nee toch. Kranten vertellen nooit het hele verhaal, je hebt volgens mij atlijd meer te vertellen of een andere invalshoek te bieden. Bv. opvolgcommunicatie met meer details. Overschat ook niet hoeveel mensen dat allemaal zullen gezien hebben "in de krant", laat staan onthouden. Er blijft dus altijd ruimte om zelf je eigen verhaal te blijven schrijven, met de noodzakelijke herhaling. (En zie ook : content mapping richting specifieke doelgroepen.) Niemand registreert én onthoudt Het Hele Beleidsplan, je moét er achteraf sowieso in meer detail op terukomen. En waarom niet als onderdeel van een "zo kunt u monitoren wat werd gekondigd" of een "wij schrijven het jaarverslag terwijl het jaar bezig is" aanpak ?

  "Ook het personeel zal alles al via de pers vernomen hebben." Als dat zo is, kan er vanaf dan wel allerlei mythevorming een eigen leven gaan leiden. Dat lijkt me een terechte zorg, en daarom denk ik dat je best goed voorbereid bent op het vervroegen van de interne communicatie, bv. vanuit een "als dat de plannen zijn van de bestuursploeg, wat betekent dat dan voor ons" Delen Duiden Doen oefening. Vanuit de reactie van teams & administratie op de aankondiging in september kunnen ook mooie aanvullingen of vervolmakingen ontstaan. Je vroeg om tips : https://toecomst.wordpress.com/2015/08/21/delen-duiden-doen-communicatief-leiderschap-veranderingen/ kan intern misschien van pas komen ?

  Wat er ook gebeurt in september, ik denk dat je altijd zult kunnen aanvullen met "maar het volledige verhaal is voor november", om er op die manier een mooi traject van te maken vanaf de aankondiging (september) tot de latere fases. Dat maakt er mooie communicatie van.

  Terzijde : zie ook het verschil tussen aangekondigd en beslist beleid. Volgens mij is het een goede zaak dat politici communicerren over hun plannen, al was het maar omdat daaruit debatten ontstaan. Anderzijds "Uit de overheidscommunicatie moet duidelijk blijken in welke fase besluitvorming of een project zich bevindt" cf. https://overheid.vlaanderen.be/communicatie-normen
  Patrick Vandenberghe 24 .07.2019 om 16:31 Aangepast op 24 .07.2019 om 16:33
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.