naar top

toestemming bewoners & patiënten voor extern gebruik beeldmateriaal

Voor onze nieuwe website komt een fotograaf beelden maken in ons psychiatrisch ziekenhuis en in onze twee woonzorgcentra. Die beelden willen wij later ook kunnen gebruiken voor andere communicatiedragers (zoals folders) om ons zorgaanbod te promoten.

- Hoe kunnen wij ervoor zorgen dat alles conform de privacywetgeving (GDPR) en het portretrecht verloopt?
- In het psychiatrisch ziekenhuis worden patiënten onherkenbaar in beeld gebracht. Is toestemming dan nodig?
- Is toestemming nodig voor alle beelden, of alleen als je inzoomt op bepaalde personen?
- Als een schriftelijke toestemming toch aangewezen is: bestaat er een sjabloon hiervoor dat juridisch waterdicht is? Werk je het best met een opt-in (expliciete toestemming) of opt-out (expliciete weigering)?

Reacties

Reageer
 • foto Marc van Daele
  Dag Leen

  Je hebt toelating nodig wanneer je iemand herkenbaar in beeld brengt. Dat wil zeggen toelating voor het fotograferen en toelating voor het publiceren. In jouw geval heb je voor mensen die wilsonbekwaam zijn, wellicht nog de toelating nodig van hun bewindvoerders. Bij een woonzorgcentrum en zeker in de psychatrische instelling zou ik ook de familie van de bewoners informeren over het bezoek van de fotograaf.

  Die toelating moet een opt-in zijn. Een opt-out is niet voldoende. Bij de toelating voor publicatie moet je vermelden waar je die gaat publiceren en met welk doel. Toelating nu voor een brochure houdt niet in dat je die foto ook binnen twee jaar op de website mag zetten.

  Ik voeg als bijlage nog een document dat onze informatieveiligheidsconsulent heeft opgesteld ivm het fotograferen bij evenementen. Daar vind je wellicht ook nog nuttige inspiratie in.

  Hopelijk kun je hiermee verder.

  Groetjes en veel succes
  Marc
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Leen Grevendonck
  Dag Marc

  Hartelijk dank voor je duidelijke uitleg en het document. Dat helpt me al een stuk verder.

  Groetjes
  Leen
 • foto Caroline Verschaeren
  Dag Leen,
  Wij hebben ook een fotobeleid opgesteld met richtlijnen voor het nemen en gebruiken van foto's/video's conform de GDPR/portretrecht/auteursrecht. Als je me een mailtje stuurt, wil ik je het gerust bezorgen.
  Groetjes,
  Caroline
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.