naar top

Hoe gaan jullie om met persberichten?

Zijn dat berichten die ook op jullie eigen kanalen (website, FB ...) staan? Plaatsen jullie die er gelijktijdig op of pas later? In Dendermonde publiceren we quasi gelijktijdig op onze eigen kanalen, waardoor de lokale pers nooit (of toch eerder uitzonderlijk) het nieuws als eerste brengt. Hoe gebeurt dit in andere steden en gemeenten? Alvast bedankt voor jullie reacties!

Reacties

Reageer
 • foto Geert Weymeis
  Dag Elke

  In Damme geven we de lokale correspondenten meestal voorrang om iets te publiceren. Dit zorgt voor een goede relatie met de lokale media. De voorrang varieert van 2 tot 18 uur afhankelijk van het bericht en de persopkomst. Pas daarna posten we ook op onze sociale media. Het is een beetje aanvoelen. Als je de media nooit voorrang geeft, zullen de journalisten wellicht geneigd zijn om elders nieuwswaarde te gaan zoeken. In ons geval is dat dan vooral in de grotere buurgemeente Brugge.
 • foto Patrick Vandenberghe
  Het nadeel van alles overal tegelijk is dat je zo de voordelen van content mapping teniet doet.

  Eerst het doel en dan de middelen :
  - zorgen dat je eigen mensen belangrijk nieuws (of alle nieuws) als eerste vernemen kun je ook oplossen met één intern kanaal, bv. Snelinfo mailing, of Yammer (zo promoot je meteen "de netwerkexpeditie").
  - Relatie met lokale correspondenten kan ook bestaan uit afspraken over wat je waar lanceert (bv. eigen site met meldingsoptie, of eigen site in combi met Twitter). Het voordeel van de duidelijkheid betekent dat je de andere sociale media nadien veel beter kunt uitspelen "op hun waarde" (bv. Fb als conversational, niet als nieuwslanceerder).
  - Investeer alleszins in een persoonlijke relatie met je lokale correspondenten. Ken je pappenheimers. Verneem uit hun mond waarom ze bepaalde zaken niet brengen terwijl je daar wel op had gehoopt.
  - Persberichten zijn bovendien iets dat uit de mode aan het geraken is, al was het maar omdat journalisten er steeds minder belang aan hechten. Zie ook : "brand newsroom" of "perskamerwerking" verhalen.
  - Qua andere steden of gemeenten : zie ook Appingedam in Nederland.
  Patrick Vandenberghe 3 .07.2019 om 16:26 Aangepast op 3 .07.2019 om 16:30
 • foto Heidi Stubbe
  Dag Elke, ik sluit me aan bij het standpunt van Geert. In Oostende maken we ook de afweging op het gevoel. Bij belangrijke zaken gebeurt het wel dat we op hetzelfde moment communiceren, maar indien mogelijk proberen we 2 tot 24 uur te wachten. Als je dat nooit doet, krijg je de (begrijpelijke) reactie dat journalisten het niet meer nodig vinden om naar een persmoment te komen.
 • foto Evelyne Fontaine
  Dag Elke

  Wanneer wij een perstekst uitsturen, dan verschijnt deze gelijktijdig op onze website en Facebookpagina. We hebben nog geen problemen gehad met de publicatie van onze persberichten door de lokale correspondenten. Als we een persmoment organiseren, dan krijgt de aanwezig pers wel voorrang. Zij ontvangen als eerste ons persbericht, dan pas de rest. Maar ook dan publiceren we quasi gelijktijdig op ons website en Facebookpagina.
 • foto Hanne Couckuyt
  Ik worstel daar ook al even mee. Omdat ik ook merk dat de pers overal info oppikt.
  Als we een persmoment doen, geef ik ze minstens een dag tijd om te publiceren. Als het een persbericht is dat we uitsturen, doen we dat niet altijd.
  Normaal stuur ik bij het uitkomen van een infoblad ook het nieuws dat erin staat door, maar ik besef nu dat ik dat beter ook net ervoor doe. Bv. bij goed voor druk meteen het nieuws naar de pers zodat ze de kans krijgen om ook eerst te publiceren...
 • foto Ellen Vangoidsenhoven
  Beste Elke,

  In Holsbeek geven we de lokale pers voorrang: we sturen eerst een persbericht uit alvorens het nieuws bekend te maken via de eigen kanalen.
  Zo hebben de journalisten steeds de primeur. Deze aanpak wordt duidelijk door hen geapprecieerd. Ze publiceren heel regelmatig nieuws vanuit onze gemeente.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.