naar top

Officiële meldingen in mensentaal

Een aantal omwonenden ontving van de dienst Openbare Werken een aangetekend schrijven over een verlegging van een buurtweg. Hierna ontvingen de dienst en de schepen een heleboel telefoontjes de buurtbewoners die de ambtelijke taal in de brief niet begrepen en verontrust waren door het officiële karakter van een aangetekende brief. We denken er aan om voortaan voor zulke zaken infovergaderingen in te leggen om deze commotie te voorkomen. Hoe pakken jullie dit aan om toch aan de wettelijke vereisten te voldoen en het toch begrijpelijk aan de bevolking over te brengen?

Reacties

Reageer
 • foto Nele Anthoons
  Bewonersbrieven passeren bij ons (in principe) altijd eerst via de dienst communicatie. Wij proberen de ambtelijke taal en verwijzingen naar wetgeving etc. er zo veel mogelijk uit te halen. Wij hebben ons bestuur en diensten er wel kunnen van overtuigen dat een infobrief vooral informatie moet geven, en er voor zorgen dat burgers begrijpen waarover het gaat. Voor zover ik weet is dit geen wettellijk document waarin je juridische taal moet gebruiken. Tenzij het hier over iets anders gaat dan een pure infobrief?
 • foto Patrick Vandenberghe
  Oei, aan de reacties te zien was die brief duidelijk onduidelijk :-) De collega's van Heerlijk Helder hebben veel schrijftips - https://overheid.vlaanderen.be/heerlijk-helder - en wij lanceerden ook een tool voor efficiëntere brieven, zie http://flande.rs/on

  Verder zijn informatievergaderingen en dergelijke zeker geen slecht idee maar het nadeel is dat niet iedereen altijd aanwezig kan zijn, of dat het risico blijft dat niet elke aanwezige alles goed kan horen of begrijpen. In dat opzicht is iedereen de essentie vertellen in een brief nog altijd het beste idee.

  Bij belangrijke onderwerpen kun je daar bijeenkomsten of vormen van interactie of zelfs participatie aan toevoegen, het liefst tijdig. Zo zijn er zelfs gemeenten waar ze samen met de bewoners een nieuwe omgeving hebben vormgegeven. Dat voorkomt commotie. Zie ook http://www.vlaanderen.be/intern/participatie > https://overheid.vlaanderen.be/goede-voorbeelden-van-participatie
 • foto Cindy Cumps
  Bedankt voor de tips, daar kunnen we zeker iets mee.
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.