naar top

Onthaaltraject nieuwe medewerkers lokaal bestuur

Nu gemeente en OCMW geïntegreerd zijn tot één organisatie, werken we binnen het lokaal bestuur Tervuren een onthaaltraject uit voor onze nieuwe medewerkers. Naast een praktische onthaalbrochure, overwegen we ook: het invoeren van een meter/peterschap, een terugkommoment door HR (2 maanden na indiensttreding), een aanvulling van de ‘wie-is-wie’-rubriek op intranet mét foto’s (herkenbaarheid creëren) en een algemene rondleiding van de nieuwe medewerkers door de gemeente. Wat zijn jullie ervaringen met deze pistes? Hoe organiseren jullie bv. de rondleiding (in Tervuren hebben we verschillende gemeentelijke gebouwen op verschillende locaties, dus praktisch gezien moeilijk realiseerbaar). Alle input is welkom!

Reacties

Reageer
 • foto Evelyne Fontaine
  Wij organiseren vier keer per jaar een welkomstdag voor nieuwe medewerkers. Op die dag krijgen de nieuwe medewerkers kort een presentatie over de hele organisatie, een rondleiding op de verschillende locaties en 's middags eten we samen een broodje.

  Bij indiensttreding is er ook al een onthaal door de HR-dienst en het diensthoofd. Hier krijgen ze algemene uitleg (HR-dienst) en specifieke uitleg met betrekking tot de functie die ze uitoefenen (door het diensthoofd).
  We organiseren ook een terugkommoment, ongeveer twee maanden na indiensttreding.
 • foto Hedwig Daineffe
  Bedankt voor jouw reactie, Evelyne. Hoe verloopt de organisatie van dat terugkommoment bij jullie: via een individueel opvolggesprek of in groepsessies? En wie leidt dit (HR, diensthoofd, communicatie)?
 • foto Annebeth Boudry
  Dag Hedwig en collega's,

  in de februari-editie van Lokaal, het blad van VVSG, stond een erg interessant artikel over het onthaal van nieuwe medewerkers in stad Roeselare. Het artikel heb ik hierbij gevoegd.
  Bijlagen
  Meld je aan om bijlagen te downloaden.
 • foto Hedwig Daineffe
  Dag Annebeth, bedankt om dit artikel met ons te delen. De stad Roeselare heeft haar onthaalbeleid van nieuwe medewerkers inderdaad tot in de puntjes uitgewerkt; helaas moet onze gemeente Tervuren het met minder middelen stellen ;-)
Meld je aan als lid om een reactie te plaatsen of bijlagen te downloaden.